Bonsai: Ficus Ginseng

Steeds populairder in Nederland, de ‘miniatuur bomen’, ofwel Bonsai. Bonsai is een Japanse Traditionele kunstvorm; het kweken en nauwkeurig onderhouden van deze miniatuurbomen. Hier gaat vaak veel tijd en energie in zitten.

De Ficus Ginseng is een plant die ook zeker als miniatuurboom bestempeld kan worden, maar toch makkelijk te onderhouden is! Zorg voor genoeg licht en draai de kamerplant regelmatig een kwartslag zodat deze gelijkmatig blijft groeien. Verder houden de Ginsengs van water, twee keer per week is niet overbodig. En natuurlijk als een echte Bonsai specialist; af en toe wat trimmen!

Elke kamer verdient een plant, welke bonsai past in jouw kamer?


Waar komt de Bonsai vandaan?

De Bonsai vindt zijn oorsprong in Japan. Van origine is het een traditionele, Japanse kunstvorm die zich richt op het kweken van miniatuurbomen in potten. Nadat de boom gekweekt is in de pot, wordt hij gemanipuleerd. De Bonsai groeit hierdoor niet of nauwelijks, waardoor het een miniatuurboom blijft. Desondanks vertoont de plant wel de uiterlijke kenmerken van een volgroeid exemplaar. Haal jij de Bonsai in huis als een kamerplant? Dan hoef je er niet bang voor te zijn dat hij na een paar jaar te groot is om binnen te houden.

Voor het ontstaan van de Bonsaitraditie moeten we meer dan duizend jaar terug in de tijd. De traditie is gestoeld op de Chinese kunstvorm genaamd penzai. Toch wordt Bonsai vaak geassocieerd met Japan. Hoe dit komt? Dat is vrij logisch te verklaren. De karakters van het Chinese woord penzai spreekt men in het Japans namelijk uit als Bonsai. Naast de traditionele benaming wordt deze plant soms ook aangeduid met de naam Ficus Ginseng.

Hoe verzorg ik mijn Bonsai?

Net als bij andere planten moet je een Bonsai ook verzorgen wanneer je deze als kamerplant in huis haalt. Uiteraard wil jij zo lang mogelijk van deze plant kunnen genieten, het liefst zonder veel tijd in de verzorging te steken. Gelukkig is dit bij een Bonsai niet bepaald lastig. Deze kamerplant behoeft namelijk niet veel onderhoud. Uiteraard moet je wel het één en ander doen, zoals ervoor zorgen dat de plant voldoende water krijgt.

Bonsai water geven

Om planten groen en gezond te houden, geef jij ze zo nu en dan water. Ook bij een Bonsai is dit belangrijk. Vaak is het voldoende om de plant één keer per twee weken water te geven. Staat de Bonsai op een lichte, warme plaats? Dan moet jij hem mogelijk wat vaker water geven. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de grond vochtig is. Geef de Bonsai niet te vaak en/of te veel water. Doe je dit wel? Dan kunnen de wortels gaan rotten.

Sproeien


Heb jij een Bonsai in huis? Zorg er dan voor dat de grond altijd vochtig is. Gebruik hier bijvoorbeeld een gieter voor. Daarnaast is het verstandig om de Bonsai zo nu en dan te sproeien. Als de plant buitenshuis staat, kan dit met de tuinslang. Gaat het om een kamerplant? Dan biedt een plantspuit uitkomst. Sproei hier regelmatig wat water mee over jouw Bonsai en je hebt er jarenlang plezier van.

Licht en temperatuur


De temperatuur in een ruimte en de hoeveelheid licht die een plant krijgt, zijn van invloed op de groei. Bij een Bonsai is dit ook het geval. Indien jij een Bonsai als kamerplant gebruikt, moet je ervoor zorgen dat deze voldoende licht krijgt. Plaats hem daarom altijd in de vensterbank of op de grond voor een raam. Voor een binnen Bonsai is het daarnaast belangrijk dat de temperatuur vrij constant is.

Verpotten van de Bonsai

Een Bonsai boom moet regelmatig verpot worden. Door de plant te verpotten, voorkom je namelijk dat de boom wortelvast wordt. Wanneer dit gebeurt, kan jouw Bonsai uitdrogen of te weinig voeding krijgen. Als de kamerplant zijn huidige pot ontgroeid is, verpot je de boom naar en groter pot. Ga hierbij altijd voorzichtig te werk en voorkom schade aan de wortels. Beschadigde wortels kunnen de verdere ontwikkeling van de Bonsai namelijk negatief beïnvloeden.

Onderhoud van de Bonsai

Bij het onderhoud van een Bonsai komt het een en ander kijken. Allereerst moet jij ervoor zorgen dat de plant voldoende water krijgt. Zorg altijd voor een vochtige aarde en besproei de boom daarnaast met een plantenspuit. Ook het bemesten, verwijderen van verkleurde bladeren en snoeien horen bij Bonsai onderhoud. We staan hieronder kort stil bij dit onderhoud en vertellen hoe dit in zijn werk gaat.

Bemesten van de Bonsai


Water alleen is niet voldoende om jouw Bonsai kamerplant te laten groeien. Nee, hiervoor moet je de Bonsai ook bemesten. Doe dit altijd in het groeiseizoen van de plant. Dit begint in de vroege lente en eindigt halverwege de herfst. Heb jij net jouw Bonsai verpot? Voeg dan voorlopig geen mest toe aan de plant. Wij raden bemesten eveneens af wanneer de plant ziek is.

Verkleurde bladeren


Heeft jouw Bonsai verkleurde bladeren? Dan komt dit waarschijnlijk doordat de plant te weinig licht krijgt. De bladeren verkleuren hierdoor niet alleen, maar worden ook groot en slap en de onderlinge afstand tussen bladeren wordt groter. Je kunt de bladeren dan handmatig van de Bonsai boom verwijderen. Hierdoor verhelp je het probleem alleen niet. Het is beter om de plant op een plek te zetten waar hij meer licht krijgt. Zo is de kans op verkleurde bladeren in de toekomst een stuk kleiner.

Snoeien


Het kan nodig zijn om jouw Bonsai te snoeien. Dit is het geval wanneer de boom uit de vorm groeit. Aangezien het een kleine plant betreft, gebruik je hier geen grote snoeischaar voor. Om de bladeren te snoeien, gebruik je een twijgschaar. Moeten er ook takken gesnoeid worden? Doe dit dan met behulp van een speciale Bonsai concaaftang. Pas wel op dat je alleen de tak afknipt dat je wilt verwijderen.

Bonsai boom kopen

Je weet nu wat er allemaal komt kijken bij het verzorgen en onderhouden van een Bonsai boom. Ben je nog steeds enthousiast? Dan wordt het tijd om een Bonsai te kopen. Hier heb je tegenwoordig verschillende mogelijkheden voor. Vroeger ging je standaard naar het tuincentrum om een Bonsai te kopen, maar tegenwoordig doen steeds minder mensen dit.

Een Bonsai kopen kan namelijk ook op het internet. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst hoef jij de deur niet meer uit om een Bonsai te bestellen. Je maakt online een keuze uit de Bonsai kamerplanten en rekent af. De boom wordt direct verpot, waardoor jij hier geen omkijken meer naar hebt. Vervolgens wordt hij veilig en snel naar jou verzonden. Bestel jij jouw Bonsai online? Dan heb jij deze kamerplant binnen de kortste keren in huis staan.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.