De gatenplant (Monstera), 5 redenen om wel of niet te bestellen.

gatenplant monstera

Je hoort het steeds vaker: “Heb gisteren zo’n gatenplant gekocht, superleuk! Is echt zo’n plant die het leuker maakt in huis hé.”. Oke, wellicht een beetje overdreven maar je snapt wat ik bedoel. Vanuit Boompje voor Thuis krijgen we ook steeds meer vraag naar de ‘gatenplant’. Daarom hier de 5 redenen om wel (of niet) een Monstera (lees:gatenplant) te bestellen.

1: Verzorging van de gatenplant is makkelijk

Maar je moet wel íets doen. Het belangrijkste is eigenlijk dat de grond nooit echt uitdroogt. Zorg er dus voor dat je je Monstera een keer per week een scheut water geeft. Knip af en toe oude en/of bruine bladeren weg om de energie op de juiste plekken uit te laten komen. Geef de plant een half-schaduw plek, en ze is helemaal blij!

monstera gatenplant

2: De gatenplant kun je goed stekken

De gatenplant kan aardig snel groeien, en dan kun je meestal ook gaan stekken. Als je bijvoorbeeld net te laat bent met dat cadeautje voor je allerbeste vriend, pak je gewoon even een dikke stek van je gatenplant als cadeau. Gegarandeerd krijg je een dikke pluim voor het meest originele cadeau. Ook zo lekker modern en duurzaam, groene rakker die je bent. Hoe dan? Snijd een stengel af, samen met een luchtwortel. Die luchtwortels kunnen soms al lang zijn, of klein en stompig. Maakt in feite niets uit, als die er maar aan zit. Zet de stek in water en wacht tot er wortels uit groeien. Met een goeie wortelkluit kun je de nieuwe plant in de grond zetten.

3. Soms heeft de gatenplant geen gaten

Tja, daar zit je dan met je populaire gepraat over je gatenplant, en de nieuwe bladeren ontpoppen zich, zonder gaten! Geen zorgen, er zijn verschillende oorzaken. Allereerst de leeftijd; een nieuw blad kan nog gaten gaan ontwikkelen, een oude plant vind het soms genoeg geweest en begint er niet meer aan. De derde oorzaak zit in de verzorging; probeer een andere plek en/of voeding voor je gatenplant. De Monstera kan aardig oud worden (een jaar of 3-4) dus geef de moed in ieder geval niet op. Daarnaast moet je soms de plant de ruimte geven om uniek te zijn, toch?

4. Stinkende bloeier, maar bloeit bijna nooit!

Ja je leest het goed. Als de Monstera gaat bloeien worden de meesten daar niet vrolijk van. De geur is niet echt aangenaam, daarom worden de bloemen meestal afgeknipt. Een meevaller, want het komt in onze huizen vrijwel nooit voor dat de Monstera gaat bloeien. Jammer voor de gatenplant, beter voor ons!

5. Hij is giftig, pas op met je huisdieren

Nu eens een reden om het niet te doen; als jij nieuwschierige viervoeters in huis hebt lopen en springen, kan het zomaar zijn dat ze even knagen en daar geen lekker gevoel aan overhouden. Houd hier rekening mee! Bij katten kan het de nieren aantasten, en bij te grote inname is het wel verstandig om even contact op te nemen met de huisarts.

Benieuwd welke gatenplant in jouw kamer past? Check hier ons aanbod!

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]