Olijfboom

De Olijfboom komt in vele soorten en maten, de meest voorkomende soort in de Nederlandse huizen is de Olea Eurpaea. De Olijfboom is een langzaam groeiende boom en ze kunnen wel 100 jaar oud worden! In de zomer doet de Olijfboom het in Nederland goed in de tuin, in de winter kan deze wel wat hulp gebruiken. De Olijfboom houd van een lekkere volle zon, maar zorg dat deze voldoende water krijgt. Een leuk weetje, het is echt mogelijk om in Nederland olijven aan de boom te laten groeien!

Elke kamer verdient een plant, welke Olijfboom past in jouw kamer?


De oorsprong van de Olijfboom

De Olijfboom is een plant die al sinds jaar en dag bekend is in vrijwel alle landen van de wereld. Dit komt voornamelijk doordat de plant duizenden jaren geleden al genoemd werd in de literatuur van landen rondom de Middellandse Zee. Zo komen we de Olijfboom bijvoorbeeld tegen in menig verhaal uit de Griekse mythologie. Ook nu groeit de Olijfboom voornamelijk in het gebied rondom de Middellandse Zee. Zo komen we Olea Europaea – zoals de officiële benaming van de Olijfboom luidt – onder meer tegen in Griekenland, Noord-Italië en Noord-Afrika, maar ook in landen als Portugal en Spanje.

Ondanks dat de Olijfboom in Nederland niet in het wild groeit, komt hij hier steeds vaker voor. Hoe dit komt? Doordat menig Nederlander een Olijfboom als kamerplant in huis heeft staan. Een Olijfboom groeit in de natuur buiten, maar kan ook prima in een woonkamer neergezet worden. Vind je een Olijfboom als kamerplant niets? Geen probleem, want jij kunt deze plant ook prima in jouw tuin neerzetten.

Hoe verzorg ik mijn Olijfboom?

Of een Olijfboom nou in jouw kamer of in de tuin staat, je moet hem altijd verzorgen. Zo heeft de plant bijvoorbeeld water nodig. Wanneer je een Olijfboom geen water geeft, gaat hij binnen de kortste keren dood. Daarnaast moet je hem op een goede plek neerzetten. De hoeveelheid licht die op de plant valt en de temperatuur spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom gaan we hieronder kort in op deze punten, zodat jij precies weet hoe je een Olijfboom verzorgt.

Olijfboom water geven

Net als de meeste andere kamerplanten kan een Olijfboom ook niet zonder water. Heb jij deze plant in huis staan? Zorg er dan altijd voor dat de grond waarin de plant staat, lichtvochtig is. Dit is extra belangrijk wanneer je de plant op een lichte, zonnige plek hebt staan. In de zomermaanden doe je er goed aan de plant extra vaak water te geven. Twee à drie keer per week is in dat geval aan te raden. Geef de Olea Europaea niet te veel water. Doe je dit wel? Dan staan de wortels mogelijk langdurig in een laag water en dat kan wortelrot tot gevolg hebben.

Sproeien

De Olijfboom is gewend aan een klimaat met een lage luchtvochtigheid. Daarom is het niet noodzakelijk om de plant te sproeien. In de zomer raden wij het sproeien van de kamerplant zelfs af. Als de Olijfboom in de volle zon staat en de bladeren nat zijn, kunnen deze verbranden. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun jij de plant daarom beter niet sproeien.

Licht en temperatuur

Van nature groeit de Olijfboom in zonnige gebieden rondom de Middellandse Zee voor. Hierdoor is de plant goed bestand tegen de zon. Omdat het aantal zonuren in ons land beperkt is, heeft de Olijfboom moeite om zich hier te ontwikkelen. Zet de plant daarom altijd op een plek neer waar voldoende zonlicht komt. Plaats de plant bijvoorbeeld voor het raam. Kies bij voorkeur een raam op het zuiden. Qua temperatuur hoef je in huis geen rekening te houden met de Olijfboom. Deze kan namelijk zelfs redelijk goed tegen vorst. Vandaar dat je hem eventueel ook in de tuin kunt plaatsen.

Verpotten van de Olijfboom

Om de groei van een Olijfboom te stimuleren, raden wij jou aan de plant regelmatig te verpotten. Doe dit bij voorkeur om de twee jaar. Gebruik hiervoor altijd een pot die minimaal 20 procent groter is dan de pot waar de plant nu in staat. Zit de Olijfboom nog in een kweekpot? Verpot hem dan direct. Indien je de kamerplant naar een grotere pot wilt verplaatsen, raden wij je aan dit alleen in het voorjaar te doen. Zo voorkom je namelijk dat de wortels onherstelbare schade oplopen.

Onderhoud van de olijfboom

Het is belangrijk om een Olijfboom van voldoende water te voorzien. Geef jij de boom regelmatig water? Dan kun je er lange tijd van genieten. Dit biedt alleen geen garantie dat de plant ook zijn hele leven mooi blijft. Nee, want sommige planten moeten daarnaast onderhouden worden. Bij onderhoud van een plant kun je denken aan bemesten, snoeien en het voorkomen van verkleurde bladeren. Wij vertellen jou hier hoe onderhoud van een Olijfboom in zijn werk gaat.

Bemesten van de Olijfboom

Een eerste puntje met betrekking tot plantonderhoud is bemesten. Dit is bij een Olijfboom alleen niet per se nodig. Wil jij de kamerplant toch voorzien van extra voedingsstoffen? Gebruik hier dan kamerplantvoeding voor. Dien dit middel alleen in het groeiseizoen toe. In dat geval heeft de plant er namelijk profijt van. Wanneer jij jouw Olijfboom bemest buiten het groeiseizoen kan er schade ontstaan. Dit is tevens het geval wanneer je de plant te veel mest geeft.

Verkleurde bladeren

De bladeren van jouw Olijfboom kunnen verkleuren. Dit ziet er niet mooi uit. Reden genoeg om dit probleem te lijf te gaan. Je moet in dat geval eerst weten wat de oorzaak is. Vaak verkleuren de bladeren doordat de plant te veel water krijgt. Het blad wordt dan geel of bruin van kleur. Veel mensen denken dat het blad dan afgeknipt moet worden. Dit is niet het geval. De bladeren nemen vaak hun normale kleur weer aan wanneer je ze voortaan wat minder water geeft. Gebeurt dit niet? Dan kun je ze alsnog verwijderen.

Snoeien

Een Olijfboom snoeien is niet noodzakelijk, maar veel mensen doen dit wel. Door de plant te snoeien behoudt hij namelijk zijn vorm. Daarnaast is snoeien goed voor de gezondheid van de plant. Voor het snoeien van een Olijfboom gebruik je een tang. Knip hiermee de dode en naar binnen groeiende takken af. Wil je de plant in model knippen? Knip de takjes dan op de gewenste lengte af. Verwijder nooit te veel takjes in één keer. Dit kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van de Olijfboom.

Olijfboom kopen

Veel mensen denk dat een Olijfboom voor buitenshuis is, maar dit is niet het geval. Nee, want jij kunt ook prima een Olijfboom kopen voor in de woonkamer of keuken. Je kunt je hiervoor richten tot een tuincentrum of een andere winkel bij jou in de buurt. Je hoeft overigens de deur niet meer uit om een Olijfboom te kopen. Bij ons kun je namelijk ook online een Olijfboom bestellen.

Wat de voordelen zijn van online een Olijfboom bestellen? Allereerst wordt de plant op het door jou opgegeven adres afgeleverd. Wij verzenden de kamerplant altijd op hoogwaardige wijze. Hierdoor hoef jij niet bang te zijn dat hij beschadigd raakt tijdens het transport. Een andere reden om een Olijfboom te bestellen bij ons, is omdat wij de plant direct voor jou kunnen verpotten. In dat geval hoef je zelf niet meer met de plant aan de slag wanneer deze bij jou geleverd wordt.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]