Mangave

De Mangave plant doet niet bij iedereen direct een belletje rinkelen. Veel mensen denken dat dit dezelfde plant is als de Agave, maar dat is niet het geval. De Mangave is namelijk een kruising tussen de Agave en de Manfreda. Ondanks dat de Mangave niet bij iedereen bekend is, wordt deze plant betrekkelijk veel verkocht. Kijk dan ook niet raar op als je de Mangave tegenkomt als kamerplant wanneer je bij iemand op bezoek bent.

Ben je helemaal weg van de Mangave en wil je deze plant zelf ook in huis halen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In ons assortiment tref je verschillende varianten van deze kamerplant aan. Hierdoor slaag je er ongetwijfeld in een Mangave plant te vinden die aansluit op jouw interieur. Je kunt deze plant in kweekpot kopen, maar wij kunnen hem ook direct voor jou verpotten in een mooie, bijpassende pot. Verpot je deze kamerplant in een bijpassende pot? Dan sluit hij naadloos aan op de rest van jouw interieur.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


De oorsprong van de Mangave

Op het eerste oog lijkt een Mangave veel op een Agave. De plant heeft bovendien veel weg van een Manfreda. Dat is niet gek, want deze plantensoort is een kruising tussen de Agave en Manfreda. We vinden de oorsprong van de Mangave in Amerika. Hier vinden de twee planten waaruit deze kamerplant is ontstaan namelijk ook hun oorsprong. De naam werd bedacht door Tony Advent van Plant Delights Nursery en Carl Schoenfeld en Wade Roitsch van Yucca Do Nursery.

Het mooie aan de Mangave is dat deze plant de beste eigenschappen van de Agave en de Manfreda heeft meegekregen. De duurzaamheid en de vormen dankt de plant aan de Agave, terwijl de kleuren juist weer afkomstig zijn van de Manfreda. De stekels van deze plant zijn overigens relatief zacht, wat de Mangave eveneens van de Manfreda geërfd heeft. Binnen de plantensoort Mangave kennen we tegenwoordig talloze varianten, waardoor het aanbod inmiddels groot is.


Hoe verzorg ik mijn Mangave?

In het wild groeit de Mangave in de buitenlucht. Hierdoor denken veel mensen dat deze plant alleen geschikt is voor in de tuin. Dit is een misvatting. Een Mangave wordt namelijk ook veelvuldig als kamerplant gebruikt. Overweeg je om deze plant in huis te halen? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd hoe het zit met de verzorging. Daarom vertellen wij je hier alles over de watergift, de beste plek in huis en het verpotten van de Mangave. Op deze manier kun jij de kamerplant straks goed verzorgen, waardoor je er gedurende lange tijd van geniet.

Mangave water geven

De Agave en de Manfreda zijn planten die van nature in een warme, droge omgeving groeien. Deze planten hebben niet veel water nodig en dat geldt ook voor de Mangave. Dit komt doordat het hier om een vetplant gaat. Haal je deze plant in huis? Dan hoef je hem slechts eenmaal in de twee weken water te geven. Geef de plant pas nieuw water als de grond waarin hij staat helemaal is opgedroogd. Pas op dat er geen laagje water in de pot van de Mangave blijf staan. Hierdoor kunnen de wortels namelijk gaan rotten. In de wintermaanden hoef je de plant overigens minder vaak water te geven dan ‘s zomers. Dan volstaat eenmaal in de maand.

Sproeien

Veel mensen denken dat het voldoende is om een plant zo nu en dan water te geven. Bij de Mangave is dit niet anders. Toch raden wij je aan om deze kamerplant ook regelmatig te sproeien. Dit kan met een simpele plantenspuit. Waarom de Mangave sproeien zinvol is? Allereerst omdat dit preventief werkt tegen ongedierte. Daarnaast spoel je het stof van de bladeren als je de Mangave regelmatig sproeit. Dit zorgt ervoor dat het blad meer licht ontvangt en dat komt de ontwikkeling ten goede. Bang dat je het sproeien vergeet? Doe dit dan op hetzelfde moment als de watergift.

Licht en temperatuur

De Mangave komt weliswaar uit een warm en droog gebied, maar toch staat deze plant in huis het liefst in de schaduw. Zet hem bij voorkeur niet voor een raam op het zuiden neer. Hier vangt de plant namelijk te veel direct (zon)licht op, waardoor de bladeren kunnen verkleuren. Dit komt de uitstraling van de plant niet ten goede. Wil je de plant per se voor een raam zetten? Kies dan voor een raam op het noorden. Voor zo’n raam wordt de Mangave namelijk niet blootgesteld aan (veel) direct zonlicht.

Verpotten van de Mangave

Als je jouw Mangave goed verzorgt, groeit de plant redelijk snel. Het wortelstelsel breidt zich steeds verder uit, waardoor de pot op den duur te klein wordt. Daarom doe je er goed aan de plant zo nu en dan te verpotten. Koop je de plant in een kweekpot? Zet hem dan direct in een pot die minimaal 20 procent groter is. De Mangave verpotten doe je niet alleen na aankoop. We raden je aan deze plant sowieso eens per 3 jaar te verpotten. Op deze manier sta je de groei en ontwikkeling van deze kamerplant niet in de weg.

Onderhoud van de Mangave

Veel mensen kopen een Mangave omdat deze plant niet bepaald veel verzorging nodig heeft. Het is namelijk voldoende om de plant zo nu en dan wat water te geven om hem in leven te houden. Naast verzorging krijg je ook te maken met onderhoud. Met onderhoud doelen we in dit geval op bemesting en snoeien. Daarnaast moet je weten wat je moet doen in het geval van verkleurde bladeren. Hieronder vertellen we je wat er van jou verwacht wordt voor wat betreft Mangave onderhoud.

Bemesten van de Mangave

Om de groei van een plant te stimuleren, kun je extra voeding toedienen. Dit noemen we ook wel mest. Ook de Mangave kun je bemesten. We raden je aan om dit minimaal één keer per jaar te doen. Op deze manier blijft jouw kamerplant niet alleen mooi, maar ook vitaal. Dien de mest bij voorkeur toe in het voorjaar. Omdat de plant in deze periode in bloei staat, help je hem een handje bij zijn ontwikkeling. Kijk goed op de verpakking hoeveel mest je toe moet dienen. Een overschot kan namelijk fataal zijn voor jouw plant. De wortels kunnen verbranden als je de plant te veel mest geeft, waardoor de Mangave uiteindelijk het loodje kan leggen.

Verkleurde bladeren

Het blad van de Mangave is overwegens groen en kan een roze gloed krijgen. Helaas behouden de bladeren niet altijd hun kleur. Net als bij andere planten kan ook het blad van deze kamerplant namelijk verkleuren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo verkleurt het blad van een Mangave vaak als deze te veel water krijgt. Geef de plant daarom eens minder water en kijk of de bladeren hun vertrouwde kleur weer aannemen. Verkleuring kan daarnaast het gevolg zijn van te veel of te weinig licht. Geef de Mangave daarom eens een ander plekje en kijk of het probleem hierdoor verholpen wordt.

Snoeien

Veel planten moeten gesnoeid worden om ze mooi te houden. Dit is bij de Mangave geen noodzaak. Toch is het in sommige gevallen wel aan te raden. Zo kan het blad van deze kamerplant na verloop van tijd afsterven. Hierdoor ziet de Mangave er plots een stuk minder fraai uit. In dat geval doe je er goed aan de plant te snoeien. Knip de afstervende bladeren af met een snoeischaar. Doe dit bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de basis. Waarom? Omdat de plant dan geen energie meer verspilt aan dit blad. De kamerplant heeft hierdoor meer energie beschikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe bladeren en dat komt de groei ten goede.

Mangave kopen?

Vind je de Mangave ook helemaal geweldig? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten tot je deze plant in huis hebt. Daarom zoek je mogelijk een plek om deze kamerplant te kopen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Je kunt uiteraard ook een Mangave kopen bij het tuincentrum bij jou in de buurt. Bedenk je wel dat je hier de deur voor uit moet. Bestel je de plant in onze webshop? Dan hoef je jouw woning niet te verlaten om een Mangave in huis te halen.

Niet iedereen is bekend met een Mangave bestellen via internet. Geldt dit ook voor jou? Dan twijfel je mogelijk of je hier goed aan doet. Dat doe je zeker, want online een Mangave kopen brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee. Het grootste voordeel haalden we hierboven al aan, want je hoeft er jouw huis niet voor te verlaten. Daarbij komt dat je de plant snel in huis hebt als je deze online bestelt. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over de kwaliteit van de plant. Wij pakken deze namelijk zorgvuldig in alvorens we hem versturen. Hierdoor garanderen wij jou dat je een mooie Mangave in huis haalt.

 

 

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.