Dracaena

De Dracaena, of ook wel Drakenboom genoemd, wordt steeds populairder en is nog steeds een prachtige plantsoort. De plant kent in totaal zo’n 80 soorten, en dit aantal groeit nog steeds. De reden dat Dracaena soorten zo populair zijn is dat de plant erg luchtzuiverend is en makkelijk in de verzorging. Een ideale groene vriend dus! Kies hier jouw favoriete Dracaena om thuis van te genieten.

Elke kamer verdient een plant, welke dracaena past in jouw kamer?


Waar komt de Dracaena vandaan?

De Bijenorchis, de Hoenderbeet, de Moerasspirea en de Dracaena, het zijn vreemde namen die je hoogstwaarschijnlijk niet zo veel zullen zeggen. Echter zijn het allemaal namen van grote kamerplanten. Dit zijn hun officiële namen, maar uiteraard hebben ze ook meer gekende namen die bij Nederlanders misschien wel bekender in de oren klinken. Zo is de Dracaena ook beter bekend als de drakenbloedboom. De groene kamerplant kent zijn oorsprong in Afrika, maar deze plant komt zeker ook voor in de tropen van Midden-Amerika en ook in Azië. Wanneer je helemaal verliefd bent op deze plant en je van plan bent deze drakenboom te kopen, moet je wel een aantal dingen weten qua verzorging, soorten en algemeenheden.

Luchtzuiverende planten kopen

Wanneer je een luchtzuiverende plant wil kopen, dan ben je met de dracaena aan het juiste adres. Hij is namelijk zeer goed in het zuiveren van de lucht en dit draagt natuurlijk bij aan een gezondere leefomgeving. De plant zorgt voor de productie van zuurstof en bovendien neemt hij schadelijke stoffen uit de lucht weg. Hou je van planten? Dan is het zeker fijn dat deze grote kamerplant zo’n handige functie als extraatje heeft.

Verzorging van de dracaena

Dat de dracaena luchtzuiverend is en hij dus voor een stuk voor jou goede gezondheid zorgt, wist je al. Maar wil je er zeker van zijn dat de plant deze functie kan blijven volhouden, dan moet jij hem natuurlijk wel voorzien van de juiste verzorging. Het goede aan deze plant is dat hij niet echt heel veel verzorging vraagt. Aangezien hij zijn oorsprong kent uit de tropen en dus op warme plekken is ontstaan, kan hij goed zonder water. Het is meer dan voldoende om de plant om de week water te geven. Het is zeker niet erg wanneer de plant een aantal dagen in droge grond staat. Het is bovendien ook beter om de kamerplant in pot minder water te geven, liever te weinig dan te veel! Wanneer je te veel water geeft, kan dit ten nadele zijn van de vleeswortels van de dracaena. De plant neemt namelijk water op in zijn stam voor drogere tijden.

Waar moet je de groene kamerplant plaatsen?

Deze drakenboom is echt helemaal niet moeilijk. Naast het feit dat hij weinig water nodig heeft, heeft hij ook weinig zonlicht nodig. Deze plant komt zeker al toe met drie uurtjes zon per dag. Wanneer je twijfelt over de plaatsing van deze plant, kan je hem best voor een raam in het noorden plaatsen. Plaats hem zeker niet bij een raam dat naar het zuiden gericht is, zo zou hij te veel zon per dag krijgen.

Wanneer je hem toch graag in het zonlicht plaatst, doe dit dan langzaamaan, zo kan de plant wennen aan het licht. Dracaena’s zijn kamerplanten die zich goed aanpassen naar een binnenhuis klimaat. De Draceana staat liever niet in de tocht, hierdoor ontstaan er bruine punten op de bladeren. Zorg dat de temperatuur niet onder de 12°C komt want het liefst staat deze tropische kamerplant wat warmer.

Verpotten en snoeien

Wanneer je grote kamerplanten online bestelt, is het belangrijk om op voorhand na te denken over verpotten en snoeien. Ben je iemand die niet veel tijd heeft, dan moet je zeker weten of je in dit soort zaken niet te veel tijd moet steken.

  • Verpotten: de dracaena is een kamerplant die toch wel goed door groeit. In het wild kan hij gemakkelijk tot twaalf meter hoog worden. Het is daarom belangrijk dat deze kamerplant genoeg ruimte heeft in zijn pot!

Het is aangeraden om deze groene kamerplant om de twee jaar te gaan verpotten. Het best doe je dit in de lente, zodat hij sneller kan herstellen mocht hij eventuele beschadigingen hebben opgelopen. Belangrijk is om een pot te kiezen die zeker minstens 20% groter is dan de vorige.

  • Snoeien: sommige planten hebben wel wat snoeiwerk nodig. Het voordeel bij de dracaena is dat dit juist niet vaak het geval is. Het is zelfs aangeraden om hem enkel in de herfst terug te snoeien. Zo kan hij mooi en vol blijven. Wat houdt het snoeiwerk in? Gewoon de lange takken tot aan de stam afknippen en klaar is kees!

Is deze groene kamerplant giftig?

Over het algemeen is deze kamerplant licht giftig. Er zijn natuurlijk verschillende soorten van deze luchtzuiverende kamerplant. De meest giftige is de Dracaena Draco. Deze heeft hars dat roodkleurig is en daar komt ook de naam drakenbloedboom vandaan. Andere soorten van deze kamerplant zijn licht giftig. Wanneer je ze gaat snoeien, komt er wat vocht vrij dat irriterend kan zijn voor huisdieren. Het kan leiden tot misselijkheid en irritaties aan de maag. Het kan dus wel aangeraden zijn om je huisdieren zeker niet op deze bladeren te laten kauwen.

Soorten Dracaena’s

Net zoals met heel veel groene kamerplanten, heeft ook de dracaena verschillende soorten:

  1. Dracaena Bicolor: deze plant heeft lichtgroene bladeren die voorzien zijn van een klein rood randje. De bladeren zijn lang en spits.
  2. Dracaena Marginata: dit is de meest bekende en ook populairste soort van deze groene kamerplant. Hij heeft spitse bladeren en een rood randje. De bladeren zijn volledig groen opgevuld en is een plant die heel graag gezien is bij Nederlanders. Meestal wordt hij verkocht met 3 stokken in hoogtes van 90, 60 en 30 cm.
  3. Dracaena Deremensis: deze soort ziet er een beetje anders uit. Hij heeft grijsgroene bladeren en heeft witte strepen op zijn bladeren. De bladeren zijn omlijnt met een helderwitte lijn, waardoor hij bijzonder prachtig is. Je kan hem bestellen in uitvoeringen die vertakt of niet vertakt zijn. Hij word ook wel eens de ‘’Dracaena Janet Craig’’ genoemd.
  4. Dracaena Song of India: wil je een kamerplant die toch kan stralen in het zonlicht? Dan kan je voor dit soort van dracaena gaan. Deze plant kan het beste van zijn soort tegen zonlicht. Hij heeft de kleuren van de Braziliaanse vlag. Dit, omdat hij heldergroen is in het midden van de bladeren en geel is aan de randen ervan. Je kan hem vooral kopen in de variant waarin hij vertakt is.

Bij Boompje voor Thuis vind je verschillende grote kamerplanten online, heb je een vraag over je bestelling? Stel hem dan gerust in onze chat of mail ons!

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.