Op deze manier houd je je kamerplanten gelukkig in de winter

Kamerplanten winter

Heb je de nodige kamerplanten in huis? Dan wil je deze uiteraard zo lang mogelijk in leven houden.Daarom moet je jouw planten goed verzorgen. Veel mensen doen dit het hele jaar door op dezelfde manier. Toch is dit niet verstandig. Je moet jouw kamerplanten in de winter namelijk op een andere manier verzorgen dan in de zomer. Leggen jouw planten in de wintermaanden vaak het loodje? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk hoe jij jouw kamerplanten gelukkig houdt in de winter.

Winterrust voor kamerplanten

In de wintermaanden zijn de dagen een stuk korter en bovendien is het licht minder fel. Gevolg hiervan is dat een kamerplant minder energie krijgt dan in de lente en zomer. Daarom komen veel planten in de koudere maanden in de winterrust. Hierdoor kan het zijn dat er gedurende lange tijd geen nieuwe bladeren aan de plant groeien. Is dit bij jouw kamerplant ook het geval? Denk dan niet direct dat je jouw plant niet goed verzorgt. Dit kan namelijk ook gewoon een natuurlijk proces van de plant zijn. Toch kan het ook een gevolg zijn van verkeerde verzorging.

Geef je planten minder water

Wil je na de winter ook nog kunnen genieten van jouw kamerplant? Dan kun je hem tijdens de winterrust extra ondersteunen. Dit doe je allereerst door de watergift aan te passen. Doordat een plant minder licht ontvangt, remt de fotosynthese af. Als gevolg hiervan groeit de plant minder snel en dat betekent dat hij ook minder water nodig heeft. Geef jouw kamerplanten daarom minder water in de winter dan in de lente en zomer. Giet er pas wat nieuw water bij als de grond droog is. Dit kun je testen met behulp van jouw eigen vinger. Steek deze tot twee knokkels diep in de aarde. Voelt de grond hier droog aan? Geef jouw plant dan water. Pas of dat je niet te veel water geeft. Hierdoor kan jouw plant namelijk verdrinken.

 

Verwarming in je huis

’s Winters kan het buiten behoorlijk koud worden. Gelukkig kun je het met de verwarming lekker warm maken in huis. Veel mensen draaien de thermostaat op koude dagen hoog op. Voor jou prettig, maar voor je planten een stuk minder. De bladeren van jouw kamerplanten worden dan  immers blootgesteld aan warme lucht. Dit kan ervoor zorgen dat het blad uitdroogt. Heb je planten met grote en/of dunne bladeren in huis? Zet deze in de winter dan op enige afstand van de verwarming. Op deze manier voorkom je dat jouw kamerplanten uitdrogen.

Verhoog de luchtvochtigheid in huis

Door de verwarming stijgt de temperatuur in huis, maar de lucht wordt er ook een stuk droger van. Ook dit kan gevolgen hebben voor jouw plant(en). Met name tropische planten houden niet van droge lucht. Daarom kan het geen kwaad om in de winter de luchtvochtigheid in huis enigszins te verhogen. Gelukkig is dit niet lastig. Je kunt hier namelijk bakjes water voor gebruiken. Zo zijn er speciale waterbakjes die je aan de verwarming kunt hangen. Heb je deze niet in huis? Dan kun je ook gewoon een bakje water op de verwarming zetten. Als gevolg van de warmte verdampt het water langzaam maar zeker en daardoor stijgt de luchtvochtigheid in huis.

Planten niet verpotten

Aangezien planten (hard) groeien, kunnen ze te klein worden voor hun pot. Daarom doe je er goed aan een kamerplant zo nu en dan te verpotten. Doe dit nooit en te nimmer in de winter. Waarom niet? Omdat de wortels van de plant kunnen beschadigen als je hem naar een andere pot verplaatst. In de lente en zomer is een kamerplant vaak in staat deze schade te herstellen, maar in de winter niet. De plant verkeert dan immers in een winterrust. Verpot jouw kamerplanten daarom bij voorkeur alleen in het voorjaar. Dit is immers de periode dat ze beginnen te bloeien.

Geef je kamerplanten geen voeding

Sommige planten kun je een handje helpen bij hun ontwikkeling. Dit doe je door ze van extra voeding te voorzien. Net als voor verpotten geldt ook hier dat je dit in de winter beter niet kunt doen. Een plant groeit in de winter immers niet of nauwelijks. Bemest je jouw plant toch in de winter? Dan zorgt dit voor een overschot aan mineralen in de bodem. Gevolg hiervan is dat de wortels van de plant kunnen verbranden. Hierdoor kan jouw plant onherstelbaar beschadigen. Daarom raden we jou aan kamerplanten alleen in de lente en zomer te bemesten. In deze seizoenen staat de plant immers in bloei en kan hij wel wat extra voeding gebruiken.

Houd de lichtinval in de gaten

Als je jouw plant gelukkig wilt houden in de winter, doe je er goed aan de lichtinval in de gaten te houden. Doordat de dagen ’s winters korter zijn en het licht minder fel is, krijgt jouw plant mogelijk niet genoeg licht op zijn huidige plek. Hierdoor kan het blad van jouw plant verkleuren. Maak je in dat geval nog niet te veel zorgen. Vallen de bladeren uit? Dan raden wij jou aan de plant op een plek met meer licht neer te zetten. Kies geen plek in de volle zon, want hier is de kamerplant niet aan gewend. Zet hem daarom liever op enige afstand van een raam neer in plaats van er strak voor.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]