Vrouwentong Sanseveria

Één van de meest luchtzuiverende planten die wij vaak terugvinden in de Hollandse kamers, daarbij ook nog eens makkelijk te verzorgen! Zolang je de plant niet teveel water geeft zal deze het goed doen, en met niet te veel bedoelen wij 1 maal per 2 a 3 weken. De Sanseveria, ook wel de Vrouwentong genoemd, komt in veel verschillende soorten en maten. De meest populaire soorten zijn de Sanseveria Fernwood, Sanseveria Laurentii en de Sanseveria Zeylanica. Deze vindt je dan ook terug in de meeste huishoudens, een echte stoere kamerplant!

Let wel op; de Sanseveria kan giftig zijn voor huisdieren. Een verstandige kat zal er vanaf blijven maar je weet het nooit!


Waar komt de Sanseveria vandaan?

Wanneer je op zoek bent naar decoratie voor in je woonkamer of andere plekken in je huis, dan kan je de boel wat opvrolijken met een paar leuke kamerplanten! Er zijn natuurlijk tal van soorten planten te vinden in allerlei groottes, vormen en kleuren. Maar een plant kan ook echt een functie hebben en dat kan natuurlijk ook jouw reden zijn om een plant aan te schaffen. Denk hierbij maar aan luchtzuiverende planten. Hier heb je natuurlijk een groot scala keuze in en ook hier is de Sanseveria er eentje van!

Wanneer je graag luchtzuiverende planten wilt kopen is het belangrijk om te weten waar de plant vandaan komt, hoe oud hij kan worden, hoe je hem moet verzorgen en vooral hoe groot hij is en kan worden.

Groot en robuust

De Sanseveria zegt je misschien niet meteen iets bij naam, maar wanneer je hem ziet weet je dat het een veel voorkomende plant is in de Nederlandse huishoudens. Hoe herken je een Sanseveria? Nou zo dus!

  • Hij is zeer stevig en kan serieus wat verdragen
  • Hij heeft stevige en puntige bladeren die vanuit de aarde recht omhoog groeien
  • De bladeren zijn gestreept, bedekt met vlekken of voorzien van een gele rand
  • Hij heeft een goede functie en deze is de lucht in je omgeving zuiveren
  • De bladeren van de plant zorgen ervoor dat de vochtigheid van de lucht omhooggaat en dit geeft alleen maar voordelen voor ons lichaam

Afkomst

De Sanseveria kan heel wat verdragen, vooral de hitte. Zelfs met extreme droogte kan hij overweg en dit heeft hij vooral te danken aan zijn afkomst. Hij heeft zijn oorsprong van droge landen als het zuiden van Afrika en Azië. Daar moest hij de hete en droge woestijnen overleven. Hierdoor heeft hij liever een droge ondergrond dan een vochtige, hij kan namelijk beter overleven wanneer hij droog staat. Wel heeft de Sanseveria graag wat licht, de volle zon kan zelfs makkelijk overleven. De Sanseveria is vernoemd naar de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit San Severo, wat in Italië ligt. In de volksmond wordt hij tegenwoordig ook wel eens de vrouwentong genoemd.

Thuis of in het wild

De Sanseveria kan perfect overleven in het wild, juist omdat hij niet veel nodig heeft. Echter kan je hem ook thuis perfect als kamerplant houden. Je hebt er niet veel werk mee want je hoeft deze plant niet te snoeien. Wanneer je dit wel doet, zal de plant stoppen met groeien.

Als je de Sanseveria gewoon zijn gang laat gaan, wordt die meestal een 150cm groot. Daarna zal de plant niet verder groeien, maar gewoon omvallen. Wanneer je merkt dat hij bruine vlekken krijgt of dat de randen bruin beginnen te verkleuren, dan is dat waarschijnlijk omdat hij te veel water heeft gekregen.

Thuis kan hem thuis dicht bij het raam plaatsen, dan worden de bladeren wat lichter van kleur. Wanneer je hem wat verder van het raam plaatst, is dit ook geen probleem, hij zal alleen wat donkerder worden van kleur. Zo kan je zelf ook makkelijk bepalen wat je mooi vind!

Soorten Sanseveria’s

Indien je luchtzuiverende planten wilt kopen en je denkt daarbij aan een Sanseveria, dan heb je meer dan genoeg keuze. Er zijn tal van soorten Sanseveria’s. Zo heb je de klassieke Sanseveria en dat is de Laurentii. Vroeger was hij heel populair in vele woonkamers. Daarna is het een tijdje geminderd en nu begint hij weer aan zijn opmars. Verder heb je onder andere nog de Sanseveria Twister, welke een unieke verschijning is. Zijn bladeren, zoals de naam al doet vermoeden, zijn door elkaar heen gevlochten tot een echte twist. Vervolgens heb je ook nog de meest gekochte Sanseveria en dat is de Sansevieria Zeylanica. Hij heeft een heel simpele kleurstelling en is van heel goede kwaliteit. Dit maakt van hem een perfecte, luchtzuiverende kamerplant.

Ziektes bij de Sanseveria

Bij deze luchtzuiverende kamerplant komen gelukkig niet veel ziektes voor. De luis van de bladeren krijg je er meteen af met een harde straal water. Het kan natuurlijk altijd wel eens zijn dat de plant last heeft van ongedierte, dit kan je het best gewoon meteen bestrijden. Hiervoor is het aan te raden om een biologisch middel gebruiken of je kan een chemische behandeling toepassen op de Sanseveria.

Belangrijk om te weten is wel dat deze kamerplant licht giftig is. Het is dus aan te raden om er op te letten dat jouw huisdieren er niet van eten. Dit kan hevige klachten veroorzaken aan de darmen of de maag. Ook kinderen hou je best in de gaten wanneer ze in de buurt zijn van deze plant.

De Sanseveria verpotten

Wanneer je een Sanseveria wil kopen, kan je zeker overwegen om meerdere luchtzuiverende planten kopen. Bij Boompje voor Thuis hebben wij een groot aanbod in luchtzuiverende planten. Zoals eerder gezegd is de Sanseveria heel stevig en robuust, ze zijn gemakkelijk in onderhoud en een pracht aanwinst om in huis te hebben. Zelfs de luchtzuiverende plant verpotten, is vaak niet nodig.

Wanneer je besluit om een kamerplant aan te schaffen, kan je er voor kiezen om hem meteen in een nieuwe pot te zetten, dit niet doen is natuurlijk ook geen probleem. Je hoeft hem pas na 3 jaar in een nieuwe pot te zetten. Als de plant toe is aan een nieuwe plant laat hij dit vanzelf weten, je zal dan merken dat de Sanseveria zich letterlijk uit de pot zal drukken. De beste optie is om dan een pot te nemen die 20% breder dan de vorige pot. Zo heeft de plant opnieuw ruimte om verder te groeien.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]