Areca Goudpalm

De Goudpalm, of Areca palmis misschien wel dé bekendste kamerplant van Nederland. De Goudpalm is één van de meest luchtzuiverende planten, en is niet moeilijk te verzorgen.

Elke kamer verdient een plant, welke Goudpalm past in jouw kamer?


Wat is de oorsprong van de goudpalm?

Ben je op zoek naar nieuwe planten? Dan is de kans groot dat je tijdens jouw zoektocht ook stuit op de goudpalm. Deze plant is namelijk ontzettend populair onder Nederlanders. De kans is aanwezig dat jij niets weet over deze kamerplant. In dat geval besluit je vast niet direct om een goudpalm te kopen. Daarom is wat meer informatie vast welkom.

Laten we daarom beginnen bij de oorsprong van de goudpalm. Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropen op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Hier heerst een klimaat met een hoge luchtvochtigheid, wat de plant zeer prettig vindt. Desondanks kun je deze plant ook prima als kamerplant gebruiken. De goudpalm behoort tot de palmenfamilie Arecaceae, waardoor sommige mensen de plant ook wel kennen onder de naam Areca palm.

Wanneer je meer groen in huis wilt halen, is de goudpalm ideaal. De plant heeft rietachtige stengels die voorzien zijn van puntige bladeren. Deze bladeren hebben een heldergroene kleur, waardoor ze jouw interieur ongetwijfeld opfleuren. Voordat je een goudpalm koopt, wil je eerst weten hoe het zit met de verzorging. In onderstaande tekst vertellen wij jou daarom alles over het verzorgen van een goudpalm.

Hoe verzorg ik mijn goudpalm?

Net als iedere andere kamerplant moet een goudpalm ook verzorgd worden. Wanneer je niet op- of omkijkt naar de plant, legt deze binnen de kortste keren het loodje. Omdat je ongetwijfeld weet dat iedere plant op een andere manier verzorgd wordt, vraag jij je mogelijk af hoe dit bij de goudpalm zit. Hoe vaak moet je de plant water geven? Kan de kamerplant tegen licht? En wat is de ideale temperatuur voor een areca palm? Hieronder behandelen we de belangrijkste vragen op het gebied van verzorging van de goudpalm, zodat jij precies weet wat je te wachten staat. We lichten alvast een klein tipje van de sluier op: verzorging van de goudpalm is niet lastig.

Goudpalm water geven

Een plant moet je water geven, dit is bij de goudpalm niet anders. Dagelijks water geven is niet nodig, maar zorg er wel voor dat de wortelkluit nat blijft. Geef de plant in de zomer tweemaal per week water en in de winter één keer. Pas wel op dat je de kamerplant niet te veel water geeft. De goudpalm moet namelijk niet met zijn wortels in het water komen te staan. Gebeurt dit wel? Dan gaan de wortels van de plant rotten. Te weinig water is ook niet goed, want dat zorgt voor uitdroging.

Sproeien

Een plant die in huis staat, wordt vaak niet gesproeid. Bij de Areca palm is dit wel verstandig. Dit hoeft niet met een tuinslang, maar kan gewoon met een plantenspuit. Doe hier altijd lauwwarm water in. Richt je bij het sproeien tot de bladeren van de plant. Sproei de plant bij voorkeur dagelijks, zeker in de winter. Wanneer de kachel aanstaat, is de luchtvochtigheid laag. Door dagelijks wat water op de bladeren te sproeien, voorkom je dat jouw goudpalm snel uitdroogt.

Licht en temperatuur

Veel mensen vragen zich af of zij een goudpalm in het licht kunnen plaatsen en wat de beste temperatuur is voor deze kamerplant. Net als bij veel andere planten is het niet verstandig om de Areca palm gedurende lange tijd in direct (zon)licht te laten staan. De plant heeft overigens wel veel licht nodig. Plaats hem bij voorkeur voor een raam waar de zon niet of nauwelijks op staat. Wanneer je een goudpalm in huis haalt, mag het overdag niet kouder zijn dan 15 graden en ’s nachts niet kouder dan 8 graden.

Verpotten van de plant

Wil je een goudpalm verpotten? Doe dit dan altijd in het voorjaar. Kies bij voorkeur een groter pot uit dan de pot waarin de plant momenteel staat. In een grotere pot gaat meer potgrond, waardoor er meer water vastgehouden wordt. Dit zorgt ervoor dat de Areca palm minder snel uitdroogt. Voor wat betreft de grond kun je kiezen voor universele potgrond, maar ook voor palmgrond. Een goudpalm kan ook verpot worden direct na aankoop.

Bemesten van de goudpalm

De goudpalm is een plant die betrekkelijk snel groeit. Daarom doe je er goed aan om de pot zo nu en dan van wat mest te voorzien. In de herfst en winter is dit niet nodig, maar in de lente en zomer wel. Je kunt de Areca palm het makkelijkst bemesten door vloeibare Pokon toe te voegen aan het water. Pas wel op dat je de plant niet te veel mest geeft. Wanneer je dit wel doet, stijgt de zuurgraad in de grond. Gevolg hiervan is dat de wortels geen water meer opnemen, waardoor de plant snel sterft.

Onderhoud van de goudpalm

Indien je een goudpalm in huis haalt, moet je deze regelmatig water geven. Daarnaast doe je er goed aan de plant in de lente en zomer te bemesten met (vloeibare) Pokon. Door het water en de mest kan de Areca palm betrekkelijk snel groeien. Dit zorgt ervoor dat je de kamerplant goed moet onderhouden. Zo kunnen de bladeren op den duur gaan verkleuren. Om jouw plant mooi groen te houden, moet je hem daarom ook regelmatig snoeien.

Verkleurde bladeren

Wanneer een goudpalm te veel in direct zonlicht staat, verkleuren de bladeren. De bladeren worden dan geel van kleur. Heeft jouw Areca palm ook gele bladeren? Zet de plant dan wat verder van het raam af. De bladeren kunnen na verloop van tijd ook bruine puntjes krijgen. Dit is een natuurlijk proces van deze plant. Hier hoef jij je dan ook geen zorgen om te maken. Wil je de kans op verkleurde balderen of bruine puntjes verkleinen? Besproei de bladeren dan geregeld met lauwwarm water.

Snoeien

De Areca palm is een plant die betrekkelijk snel groeit. Hierdoor moet je de kamerplant regelmatig snoeien. Dit is met name bij de onderste bladeren nodig, want deze sterven sneller af dan de rest. Bevat jouw goudpalm veel bladeren die niet meer mooi zijn? Knip ze dan af. Doe dit altijd bij de stam. De betreffende bladeren herstellen namelijk niet meer. Snoei de stam van de plant overigens nooit. Wanneer je dit wel doet, is de goudpalm verloren. De stam loopt namelijk niet opnieuw weer uit. Je kunt zo nu en dan ook de bruine puntjes van de bladeren knippen, zodat de goudpalm zijn groene uitstraling behoudt.

Goudpalm bestellen

Na het lezen van de bovenstaande informatie over de verzorging wil je mogelijk een goudpalm bestellen. Je hebt tegenwoordig verschillende manieren om deze plant in huis te halen. Mogelijk ben je geneigd om naar een tuincentrum te gaan om een Areca plant te kopen. Dit kan, maar dat is inmiddels niet meer nodig. Je kunt het jezelf namelijk ook een stuk makkelijker maken. Bij ons kun je namelijk ook online een goudpalm bestellen.

Grote voordeel van online een Areca palm kopen is dat je ervoor kunt kiezen om de plant inclusief pot te bestellen. De plant wordt in dat geval geleverd in de pot die jij kiest. Hierdoor hoef je na levering van deze kamerplant niet zelf nog aan de slag met het verpotten. Dit scheelt je niet alleen veel werk, maar je weet bovendien zeker dat de plant op vakkundige wijze verpot is. Indien gewenst kun je bij ons ook een goudpalm bestellen zonder pot.

Veelgestelde vragen over de Goudpalm

Indien je de goudpalm als kamerplant koopt, hoef je er niet bang voor te zijn dat deze volop in bloei komt te staan. Het klimaat is hier niet goed genoeg voor. In de natuur kan een Areca palm wel tot bloei komen. De plant kan in huis wel gewoon groeien. Dit gebeurt in alle seizoen, behalve de winter. In dit seizoen bevindt de plant zich in zijn rustperiode.

Een goudpalm is niet giftig. Veel mensen vragen zich af of deze plant giftig is, omdat katten graag knagen aan de bladeren van de plant. Doordat deze geen giftige stoffen bevatten, kan jouw kat er zonder problemen aan knagen.

Net als veel andere (kamer)planten kan ook de goudpalm te maken krijgen met ziektes. Indien de plant lange tijd blootgesteld wordt aan droge lucht – zoals in de winter – kan er spint ontstaan. Daarnaast kan een Areca palm te maken krijgen met wolluis. Dit gebeurt wanneer de plant gedurende lange tijd op de tocht staat.

Het is mogelijk om een goudpalm in de zomer naar buiten te verplaatsen. Doe dit alleen wanneer het overdag niet al te heet en ’s nachts niet kouder dan 8 graden wordt. Krijgen de randen van de plant zwarte bladeren? Haal hem dan uit de zon. Dit is een teken dat de plant te veel is blootgesteld aan zonlicht. Je kunt de plant ook buiten plaatsen tijdens een regenbui, bijvoorbeeld om spint weg te spoelen.

Het is mogelijk om een goudpalm in de zomer naar buiten te verplaatsen. Doe dit alleen wanneer het overdag niet al te heet en ’s nachts niet kouder dan 8 graden wordt. Krijgen de randen van de plant zwarte bladeren? Haal hem dan uit de zon. Dit is een teken dat de plant te veel is blootgesteld aan zonlicht. Je kunt de plant ook buiten plaatsen tijdens een regenbui, bijvoorbeeld om spint weg te spoelen.

nel groeit een goudpalm?

Een goudpalm kan behoorlijk snel groeien. Niet iedere plant groeit overigens even snel. Dit hangt onder meer af van de hoeveelheid aandacht die jij aan de verzorging besteedt. Wanneer je de plant vaak water geeft en de bladeren regelmatig besproeit, groeit hij sneller dan wanneer je er niet of nauwelijks naar omkijkt. Ook het klimaat in huis speelt een rol in de groei van de goudpalm.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]