Lepelplant Spathiphyllum
De Spathiphyllum, ook wel beter bekend in Nederland als de lepelplant of Vaantjesplant. De mooie kamerplant met de bekende witte bloemen, houd van warmte maar niet van direct zonlicht. Zorg er dus voor dat hij een halfschaduw plek in jouw huis krijgt en je zult nog jaren kunnen genieten van deze kamerplant.
Elke kamer verdient een plant, welke Spathiphyllum past in jouw kamer?
De oorsprong van de Lepelplant
Voor de oorsprong van de Lepelplant moeten we naar Zuid-Amerika. Hier groeit de plant namelijk in het wild in de tropische regenwouden. In deze vochtige omgeving groeit de Lepelplant voornamelijk op de grond. Ondanks dat Lepelplant in Europa niet in het wild groeit, komt de plant hier sinds jaar en dag al wel voor. De Spathiphyllum – zoals de officiële benaming van de Lepelplant luidt – werd namelijk al in 1870 geïntroduceerd in Europa. De plant behoort tot de aronskelkfamilie.
Waar de naam van veel planten is afgeleid van de bladeren, dankt de Lepelplant zijn naam juist aan de prachtige witte bloemen. De vorm van de bloemen heeft namelijk wel wat weg van een lepel. De Lepelplant heeft daarnaast nog een aantal andere benamingen. Zo wordt hij bijvoorbeeld ook vaak Peace Llilly of Vredeslelie genoemd. Dit vanwege de witte bloemen van de plant.
Hoe verzorg ik mijn Lepelplant?
Wanneer je een Lepelplant in huis haalt, wil je hier zo lang mogelijk van kunnen genieten. Je moet in dat geval wel weten hoe je de plant verzorgt. Zo is het van belang de plant regelmatig van vers water te voorzien. Daarnaast moet je rekening houden met de hoeveelheid lichtinval en de temperatuur van de ruimte waarin de plant staat. Om te voorkomen dat jij de verkeerde aanpak hanteert, zetten we hieronder de belangrijkste zaken met betrekkingtot Lepelplant verzorging op een rijtje.
Lepelplant water geven
De Lepelplant komt uit het tropisch regenwoud. De plant houdt dan ook van een vochtige omgeving. Je moet deze kamerplant daarom regelmatig water geven. Maar wat is regelmatig? Wij adviseren je de plant zo’n twee keer per week van nieuw water te voorzien. De hoeveelheid water maakt niet direct uit. In tegensteling tot veel andere planten kun jij de Lepelplant namelijk niet te veel water geven. Je hoeft bij deze kamerplant dan ook niet bang te zijn dat er wortelrot optreedt.
Sproeien
In het regenwoud is het vochtig, waardoor de Lepelplant gewend is aan een hoge luchtvochtigheid. Daarom doe jij er goed aan de plant zo nu en dan te sproeien met een plantenspuit. Dit komt de gezondheid van de kamerplant ten goede. Bovendien vergoot jij op deze manier de kans op nieuwe bloemen aan de plant. Zitten er al bloemen aan de plant? Besproei deze dan zo min mogelijk. Door de bloemen mee te sproeien kunnen er namelijk vlekken op de bladeren ontstaan.
Licht en temperatuur
Aangezien de Spathiphyllum in het wild op de bodem van het regenwoud groeit, ontvangt hij weinig licht. Wanneer je hem als kamerplant in huis haalt, moet je hem vooral niet in direct zonlicht zetten. Plaats de Lepelplant daarom niet voor een raam waar een groot deel van de dag de zon op staat. Als leidraad houden wij altijd twee à drie uur direct zonlicht per dag aan. Zorg er daarnaast voor dat het overdag nooit kouder is dan 18 graden in de ruimte waarin de Lepelplant staat. ’s Nachts mag het binnen niet verder afkoelen dan 14 graden.
Verpotten van de Lepelplant
Een Lepelplant verpotten kan in verschillende situaties. Allereerst is dit verstandig direct nadat je de plant thuis krijgt. Verplaats de kamerplant van de kweekpot naar een gewone pot. Daarnaast raden wij jou aan de Lepelplant iedere twee à drie jaar te verpotten. Zet deze kamerplant altijd in een pot die ongeveer twintig procent groter is dan de huidige pot. Verpot de plant bij voorkeur in de lente. Dit is namelijk het groeiseizoen, waardoor beschadigde wortels sneller herstellen dan in de andere seizoenen.
Onderhoud van de Lepelplant
Verzorging alleen is niet voldoende om lang te kunnen genieten van jouw Lepelplant. Nee, want je moet deze kamerplant ook onderhouden. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten welk onderhoud nodig is bij deze plant. Moet je de plant bijvoorbeeld extra voeden? En hoe zit het met snoeien? Wij gaan staan hier kort stil bij de belangrijkste punten met betrekking tot Lepelplant onderhoud.
Bemesten van de Lepelplant
Wil je dat jouw Lepelplant kan blijven groeien? Dan is bemesten noodzakelijk. Na zo’n 6 tot 8 weken zijn de voedingsstoffen namelijk al uit de aarde verdwenen. Wanneer jij jouw plant extra voedingsstoffen wilt geven, gebruik je vloeibare mest. Dien dit alleen in de lente en zomer toe. Kijk altijd goed op de verpakking van de voeding voordat je het aan de plant geeft. Wanneer de Lepelplant te veel mest krijgt, kunnen de wortels namelijk verbranden. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat jouw plant sterft.
Verkleurde bladeren
De bloemen van de Lepelplant horen wit van kleur te zijn. Worden ze bruin? Dan kan dit twee oorzaken hebben: de plant staat te veel in de zon óf de lucht in de ruimte is te droog. Zet de plant daarom verder van het raam af en besproei hem met een plantenspuit. Zijn de bloemen juist groen? Dat is een teken van een gebrek aan licht. Daarnaast kunnen de bladeren van de plant verkleuren. Maak je in dat geval niet direct zorgen. De Lepelplant stoot oud blad namelijk af. Hierdoor is het niet nodig direct in actie te komen bij verkleurde bladeren van de Lepelplant.
Snoeien
Om jouw Lepelplant mooi te houden, raden wij je aan hem met regelmaat te snoeien. Zijn de bloemen uitgebloeid? Knip ze er dan af met een snoeischaar. Doe dit ook bij verouderde bladeren. Wij adviseren jou om de bloemen en bladeren zo laag mogelijk weg te knippen. Hierdoor verdeelt de Lepelplant zijn energie alleen nog over de gezonde delen van de plant. Hij verbruikt hierdoor niet onnodig veel energie. Wil je stammen snoeien? Pas dan goed op. Als je de gehele stam afknipt, kan deze namelijk sterven. Jouw Lepelplant wordt er dan vaak niet mooier op.
Lepelplant kopen
Wil je een plant met meer kleur dan alleen groen in huis halen? Dan kun je een Lepelplant kopen. Naast groene bladeren bloeien er namelijk ook witte bloemen aan de plant. Het is in dat geval wel zaak de Lepelplant goed te verzorgen en onderhouden. Ben je nog op zoek naar een Lepelplant? Dan kun je bij een tuincentrum bij jou in de buurt langsgaan. Heb je hier geen zin in? Geen probleem, want jij kunt tegenwoordig ook online een Lepelplant bestellen.
Wil je jouw Lepelplant online bestellen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ons vind je namelijk Lepelplanten van hoogwaardige kwaliteit. Nadat wij jouw bestelling ontvangen hebben, gaan we direct voor je aan de slag. Wij verpakken de Lepelplant op een veilige manier, zodat deze tijdens het transport niet beschadigt. Ook streven wij naar een snelle levering. Bestel je deze kamerplant bij ons? Dan heb je snel een mooie Lepelplant in huis staan.