Strelitzia Paradijsvogel

De Strelitzia, ook wel Paradijsvolgel genoemd in Nederland is een echte zon aanbidder. Wel houdt deze plant van een goede slok water, dit ook omdat deze veel in de zon staat. De Strelitzia heeft mooie grote groene bladeren, dit is dan ook de reden dat deze prachtige kamerplant zo vaak terug te vinden is in veel huiskamers en kantoren. In het wild groeit de Strelitzia wel tot hoogtes van 10 meter, thuis zal de Paradijsvolgelplant niet zo snel tot deze hoogtes.

Elke kamer verdient een plant, welke Strelitzia past in jouw kamer?


Herkomst van de Strelitzia

Ondanks dat de Strelitizia in mening huiskamer in ons land voorkomt, ligt de roots van deze plant niet bepaald om de hoek. Deze plant komt van oorsprong namelijk uit Zuid-Afrika. Hier groeit de Strelitzia in het wild, waardoor hij grootse vormen aan kan nemen. Wil jij een Strelitzia als kamerplant? Dan hoef je niet bang te zijn dat hij binnen de kortste keren grootse vormen aanneemt. De kamerplanten kunnen weliswaar flink groeien, maar ze worden nooit zo groot als een Strelitzia in het wild.

De Strelitzia mag dan een populaire kamerplant zijn, toch doet de naam niet bij iedereen een belletje rinkelen. Ben jij wel bekend met de Paradijsvogelbloem of Paradijsvogelplant? Dan gaat het om dezelfde plant. Dit zijn – net als Birds of Paradise en Vogelkopbloem – namelijk veelgebruikte bijnamen van de Strelitzia. De plant dankt deze bijnamen aan zijn bloemen, die kleurrijk zijn en een bijzondere vorm hebben.

Hoe verzorg ik mijn Strelitzia?

Om lange tijd te genieten van kamerplanten, moet jij ze goed verzorgen. Doe je dit niet? Dan legt een plant binnen de kortste keren het loodje. Bij een Strelitzia is dit niet anders. Zoek jij een plant die je niet of nauwelijks hoeft te verzorgen? Dan kun je beter geen Strelitzia kopen. Deze plant heeft namelijk aardig wat verzorging nodig. Hieronder vertellen wij je hoe jij deze plant precies verzorgt.

Strelitzia water geven

De Strelitizia is een plant die behoorlijk wat water nodig heeft. Dit is zeker in de zomermaanden het geval. Hoeveel water je de plant moet geven? Dat hangt af van de omvang van de pot. Wij raden je aan om jouw Strelitzia zoveel water te geven dat de plant een week vochtig blijft. Geef de kamerplant daarom één keer per week water. Doe dit ook ’s winters, maar giet dan wat minder water in de pot. Let sowieso op dat je jouw Strelitzia niet te veel water geeft. Als er een laagje water onderin de pot staat, kan dit namelijk wortelrot tot gevolg hebben.

Sproeien

Als je een Strelitizia in huis hebt, moet je niet alleen zorgen voor vochtige grond in de pot. Nee, want het is ook verstandig de plant zelf zo nu en dan te sproeien. Op deze manier verdwijnt het stof van de bladeren, waardoor er meer licht op de kamerplant valt. Bovendien zorg je ervoor dat ongedierte wegblijft door jouw Strelitzia te sproeien. Je sproeit de plant het makkelijkst met een plantenspuit.

Licht en temperatuur

De Strelitzia is een plant die houdt van licht. Plaats hem daarom altijd voor het raam, zodat er dagelijks voldoende licht op de plant valt. Grote voordeel van de kamerplant is dat jij hem zonder probleem in direct zonlicht kunt plaatsen. De Strelitzia is hier immers aan gewend, want hij wordt in direct zonlicht gekweekt. Daarbij komt dat hij bestand is tegen lage temperaturen. Dit maakt dat de Paradijsvogelbloem een uitstekende kamerplant is.

Verpotten van de Strelitzia

Zit de Strelitzia in een kweekpot nadat je deze gekocht hebt? Verpot de plant dan direct in een vaste pot. Hierdoor kan hij namelijk doorgroeien. Verpot de kamerplant vervolgens eens in de twee jaar naar een grotere pot. Op deze manier voorkom je dat jouw Strelitzia wortelvast wordt en niet meer kan groeien. Let er wel goed op dat je bij het verpotten de wortels niet beschadigt.

Onderhoud van de Strelitzia

Verzorging is belangrijk wanneer jij lange tijd plezier wilt hebben van de Strelitzia als kamerplant. Denk overigens niet dat je er bent met het verzorgen alleen. Nee, want jij moet de plant namelijk ook onderhouden. Zo kun je de plant bemesten, moet je verkleurde bladeren te lijf gaan en is regelmatig snoeien belangrijk. We lichten hieronder kort toe hoe een Strelitizia onderhouden precies in zijn werk gaat.

Bemesten van de Strelitzia


Door een Strelitzia te bemesten, zorg je ervoor dat er voldoende voedingsstoffen in de aarde zitten. Wil jij de kamerplant van mest voorzien? Doe dit dan alleen in de lente en zomer, het groeiseizoen van de Paradijsvogelplant. In de herfst en winter is de plant in rust, waardoor extra voedingsstoffen overbodig zijn. Gebruik voor het bemesten bij voorkeur vloeibare voeding. Voeg nooit meer mest toe dan op de verpakking staat. Doe je dit wel? Dan kunnen de wortels verbranden, waardoor jouw plant uiteindelijk het loodje legt.

Verkleurde bladeren


Krijgt jouw Strelitzia bruine bladeren? Maak je dan niet direct zorgen. Dit gebeurt doorgaans namelijk alleen bij het oudste blad. Wanneer jij je irriteert aan de bruine punten, kun je verwijderen. Zie je bruine vlekjes op meerdere balderen? Geef jouw plant dan minder water. Deze vlekjes zijn namelijk het gevolg van een wateroverschot. Tot slot kan het blad van de Strelitzia er donker en lelijk uitzien. Dit is vaak het gevolg van een tekort aan licht. Je verhelpt dit probleem meestal door de plant dichter bij het raam te zetten. Zitten er scheuren in de bladeren? Maak je dan geen zorgen, want hiermee beschermt de Paradijsvogelbloem zichzelf.

Snoeien


De Strelitizia snoei je wanneer de bladeren bruine uiteindes hebben. Je kunt je beperken tot het afknippen van de bruine punten, maar je kunt ook het hele blad verwijderen. Knip in dit laatste geval het blad ongeveer 2 centimeter boven de kern af. Op deze manier voorkom je dat de kamerplant vatbaar wordt voor infecties en ongedierte. Wanneer je de stengel korter dan 2 centimeter boven de kern afknipt, kan dit tot gevolg hebben dat de infecties en ongedierte in de plant gaan zitten.

Strelitzia Paradijsvogel kopen

Zoek je nog een kleurrijke plant voor in jouw woning? Dan is de Strelitzia Paradijsvogel een uitstekende keuze. De bladeren van de plant hebben een mooie, groene kleur en daarnaast bloeien er kleurrijke bloemen aan. Qua verzorging en onderhoud vergt deze plant mogelijk wat meer tijd dan andere planten, maar dit is zeker de moeite waard.

Wil je een Strelitzia kopen? Dan kun jij hiervoor op bezoek gaan bij een tuincentrum bij jou in de buurt. Zit er geen een bij jou in de buurt? Of heb je gewoonweg geen zin om erheen te gaan? Geen probleem, want je kunt tegenwoordig bij ons ook een Strelitzia bestellen. Wij zorgen ervoor dat jij de kamerplant binnen de kortste keren veilig in huis hebt. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid aan om de plant te verpotten alvorens wij deze verzenden. Op deze manier kun jij hem direct op de gewenste plek plaatsen zonder dat je er werk aan hebt.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]