Begonia

Als je een hippe plant voor in huis zoekt, is de Begonia een uitstekende keuze. Omdat deze plant als hip wordt bestempeld, zien we hem tegenwoordig in veel huiskamers terug. Mensen kiezen deze kamerplant overigens niet alleen vanwege zijn hippe uitstraling. Nee, want ook de kleur speelt mee. Zo is de Begonia altijd een kleurrijke aanvulling op jouw interieur. Daarbij komt dat deze plant tegenwoordig verkrijgbaar is in allerlei varianten. Hierdoor is er voor ieder interieur wel een geschikte Begonia te vinden.

Wil je een Begonia bestellen? Dan ben je bij Boompje voor Thuis aan het juiste adres. Hieronder zie je welke Begonia’s wij allemaal verkopen. Als je een mooie Begonia gevonden hebt, voeg je deze toe aan jouw winkelwagen en reken je af. Wij zorgen er vervolgens voor dat deze mooie kamerplant binnen de kortste keren bij jou thuis wordt bezorgt.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De oorsprong van de Begonia

De Begonia is een plant die in menig huiskamer in ons land voorkomt. Deze plant vindt zijn oorsprong in vochtige, warme en bosrijke gebieden. Zo komt een groot deel van de Begonia’s bijvoorbeeld uit de tropische gebieden in Zuid-Amerika. Tegenwoordig komen deze planten ook meer verspreid over de wereld tegen. Door de jaren heen zijn er namelijk ook varianten van de Begonia gevonden op de Molukken en in de Himalaya. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan duizend verschillende soorten Begonia’s. Dit maakt de Begonia één van de meest omvangrijke geslachten uit de plantenwereld.

Voor de eerste melding van de Begonia moeten we terug naar het jaar 1690. Ondanks dat deze plant al behoorlijk lang bekend is, duurde het toch nog tot 1830 alvorens de Begonia bekendheid verwierf in Europa. Wist je overigens dat een Begonia zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen heeft? De vrouwelijke bloemen herken je aan de driehoekige verdikking onder de bloemen. De kamerplant is vernoemd naar Michel Bégon, een voormalig gouverneur van de Franse kolonie Haïti.

Hoe verzorg ik mijn Begonia?

In menig huishouden zien we tegenwoordig een Begonia terug. Dit komt voornamelijk doordat de plant een kleurrijke verschijning is. Overweeg je ook een Begonia te kopen? Dan moet je deze – net als andere kamerplanten – verzorgen. Als je dit niet doet, legt de plant binnen de kortste keren het loodje. Hier zit je uiteraard niet op te wachten.

Heb je nog niet eerder een Begonia in huis gehad? Dan vraag jij je mogelijk af hoe je deze plant verzorgt. Allereerst moet je een Begonia kamerplant zo nu en dan water geven. Dit is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Zo speelt ook de hoeveelheid licht en de temperatuur in een ruimte mee. Daarnaast vraag jij je mogelijk af of je de plant moet verpotten. Om jou een antwoord te geven op al deze vragen gaan we hieronder in op de verzorging van een Begonia.

Begonia water geven

Net als iedere andere plant heeft een Begonia water nodig om in leven te blijven. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de grond waarin de kamerplant staat vochtig is. Controleer de grond daarom regelmatig. Steek eventueel een vinger tot twee knokkels diep in de aarde om te bepalen of de grond nog vochtig genoeg is. Voelt de grond droog aan? Geef de Begonia dan water. Wacht nog even met water geven als de grond nog vochtig aanvoelt.

Waak ervoor dat je de plant niet te veel water geeft. Als je dit wel doet kunnen de wortels namelijk in een laagje water blijven staan. Dit kan wortelrot tot gevolg hebben. Dit kun je voorkomen door een pot met gat aan de onderzijde te kopen, zodat overtollig water weg kan lopen.

Sproeien

Veel mensen denken dat het voldoende is om de Begonia zo nu en dan water te geven. Hierdoor houdt de plant het inderdaad lang vol, maar je doet er ook goed aan hem zo nu en dan te sproeien. Waarom? Omdat de bladeren van de Begonia nogal zacht zijn. Hierdoor verdampen ze relatief veel water. Sproeien helpt hiertegen. Sproei deze plant bij voorkeur minimaal één keer per week. Gebruik hier een plantenspuit voor. Door te sproeien geniet je nog langer van jouw Begonia.

Licht en temperatuur

Licht heeft een grote invloed op veel planten. Dit geldt ook voor de Begonia. Haal je deze plant in huis? Zet hem dan altijd op een plek neer waar hij half in de schaduw staat. Waak ervoor dat de Begonia niet blootgesteld wordt aan direct zonlicht. Je kunt de plant prima voor een raam op het noorden plaatsen, maar niet voor een raam op het zuiden. Als jouw raam op het zuiden ligt, raden wij je aan de plant enkele meters van het raam af te zetten. Staat de plant in bloei? Dan heeft de Begonia meer licht nodig. Qua temperatuur is het zaak dat de plant ’s nachts in een ruimte staat waar het niet kouder wordt dan 14 graden. Overdag is minimaal 18 graden nodig.

Verpotten van de Begonia

Als je jouw Begonia goed verzorgt, ontwikkelen de wortels van deze plant zich (vrij) snel. Om verdere groei niet in de weg te staan, doe je er goed aan de plant te verpotten. Doe dit bij voorkeur direct na de aanschaf of in het voorjaar. Waarom juist in het voorjaar? Omdat de kamerplant dan in bloei staat, waardoor eventuele schade aan de wortels snel herstelt. Gebruik voor het verpotten een pot die minimaal 20 procent groter is dan de huidige pot. Zodoende kan de Begonia zich de komende tijd ongestoord verder ontwikkelen.

Onderhoud van de Begonia

Verzorging van de Begonia is noodzakelijk om er lange tijd van te kunnen genieten. Uiteraard wil je dat de kamerplant er ook mooi uitziet. In dat geval is verzorging alleen niet voldoende. Daarom raden wij je aan jouw Begonia ook te onderhouden. Veel mensen hebben alleen geen idee hoe het zit met bemesten en wat zij moeten doen bij verkleurde bladeren. Daarnaast vraag jij je mogelijk af of je deze plant al dan niet moet snoeien. Daarom helpen wij jou hier enigszins op weg.

Bemesten van de Begonia

Veel mensen halen een Begonia in huis vanwege zijn sierwaarde. Om de plant mooi te houden, raden wij je aan hem te bemesten. Gebruik hier (vloeibare) mest voor die geschikt is voor de Begonia. Dien de mest toe zodra de kamerplant begint met het vormen van bloemen. Dit kost de Begonia namelijk veel energie, waardoor hij wel wat extra voeding kan gebruiken. Pas op dat je niet te veel mest toedient. De wortels van de plant kunnen namelijk onherstelbare schade oplopen als gevolg van een te grote hoeveelheid mest.

Verkleurde bladeren

Net als bij andere planten kunnen ook de bladeren van de Begonia verkleuren. De verkleuring beperkt zich vaak tot de rand van het blad. Zo kunnen de bladeren een bruine of gele rand krijgen. Is dit het geval bij jouw Begonia? Dan geef je hem te veel water. Verminder daarom de watergift en kijk of de bladeren hun oude, vertrouwde kleur weer aannemen. Gele vlekken op het blad kunnen overigens ook duiden op een te grote hoeveelheid water. Krijgt de plant structureel te veel water? Dan kan het blad zelfs uitvallen.

Snoeien

Waar je veel andere kamerplanten moet snoeien om ze mooi te houden, is dit bij de Begonia niet noodzakelijk. De plant groeit namelijk niet bepaald hard. Toch snoeien veel mensen deze kamerplant wel. Zo worden dode of verkleurde bladeren en bloemen vaak van de plant geknipt. Begrijpelijk, want hierdoor zorg je ervoor dat de plant zijn mooie uitstraling behoudt. Voor de plant zelf is het verwijderen van dode bladeren en bloemen overigens ook goed. De Begonia gebruikt zijn energie dan uitsluitend voor de nog levende onderdelen.

Begonia kopen?

Ben je enthousiast over de Begonia? Dan sta je mogelijk ook te popelen om deze kamerplant aan te schaffen. Veel mensen gaan hiervoor naar een tuincentrum in de buurt. Hier kun je ongetwijfeld een Begonia kopen, maar je moet er de deur wel voor uit. Sommige mensen zien dit als nadeel. Geldt dit ook voor jou? Geen probleem, want je kunt tegenwoordig ook heel gemakkelijk een Begonia bestellen bij Boompje voor Thuis.

Online een Begonia bestellen brengt een aantal voordelen met zich mee. Grootste voordeel is dat je zelf niet op pad hoeft om deze kamerplant in huis te halen. Je kiest simpelweg welke Begonia je wilt kopen en rekent af. Wij zorgen er vervolgens voor dat deze kamerplant binnen de kortste keren bij jou thuis wordt afgeleverd. Uiteraard zorgen wij ervoor dat de Begonia ongeschonden bij jou arriveert. Wij verpakken deze kamerplant met de grootst mogelijk zorg, waardoor deze zonder problemen ongeschonden bij jou arriveert. 

 

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]