Kamerplanten

Kamerplanten zijn er in alle vormen en maten, ze brengen sfeer in huis en zijn de ideale aanvulling voor jouw interieur. Wij werken samen met verschillende kwekers door heel Nederland die jou voorzien van jouw nieuwe kamerplant!


Bij het maken van de juiste keuze in het achterhalen welke kamerplant het beste bij je past, kun je met een aantal dingen rekening houden. Alle kamerplanten hebben hun eigen invloed op de woonbeleving, luchtzuivering, veel/weinig licht enzovoort. Lees voor inspiratie ook het artikel Kamerplanten voor beginners in onze blog! Welke kamerplanten passen bij jouw inrichting?

Verschillende Kamerplanten online

Elke kamerplant brengt zijn eigen sfeer in huis. Afhankelijk van de inrichting van je woning en de tijd van het jaar kan een keuze gemaakt worden in de vele kamerplant-soorten die worden aangeboden. De verschillende maten waarin de kamerplanten verkrijgbaar zijn, zijn van grote invloed op de aankleding van de ruimte. Ook zijn er planten die lekker snel groeien, en makkelijk gestekt kunnen worden, zoals de pannekoekenplant. Zoek je een plant die echt weinig verzorging nodig heeft? Kijk dan eens in de categorie van de Sanseveria. Door een grote kamerplant in een lege hoek neer te zetten, vul je de kamer met een natuurlijke sfeer. Maar niet iedereen heeft zomaar de ruimte om een grote kamerplant kwijt te kunnen. Wanneer het vloeroppervlak grotendeels gevuld is en er eigenlijk geen ruimte meer is voor een mooie grote kamerplant, denk dan aan bijvoorbeeld een hangplant. Denk er ook aan of je zelf een pot aanschaft, of meteen een kamerplant in pot bestelt. Hangplanten kunnen op verschillende manieren aan het plafond bevestigd worden, maar bijvoorbeeld ook aan de muur of op een kast. Houdt ook goed rekening met de ruimte waar de planten zullen komen.

De juiste plant, op de juiste plek

In de woonkamer is vaak de meeste lichtinval, veel kamerplanten houden van veel licht, maar een aantal kunnen er niet zo goed tegen. Op de slaapkamer is het erg fijn om planten met een luchtzuiverende werking te hebben staan, en dan bij voorkeur planten die ook in de nacht erg goed hun werk doen. Hierdoor bevorderd je nachtrust en dus heb je meer energie overdag. In veel badkamers is er vaak niet veel lichtinval, maar is het wel erg vochtig. Om te overleven moet een plant dus goed tegen een donkere en vochtige omgeving kunnen. Op kantoor kan een plant om verschillende redenen aangeschaft worden. Het is erg prettig als ook hier de kamerplant een luchtzuiverende werking heeft. Dit zorgt ervoor dat er met meer energie een stuk productiever gewerkt kan worden. Daarnaast is de geluiddempende werking van grote toegevoegde waarde.

Verschillende seizoenen

De verschillende seizoenen hebben allemaal hun eigen sfeer en karakter. Om ervoor te zorgen dat deze sfeer optimaal wordt ervaren of juist volledig kan worden ontlopen, stemt iedereen de inrichting van het huis daar op af. In het voorjaar zijn de frisse lentegeuren en romantische bloemetjes een welkome toevoeging aan elke inrichting. Dit is ook de kracht van bloeiende kamerplanten. Vaak worden in de lente sommige kamerplanten ook gebruikt als aankleding op het balkon of op het terras. Houdt er rekening mee dat de meeste kamerplanten niet goed tegen vorst kunnen, dus doe ze niet te vroeg naar buiten of haal ze ‘s nachts weer naar binnen. Kamerplanten in de zomer doen het goed omdat het lang licht is en de zon hoog aan de hemel staat. Hierdoor is er veel lichtinval en is er vaak ook een lagere luchtvochtigheid. Kamerplanten die zich hier helemaal in hun element voelen zijn bijvoorbeeld palmen en cactussen. Daarnaast hebben deze planten hun natuurlijke bijdrage aan het zomergevoel. Wanneer de herfst aanbreekt wordt de groene oase in de natuur verruild voor een deken aan verschillende kleuren en bladeren. Het is natuurlijk erg leuk om deze variatie aan kleuren in huis te halen. Combineer dit met duurzame groene planten en je hebt met de herfst een warm en magisch gevoel in huis. Om de kille en koude winter buiten ons warme en vertrouwde thuis te houden, willen we sfeer en gezelligheid in huis halen. Dit kan met planten van alle afmetingen. De dagen zijn kort en donker, denk eraan dat niet iedere plant hier goed tegen kan!

Verzorging van de Kamerplanten

Om de planten in topconditie te houden is het van groot belang dat elke kamerplant de zorg en liefde krijgt die deze nodig heeft. Elke kamerplant heeft hierin zijn eigen voorkeuren. Ben je niet vaak thuis? Kies dan voor een makkelijke kamerplant. Voor wat extra verzorging kun je extra plantenvoeding geven. Let er goed op hoeveel je gebruikt!

Kamerplanten voorzien van water

Veel kamerplanten moeten regelmatig water krijgen, controleer daarom vaak of de grond waar ze in staan niet te droog is. Wanneer ze teveel water krijgen zal de grond langdurig te nat zijn en is wortelrot het gevolg. Sommige planten in huis vinden het niet alleen prettig om water via de grond op te nemen maar ook via het blad. Een plantenspuit is hiervoor de ideale oplossing.

Lichtinval, waar let je op?

De lichtinval is van grote invloed op de conditie van je kamerplanten. Zorg ervoor dat ze op de juiste plek staan en voldoende licht krijgen, maar let er wel op dat de meeste planten niet van direct zonlicht houden. Vermijd grote temperatuurverschillen en zet de kamerplanten niet op de tocht of te dicht bij een verwarming. In ruimtes met minder licht kies je natuurlijk voor planten die hier niet veel van nodig hebben, en visa versa!

Plantenvoeding & de grond

Geef de kamerplanten regelmatig extra voeding, maar niet teveel. Een te grote dosis kan een kamerplant niet aan en zal als gevolg hebben dat deze het niet overleefd. Ook kan het voorkomen dat er een ziekte of plaag de plant overneemt. Controleer je planten daarom vaak op hun gezondheid, door bijvoorbeeld de onderzijde van het blad te inspecteren. Om de gezondheid en groei te stimuleren is het van belang dat de kamerplanten in voldoende grond staan. Let er daarom op dat de planten op tijd verpot worden en royaal in de grond staan.

Veel gestelde vragen over Kamerplanten

Kamerplanten zijn planten die geschikt zijn om binnen te plaatsen en te onderhouden, vaak als decoratie. Meestal worden deze planten in bloempotten gehouden. De vormen en kleuren zijn erg bepalend voor wat voor kamerplant men aanschaft.

Kamerplanten zijn ontstaan als decoratief element binnenshuis. Tegenwoordig worden kamerplanten ook veel gezien als 'luchtzuiveraars' omdat ze in meer en mindere mate schadelijke stoffen omzetten in zuurstof. Ook hebben verschillende studies uitgewezen dat kamerplanten een positief effect heeft op productiviteit, focus en ons geheugen. Verder hebben kamerplanten ook een geluiddempende werking.

Kamerplanten bestaan in veel verschillende 'planten families'. Een aantal bekende zijn de palmplanten, de dracaena planten, de ficus en de cactussen. Elke soort kamerplant heeft unieke eigenschappen en verzorgingsmethoden. Vaak bepalen de woonomstandigheden wat voor soort kamerplant geschikt is om in huis te nemen.
De verzorging van een kamerplant is afhankelijk van het soort plant. Elke plant heeft behoefte aan water en licht, echter verschilt de hoeveelheid die ze nodig hebben. Een gemiddelde kamerplant heeft een lichte plek nodig, in een pot met voldoende ruimte en éénmaal per week zoveel water dat de aarde in de pot overal vochtig is. Soms wordt er plantenvoeding bijgevoegd om de plant te voorzien van extra voedingsstoffen.
Makkelijke kamerplanten worden vaak gekenmerkt door weinig water- en lichtbehoefte. De vetplanten en cactussen worden hierdoor meestal als de makkelijkste kamerplanten beoordeeld. Ook de Dracaena familie is een type plant die over het algemeen weinig water en licht nodig heeft.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]