Aglaonema

De Aglaonema, ook wel Chinese Evergreen genoemd is een mooie volle groene kamerplant met een bijzondere naam. De unieke tekeningen op de bladeren van de Aglaonema zorgen voor een indrukwekkend detail op deze kamerplant die je niet snel vergeet. De Aglaonema houd wel van een schaduwrijke omgeving, je doet hem dus geen plezier met veel zonlicht.

Elke kamer verdient een plant, welke Aglaonema past in jouw kamer?


De oorsprong van de Aglaonema

De Aglaonema behoort tot de aronskelkfamilie (Araceae) en vindt zijn oorsprong in het tropisch regenwoud. In het wild komt de plant voornamelijk voor in Indonesië, Thailand en Maleisië. Ze groeien op de bodem van het regenwoud, waardoor er niet of nauwelijks licht op de Aglaonema valt. Mede hierdoor groeit het blad vrijwel direct uit de grond. Er komt niet of nauwelijks een stammetje boven de aarde uit.

Ondanks dat de plant zijn oorsprong ver van Nederland vindt, komt de plant hier geregeld voor. Zo is de Aglaonema een geliefde kamerplant onder veel Nederlanders. Dit komt allereerst door de uitstraling van de plant. Het blad van de Aglaonema is niet alleen groen van kleur, maar bevat daarnaast mooie patronen. Deze patronen zijn voornamelijk grijs of wit van kleur, maar er zijn ook Aglaonema soorten met rode of paarse patronen. Deze kamerplant is bovendien populair omdat hij niet veel eisen stelt met betrekking tot verzorging en onderhoud.

Hoe verzorg ik mijn Aglaonema?

De meeste mensen vergeten hun planten regelmatig water te geven. Gebeurt jou dit ook regelmatig? Dan kun je prima een Aglaonema kopen. Dit is namelijk een plant die niet veel verzorging nodig heeft. Uiteraard moet je de plant zo nu en dan wel water geven om er lange tijd van te kunnen genieten. Ook is het belangrijk dat jij hem op een goede plek in huis plaatst. Om te voorkomen dat jij verkeerde keuzes maakt, vertellen wij jou hier alles over Aglaonema verzorging.

Aglaonema water geven

Net als bij andere kamerplanten heeft de Aglaonema ook water nodig. Als de plant geen water krijgt, legt hij namelijk het loodje. Toch is het niet erg wanneer jij de Aglaonema zo af en toe vergeet water te geven. Doe dit niet te vaak, want dat kan wel gevolgen hebben. Zorg er bij voorkeur voor dat de grond in de zomer altijd licht vochtig is. ’s Winters mag de grond wat meer opdrogen, omdat de plant dan in rust is.

De Aglaonema is overigens niet bijzonder gevoelig voor veel water. Zorg er alleen wel voor dat je hem niet te veel water geeft. Er moet namelijk geen laagje water onderin de pot blijven staan. Gebeurt dit wel? Dan gaan de wortels van de plant rotten, waardoor schade aan de plant kan ontstaan.

Sproeien

Van oorsprong groeit de Aglaonema in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Daarom denk jij mogelijk dat sproeien noodzakelijk is. Het is geen noodzaak, maar het kan zeker geen kwaad. Door de kamerplant te sproeien, bescherm jij hem namelijk tegen ongedierte. Bovendien spoelt stof van de bladeren af wanneer jij de Aglaonema regelmatig sproeit. Voor het sproeien kun je een plantenspuit gebruiken, maar je kunt de plant ook afspoelen onder de douche. In dit laatste geval is het verstandig de grond af te dekken, zodat deze niet wegspoelt.

Licht en temperatuur

Waar menig kamerplant graag op een lichte plek in huis staat, doet een Aglaonema het ook prima in de schaduw. Je kunt de plant overigens ook gewoon op een lichte plek zetten. Bedenk je wel dat de Aglaonema dan sneller groeit en meer water nodig heeft. Zet hem overigens nooit op een plek met te veel direct zonlicht neer. Drie uur direct zonlicht per dag is het maximum. Qua temperatuur hoef je weinig rekening te houden met deze kamerplant. Zorg overdag voor een minimale temperatuur van 18 graden, ’s nachts mag het niet kouder worden dan 12 graden in de ruimte waar de plant staat.

Verpotten van de Aglaonema

In tegenstelling tot veel andere planten is de Aglaonema een plant die niet snel groeit. Hierdoor hoef jij hem niet vaak te verpotten. Wij raden je wel aan de kamerplant direct na aankoop te verpotten van de kweekpot naar een grotere pot. De Aglaonema krijgt zo namelijk voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Wil je de plant verpotten? Doe dit dan bij voorkeur in de lente. Schade aan de wortels herstelt in deze periode namelijk sneller dan in de andere seizoenen. Verplaats de plant altijd naar een pot die minimaal 20 procent groter is dan de huidige.

Onderhoud van de Aglaonema

Zoek je een kamerplant waar je qua onderhoud niet veel aan hoeft te doen? Dan is de Aglaonema een goede keuze. In vergelijking met andere planten heeft deze kamerplant namelijk nauwelijks onderhoud nodig. Toch kun je wel het een en ander doen om deze plant te onderhouden. Zo kun je hem bijvoorbeeld bemesten en snoeien. Bovendien kan de Aglaonema te maken krijgen met verkleurde bladeren. Wij zetten hieronder de belangrijkste zaken met betrekking tot Aglaonema onderhoud op een rijtje.

Bemesten van de Aglaonema

Je kunt jouw Aglaonema bemesten, maar dit is niet noodzakelijk. De plant verbruikt namelijk weinig voeding. Wil je toch bemesten? Zorg dan dat je weet waar je aan begint. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de Aglaonema de juiste hoeveelheid mest toedient. Geef je jouw plant te veel voeding? Dan kunnen de wortels verbranden. Hierdoor beschadigt de kamerplant. Daarom kun jij de plant beter te weinig dan te veel voeding geven. Op de verpakking staat vaak precies hoeveel mest je toe moet dienen.

Verkleurde bladeren

De bladeren van een Aglaonema kunnen verkleuren, maar dit gebeurt niet snel. Zijn de bladeren van jouw plant plots lichter van kleur? Of zijn ze zelfs wat gelig? Zet de kamerplant dan wat verder van het raam af. Bladeren van deze plant kunnen namelijk verkleuren als de Aglaonema te lang in de zon staat. De verkleurde bladeren nemen hierdoor mogelijk snel weer hun vertrouwde kleur aan.

De onderste bladeren van de Aglaonema kunnen daarnaast bruin of geel kleuren. Dit is vaak een teken van een tekort aan water. Als je de kamerplant langdurig te veel water geeft, krijgen de bladpunten en -randen vaak een bruine kleur. Pas in deze gevallen de watergift aan om het verkleuren van bladeren tegen te gaan.

Snoeien

Haal jij de Aglaonema in huis als kamerplant? Dan hoef je er niet bang voor te zijn dat deze binnen de kortste keren grootse vormen aanneemt. Nee, want de plant groeit namelijk niet snel. Hierdoor is snoeien niet noodzakelijk. Je kunt jouw Aglaonema wel snoeien wanneer bladeren van de plant lelijk of verkleurd zijn. Dit doe je simpelweg door ze op zo’n drie centimeter van de stam af te knippen. Let hierbij goed op dat je alleen het blad wegknipt en niet de basis van de plant.

Aglaonema kopen

Zoek jij een kamerplant die nauwelijks verzorging en onderhoud nodig heeft? Dan is een Aglaonema kopen een goede keuze. Deze plant vindt het namelijk niet erg wanneer je hem een paar keer vergeet water te geven. Daarbij komt dat bemesten en snoeien ook niet noodzakelijk is. Kortom: een Aglaonema is uitermate geschikt voor mensen die hun planten regelmatig vergeten.

Om een Aglaonema te kopen, kun jij naar een tuincentrum bij jou in de buurt gaan. Vind je dit te veel moeite voor een kamerplant? Dan ben je hier aan het juiste adres. Bij ons kun je namelijk online een Aglaonema bestellen. Wanneer jij deze plant bij ons bestelt, heb je hem altijd snel in huis. Bovendien kun je bij ons een Aglaonema kopen voor een scherpe prijs. Online een Aglaonema bestellen brengt dus een groot aantal voordelen met zich mee.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]