Croton

De Croton is een prachtige plant die veel kleur aanbrengt in huis, zo kun je vaak bijna alle kleuren uit de regenboog tegen komen in deze prachtige kamerplant. Eigenlijk komt de naam Croton uit het oud latijn, tegenwoordig wordt deze kamerplant ook vaak Codiaeum genoemd. Het is een plant die wel wat aandacht en liefde nodig heeft, maar dit is niet voor niets want je krijgt er een prachtige plant voor terug.

Elke kamer verdient een plant, welke Croton past in jouw kamer?


De oorsprong van de Croton

Ben je weleens in de regio rondom Indonesië of India geweest en heb je hier veel planten gezien? Dan is de kans groot dat je de Croton tegen het lijf bent gelopen. Deze kamerplant vindt zijn oorsprong namelijk in deze regio. Ondanks dat ze van ver komen, zijn ze inmiddels behoorlijk ingeburgerd in ons land. In menig woonkamer treffen we tegenwoordig namelijk een Croton aan.

De Croton behoort tot de familie Crotoneae, ook wel bekend als Wolfsmelkfamilie binnen Nederland. Lang niet iedereen in ons land is bekend met de benaming van deze plant. Dat is op zich niet gek, want de Croton staat in het Nederlands namelijk ook wel bekend onder de naam Wonderstruik. Deze benaming heeft de Croton gekregen vanwege de grote bladeren die wit, geel, rood, oranje en zelfs paars kunnen kleuren.

Hoe verzorg ik mijn Croton

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van jouw Croton, moet je de plant goed verzorgen. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen weten namelijk niet hoe zij een Croton verzorgen. Zo is het niet altijd duidelijk hoeveel water de plant moet hebben. Ook zetten veel mensen de kamerplant op de verkeerde plek neer. Dit kan gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van de Croton. Om jou een handje te helpen, vertellen we je hier hoe jij de plant verzorgt.

Croton water geven

Net als vrijwel iedere andere plant kan ook de Croton niet zonder water. Maar hoeveel water moet jij de plant eigenlijk geven en hoe vaak is dit nodig? Zorg er te allen tijde voor dat de aarde waarin deze kamerplant staat, vochtig is. Dit kun je het beste checken door een vinger tot twee knokkels diep in de aarde te steken. Voelt deze droog aan? Geef de plant dan water. Wacht nog even met water geven als de grond nog vochtig is. Hoeveel water jij een Croton moet geven, hangt af van de temperatuur en de hoeveelheid licht. Test dit daarom vooral zelf.

Sproeien

Een Croton kan te maken krijgen met spint. Dit is een infectie van mijten op de plant. Je voorkomt spint op jouw Croton door de kamerplant regelmatig te sproeien. Bovendien spoel je hierdoor direct ook stof van de bladeren af. Wij adviseren je jouw Croton minimaal één keer per week te besproeien. Gebruik hiervoor een plantenspuit. Staat de verwarming of kachel aan? Dan is het aan te raden jouw Croton twee keer per week te sproeien. De lucht is dan immers droger.

Licht en temperatuur

Zet een Croton bij voorkeur op een plek neer waar de plant veel zonlicht ontvangt. Minimaal vijf uur per dag zon geniet de voorkeur. Zet de plant bijvoorbeeld voor een raam op het noorden, oosten of westen. Wil je hem voor een raam op het zuiden zetten? Dat kan, maar zet hem dan wel wat verder van het raam af. Meer dan vijf uur direct zonlicht is namelijk schadelijk voor de plant. De plant gedijt overigens prima bij een huiskamertemperatuur. Overdag mag de temperatuur niet lager dan 18 graden zijn, ’s nachts geldt een minimum van 12 graden.

Verpotten van de Croton

Heb jij een Croton gekocht en zit deze nog in de kweekpot? Verpot hem dan zo snel mogelijk na aankoop. Op deze manier kan de kamerplant verder groeien. Verpotten is daarnaast aan te raden wanneer de pot te klein wordt voor de plant. Vind je het lastig in te schatten wanneer de pot te klein is? Dan raden wij je aan eens per twee jaar te verpotten. Verpot de plant altijd in de lente. Dit is het groeiseizoen van de plant, waardoor beschadigde wortels makkelijker herstellen. Zet de plant altijd in een pot die minimaal 20 procent groter is dan de huidige pot.

Onderhoud van de Croton

Wil jij zo lang mogelijk kunnen genieten van een Croton? Dan ontkom je er ook niet aan de plant te onderhouden. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als de verzorging, maar er zijn verschillen. Zo heeft onderhoud betrekking op de bemesting en het snoeien. Daarnaast is het belangrijk dat jij weet wat je moet doen wanneer de plant te maken krijgt met verkleurde bladeren. Wij zetten hier de belangrijkste zaken voor onderhoud van een Croton op een rijtje.

Bemesten van de Croton


De Croton is een plant die redelijk veel voedingsstoffen verbruikt. Dit is met name in de lente en zomer het geval, want dit is het groeiseizoen van de plant. Wil je de kamerplant een handje helpen bij de groei? Dien dan vloeibare voeding (mest) toe. Kijk altijd eerst op de verpakking hoeveel je toe moet dienen. De plant beschadigt namelijk als gevolg van een overschot aan voeding. Bemest jouw Croton nooit en te nimmer de herfst of winter. De kamerplant is dan in rust en verbruikt niet of nauwelijks voedingsstoffen. Wanneer je toch voeding toedient, verbranden de wortels van de plant mogelijk.

Verkleurde bladeren


De bladeren van de Croton kunnen verschillende kleuren aannemen. Hierdoor is het lastig in te schatten wanneer je te maken hebt met verkleurde bladeren. Krijgt het blad een donkere kleur? Zet hem dan wat dichter bij het raam. Donkere bladeren zijn vaak een gevolg van te weinig licht. Zijn enkel de randen van het blad donker? Dan geef je de kamerplant te veel water. Wanneer er veel blad van de plant valt, krijgt hij te weinig licht of te weinig water.

Snoeien


Wanneer je een Croton in huis hebt, is het verstandig deze jaarlijks te snoeien. Snoei bijvoorbeeld iedere herfst de uitlopers van de plant. Zodoende krijgt de kern van de Croton in de wintermaanden voldoende licht. Is de plant in jouw ogen te hoog geworden voor een kamerplant? Dan kun je de stam afzagen. Doe dit bij voorkeur in de lente of zomer. Er ontstaan in dat geval namelijk direct nieuwe uitlopers, waardoor er snel weer een mooie, volle Croton in huis staat.

Croton kopen

Doordat de bladeren van de Croton allerlei verschillende kleuren aan kunnen nemen, is het een geliefde kamerplant. Extra bijkomstigheid is dat jij er niet veel aandacht aan hoeft te besteden. Wil jij ook een Croton kopen? Dan kun je hiervoor naar een tuincentrum om de hoek gaan. Is dit je te veel moeite? Of zit er geen tuincentrum bij jou in de buurt? Dan kun je op onze website een Croton kopen.

Online een Croton bestellen brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst hoef jij je handen niet uit de mouwen te steken. Je bestelt de plant namelijk via jouw computer, tablet of smartphone. Nadat wij jouw bestelling ontvangen hebben, gaan wij direct voor je aan de slag. Hierdoor duurt het nooit lang voordat jij jouw Croton in huis hebt staan. Uiteraard verpakken wij de plant zorgvuldig, zodat deze tijdens het transport geen schade oploopt. Jij kunt hierdoor binnen de kortste keren een mooie Croton in jouw huiskamer zetten.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]