Ficus

De Ficus is al jaren een hele populaire kamerplant over de hele wereld, dit is ook niet raar omdat de Ficus zeer veel verschillende soorten heeft, maar liefst 750! Het is een vrij eenvoudig te onderhouden kamerplant, maar hij houd wel van een goede slok water op zijn tijd. Boompje voor Thuis bied een breed aanbod aan verschillende Ficussen aan van alle soorten en maten zodat die van jou er zeker tussen zit.

Elke kamer verdient een plant, welke Ficus past in jouw kamer?


De oorsprong van de Ficus

Ondanks dat de Ficus een populaire kamerplant is, zijn er maar weinig mensen die de oorsprong van deze plant kennen. Dat is op zich niet gek, want de oorsprong van deze kamerplant ligt niet bepaald om de hoek. De Ficus komt van oorsprong namelijk uit Afrika. De plant heeft zich in de loop der jaren verspreid over de rest van de wereld. Zo kom je deze plant tegenwoordig ook in het wild tegen in Australië, Azië en Zuid-Amerika.

Qua familie behoort de Ficus tot de Moraceae. Deze plantenfamilie staat in ons land beter bekend als de Moerbeifamilie. Binnen deze familie komen verschillende soorten Ficussen voor. Zo kennen we bijvoorbeeld een Ficus Benjamin en een Ficus Elastica. Iedere ficus heeft zijn eigen kenmerken. De Benjamin kenmerkt zich door zijn kleine, puntige blaadjes, terwijl de Elastica juist grote bladeren heeft

Hoe verzorg ik mijn Ficus

Eén van de kenmerken van de Ficus is dat het een sterke plant is. Om de plant sterk te houden, moet jij hem goed verzorgen. Gelukkig hoef je niet bijzonder veel te doen met betrekking tot de verzorging van deze kamerplant. Uiteraard moet jij de plant regelmatig water geven. Ook de hoeveelheid licht die op de plant valt en de temperatuur in een ruimte zijn belangrijk in de verzorging van de Ficus.

Ficus water geven

Heb jij een Ficus in huis of overweeg je er eentje te kopen? Dan moet je er altijd voor zorgen dat de grond waarin de plant staat nooit uitdroogt. Geef de plant daarom regelmatig water. Pas wel op dat je de Ficus niet te veel water geeft. Wanneer hij met zijn wortels in het water staat, treedt namelijk wortelrot op. Vind je het lastig te bepalen wanneer je jouw Ficus van nieuw water moet voorzien? Voel dan zelf aan de grond. Als deze droog aanvoelt, doe je er goed aan jouw Ficus water te geven.

Sproeien

Wanneer je een Ficus in huis hebt staan, kan er na verloop van tijd stof op de bladeren gaan zitten. Je verwijdert deze stof eenvoudig door de plant te sproeien met een plantenspuit. Bovendien voorkom je dat spint vat krijgt op de Ficus wanneer jij hem regelmatig sproeit. Je kunt de plant op een regenachtige dag in de zomer ook een tijdje buiten laten staan. Wij raden je aan de Ficus in de winter vaker te sproeien, omdat de luchtvochtigheid in huis dan lager wordt. De kachel brandt dan immers.

Licht en temperatuur

De Ficus is een plant die houdt van zonlicht. Zet hem daarom niet in de schaduw neer, maar op een lichte plek. Zorg er altijd voor dat de Ficus op zijn plek minimaal 5 uur direct zonlicht per dag ontvangt. Zet de plant bijvoorbeeld direct voor een raam op het noorden, oosten of westen. Gaat het om een raam op het zuiden? Zet de Ficus dan een paar meter van het raam af. Qua temperatuur stelt deze kamerplant geen bijzondere eisen. ’s Nachts moet het minimaal 8 graden zijn in de ruimte waar de Ficus staat en overdag is 14 graden voldoende.

Verpotten van de Ficus

Het is aan te raden om een Ficus iedere twee jaar te verpotten. Verplaats de plant in dat geval naar een pot die minimaal 20 procent groter is. Op deze manier heeft de Ficus voldoende gelegenheid om te groeien. Wil jij jouw Ficus verpotten? Doe dit dan altijd in de lente. In dit jaargetijde staat de plant namelijk in bloei. Wanneer er schade aan de wortels ontstaat, herstelt de Ficus dit waarschijnlijk zelf. Als je gaat verpotten in de herfst of winter is dit waarschijnlijk niet het geval. De plant is dan namelijk in rust.

Onderhoud van de Ficus

Wanneer jij jouw Ficus goed verzorgt, groeit deze. Om de kamerplant mooi en gezond te houden, is verzorging alleen niet voldoende. Nee, want je moet hem namelijk ook onderhouden. Met onderhoud doelen we onder meer op het bemesten en snoeien van de Ficus. Bovendien kun je te maken krijgen met verkleurde bladeren. Veel mensen met een Ficus weten niet hoe zij de plant onderhouden. Daarom staan wij hier kort stil bij de belangrijkste zaken met betrekking tot onderhoud.

Bemesten van de Ficus


Een Ficus groeit onder meer door hem voldoende water te geven. Vind jij dat de groei niet snel genoeg gaat? Dan kun je jouw Ficus bemesten. Je voegt in dat geval vloeibare voeding toe, zodat de aarde meer voedingsstoffen krijgt. Wil jij jouw Ficus bemesten? Doe dit dan alleen in de lente en/of zomer. Bemesten buiten deze seizoenen is namelijk schadelijk voor de plant. Dit is eveneens het geval wanneer jij te veel mest toedient. De wortels van de plant kunnen hierdoor namelijk verbranden.

Verkleurde bladeren


Het blad van de Ficus is doorgaans groen van kleur. Heeft jouw kamerplant één of enkele gele blaadjes? Maak je dan niet direct zorgen. Als er meer bladeren geel worden, heeft de plant mogelijk een tekort aan voedingsstoffen. Dien de Ficus in dat geval wat vloeibare mest toe, maar doe dit alleen in de lente of zomer. Kleuren de bladeren van jouw Ficus bruin? Dan geef je hem te veel of te weinig water. Pas de hoeveelheid water aan en het blad wordt waarschijnlijk snel weer groen. Tot slot kan de kamerplant grijze bladeren krijgen. Spint is hier de oorzaak van. In dat geval moet je een bestrijdingsmiddel inzetten.

Snoeien


Een Ficus kun je het beste ieder najaar snoeien. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de plant niet te groot wordt voor in jouw woning. Bovendien hoef je niet bang te zijn voor lelijke uitlopers wanneer je de kamerplant jaarlijks snoeit. Voor het snoeien van de Ficus gebruik je een snoeischaar. Heb jij jouw Ficus gesnoeid? Geef hem de komende tijd dan wat minder water. De plant bevat namelijk minder bladeren, waardoor hij ook minder water verbruikt. Blijf je hem de normale hoeveelheid water geven? Dan kunnen de bladeren verkleuren.

Ficus kopen

In Nederland is de Ficus geliefd als kamerplant. Dit komt onder meer doordat je niet bijzonder veel aandacht hoeft te besteden aan verzorging en onderhoud. Wanneer jij zorgt voor een vochtige grond, heb je lange tijd plezier van de Ficus. Klinkt jou dit als muziek in de oren? Dan is een Ficus kopen een goede keuze.

Wanneer jij een Ficus zoekt, hoef je hier niet veel moeite voor te doen. Je vindt deze plant namelijk in vrijwel ieder tuincentrum. Bij ons kun je zelfs online een Ficus bestellen. Grote voordeel hiervan is dat jij de deur niet uit hoeft voor deze kamerplant. Je bestelt hem eenvoudig via onze website en wij leveren de plant binnen de kortste keren bij jou thuis af. Zodoende hoef jij dus vrijwel geen moeite te doen om een Ficus in huis te halen.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]