Bananenplant

De bananenboom ook wel Musa of dwergbanaan genoemd is een tropische plant die bekend staat om zijn grote, eetbare vruchten. De plant is afkomstig uit Zuidoost-Azië en groeit tegenwoordig in veel delen van de wereld, waaronder Zuid-Amerika, Afrika en het Caribisch gebied. Bananenplanten zijn er in verschillende soorten en maten, van kleine sierplanten tot grote bomen die wel 10 meter hoog kunnen worden. De kleine variant is uitermate geschikt als kamerplant mits hij genoeg zonlicht krijgt. 

Bananenbomen hebben een opvallende uitstraling met grote, brede bladeren die aan lange stengels groeien. De bladeren zijn groen en hebben een licht gekartelde rand.

Bananenbomen zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en kunnen in de juiste omstandigheden snel groeien. 

Elke kamer verdient een plant, welke bananenplant past in jouw kamer?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De oorsprong van de Bananenplant

Wie aan bananen denkt, denkt al snel aan warme landen. Deze fruitsoort wordt namelijk vaak vanuit zuidelijke landen naar Nederland getransporteerd. Het is dan ook logisch dat de oorsprong van de Bananenplant in deze landen ligt. De plant komt van origine uit Zuidoost-Azië. Toch komen we de plant tegenwoordig in veel meer tropische gebieden tegen. Ook in Nederland komt hij steeds vaker voor. De plant groeit hier weliswaar niet in het wild, maar kan prima als kamerplant gebruikt worden.

De herkomst van de naam Bananenplant behoeft niet veel uitleg. De plant is namelijk vernoemd naar de vrucht die eraan groeit: de banaan. Toch noemt lang niet iedereen hem ook Bananenplant. Zo staat deze plant bijvoorbeeld ook bekend als Bananenboom of Dwergbanaan. Buiten onze landsgrenzen wordt de Bananenplant ook vaak Musa genoemd. Dit is een afkorting van de familie waartoe de plant behoort. De Bananenplant behoort namelijk tot de familie Musaceae.

Hoe verzorg ik mijn Bananenplant?

Voordat je besluit een Bananenplant te kopen, moet je weten dat deze meer verzorging nodig heeft dan de gemiddelde kamerplant. Zo verbruikt deze plant bijvoorbeeld meer water dan de meeste andere planten. Om te voorkomen dat jij een Bananenplant te veel of juist te weinig water geeft, staan we hieronder kort stil bij het water geven en sproeien van de plant. Ook gaan we in op de standplaats van de plant en de temperatuur in een ruimte waarin de Bananenplant staat.

Bananenplant water geven

Gezien de grootte van de bladeren zou je het misschien niet denken, maar een Bananenplant bestaat toch echt voor 80 procent uit water. Daarom is het belangrijk om de plant veel en vaak water te geven. Dit is met name in de zomer nodig. De bladeren van de Bananenplant verdampen namelijk veel water op warme dagen. Hierdoor verbruikt de kamerplant ’s zomers twee keer zoveel water als in de winter. Als maatstaf houden wij altijd twee keer per week water geven aan. Zorg er in ieder geval voor dat de grond waarin de plant staat altijd vochtig is. Het is niet goed om de plant te veel en/of te vaak water te geven. De wortels kunnen dan namelijk in het water komen te staan en dat kan wortelrot tot gevolg hebben.

Sproeien

Wil je jouw Bananenplant gezond houden? Dan doe je er goed aan de plant regelmatig te sproeien. De plant groeit oorspronkelijk namelijk in de tropen, waar het vaak vochtig is. Sproei de bladeren bij voorkeur twee keer per week met behulp van en plantenspuit Richt je hierbij niet alleen tot de bovenkant, maar ook tot de onderkant. Dit werkt namelijk preventief tegen ongedierte. In de zomer kun je de Bananenplant ook buiten zetten tijdens een regenbui. Hier wordt de plant een stuk vitaler van.

Licht en temperatuur

Om jouw Bananenplant te laten groeien, moet deze minimaal vijf uur direct zonlicht per dag ontvangen. Daarom doe je er goed aan de plant voor het raam neer te zetten. Bij ramen op het oosten of westen kun je hem direct voor het raam zetten. Gaat het om een raam op het zuiden? Zet de plant dan zo’n twee meter van het raam af. Ramen op het noorden zijn niet geschikt voor de Bananenplant. Zet de plant daarnaast nooit buiten neer, alleen voor een zomerse regenbui. De Musa is namelijk niet winterhard. In huis is een minimale temperatuur van 14 graden overdag en 10 graden ’s nachts aan te raden.

Verpotten van de Bananenplant

Bij het verpotten van de Bananenplant kan schade aan de wortels ontstaan. Verpot de plant daarom altijd in de lente. Waarom? Omdat de plant dan in bloei staat. De kans dat beschadigde wortels herstellen, is hierdoor een stuk groter. Gebruik voor het verpotten altijd een pot die twintig procent groter is dan de huidige pot. Op deze manier hebben de wortels van de plant voldoende ruimte om zich verder te ontwikkelen. Het is verstandig om de Bananenplant ieder jaar te verpotten.

Onderhoud van de Bananenplant

Wanneer jij een Bananenplant in huis hebt, is het niet voldoende om hem alleen water te geven. Nee, want je moet de plant namelijk ook onderhouden. De kans is groot dat jij niet weet wat er allemaal bij Banenplant onderhoud komt kijken. Daarom helpen wij jou enigszins op weg. Wij zetten hieronder de belangrijkste zaken met betrekking tot onderhoud van een Bananenplant op een rijtje.

Bemesten van de Bananenplant

Wil je dat jouw Bananenplant snel groeit? Dan is er meer nodig dan water. In dat geval moet je de kamerplant namelijk ook bemesten. Gebruik hiervoor vloeibare voeding. Dien deze mest enkel in de lente en zomer toe. De plant staat dan immers in bloei en heeft baat bij de extra voedingsstoffen. Geef jouw plant in de herfst en winter geen mest. Waarom niet? Omdat de plant dan in rust is en niet veel voedingsstoffen nodig heeft. Dien je toch extra voeding toe? Dan kunnen de wortels van de Bananenplant verbranden. Dit kan overigens ook gebeuren als je in de lente of zomer te veel voeding toedient.

Verkleurde bladeren

De randen van de onderste bladeren van een Musa worden snel bruin. Denk niet direct dat er iets aan de hand is met jouw plant, want dit is een normaal proces. De bladeren van de Bananenplant kunnen daarnaast een gele gloed krijgen. Heeft jouw plant hier ook last van? Zet de plant dan eens wat verder van het raam af. De plant krijgt waarschijnlijk te veel licht. Ontstaan er bruine plekken op de bladeren? Dan is de oorzaak vaak tweeledig. De plant ontvangt dan vaak te veel licht én krijgt te weinig water.

Snoeien

Het is niet nodig om een Bananenplant te snoeien. Als de bladranden of bladeren bruin zijn, wil je dit waarschijnlijk wel doen. Logisch, want dit komt de uitstraling van de plant niet ten goede. Je kunt de bruine bladeren zonder problemen verwijderen. Knip ze op ongeveer vijf centimeter van de stam af. Je kunt de kleine bananenplanten die aan de stam groeien er eventueel ook afknippen. Deze kleine planten nemen namelijk ook water en voedingsstoffen op. Hierdoor heeft de Bananenplant zelf minder tot zijn beschikking.

Bananenplant kopen

Sommige mensen vinden het leuk om een Bananenplant in huis te hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan wil je er mogelijk snel eentje in huis halen. Gelukkig hoef je hier niet lang voor te zoeken. Op onze website kun je namelijk een Bananenplant bestellen. Je kunt er ook eentje kopen in het tuincentrum bij jou in de buurt, maar hier moet je de deur voor uit. Dit hoeft niet wanneer jij jouw Bananenplant online bestelt.

Bang dat jouw Bananenplant beschadigd arriveert wanneer deze bij jou thuis afgeleverd wordt? Dat is nergens voor nodig. Wij verpakken de kamerplant namelijk zorgvuldig, zodat deze in goede staat bij jou arriveert. Hierdoor heb jij altijd snel een mooie Bananenplant in huis. Ben je niet tevreden over de kwaliteit van de plant? Of is er toch schade ontstaan tijdens het transport? Neem dan contact met ons op. Wij streven er namelijk naar dat iedereen een mooie Bananenplant krijgt.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]