Scindapsus

Wil je meer groen in huis halen? Dan kun je een Scindapsus kopen. Deze plant is door de jaren heen ontzettend populair geworden. Hij wordt niet alleen in Nederland veelvuldig gebruikt als kamerplant, maar ook in andere delen van de wereld. Zegt de naam Scindapsus jou niets? Dan ken je de plant mogelijk onder een andere naam. De Scindapsus wordt namelijk ook wel drakenklimop genoemd. Deze bijnaam dankt de plant aan zijn grote, opvallende bladeren

Als je een Scindapsus koopt, haal je een luchtzuiverende plant in huis. De drakenklimop staat namelijk in de top 10 luchtzuiverende planten. De huidmondjes in de bladeren van deze plant zijn in staat om schadelijke gassen op te nemen en voeren dit af naar de wortels. Hier worden de stoffen afgebroken door micro-organismen en omgezet in voeding. Ben je overtuigd en wil je een Scindapsus bestellen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In ons assortiment tref je verschillende varianten van deze kamerplant aan.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De oorsprong van de Scindapsus

Net als veel andere exotische planten vindt de Scindapsus zijn oorsprong niet in Nederland. De oorsprong van de Scindapsus Epipremnum, zoals de plant voluit heet, ligt namelijk in de bossen in het zuidoosten van Azië. Daarnaast komt de drakenklimop ook in het wild voor in Australië en op de eilanden n de Stille Oceaan. Vanwege het subtropische klimaat in deze gebieden gedijt de Scindapsus hier uitstekend. Omdat het Nederlandse klimaat niet geschikt is voor deze plant, wordt hij hier eigenlijk alleen als kamerplant gebruikt. 

De Scindapsus rekenen we tot de familie Araceae. Dit is geen onbekende familie in de plantenwereld, want hier maken ook planten als de Monstera, Philodendron en Caladium deel van uit. De drakenklimop kan grootste vormen aannemen, want in het wild kan hij tot wel 20 meter groot worden. Hiervoor klampt de Scindapsus zich met zijn luchtwortels vast aan bomen en andere planten. De bladeren kunnen tot wel 90 centimeter groot worden. Toch wordt deze plant in huis bij lange na niet zo groot.

Hoe verzorg ik mijn Scindapsus?

Als je een plant in huis haalt, moet je deze verzorgen. Door een kamerplant voldoende aandacht te geven, blijft deze namelijk langer in leven. Veel mensen denken dat het voldoende is om de plant zo nu en dan water te geven. Dit is inderdaad belangrijk bij de Scindapsus. Probleem is alleen dat het niet voor iedereen bekend is hoe vaak een drakenklimop water moet hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres.

We gaan hieronder overigens niet alleen maar in op de watergift. Nee, want we besteden ook aandacht aan het sproeien van de Scindapsus. Daarnaast gaan we in op de ideale standplaats van deze plant in huis. We kijken hiervoor naar de hoeveelheid licht en de temperatuur in een ruimte. Tot slot gaan we ook nog kort in op het verpotten van de Scindapsus.

Scindapsus water geven

De Scindapsus groeit in het wild in een vochtig klimaat. Heb jij deze kamerplant gekocht? Dan moet je hem voldoende water geven. Zorg ervoor dat de grond altijd lichtvochtig is. Laat de aarde zeker niet uitdrogen, want hierdoor kan de plant het loodje leggen. Om te bepalen of de grond vochtig genoeg is, steek je een vinger tot twee knokkels diep in de aarde. Is de grond nog enigszins nat? Geef de Scindapsus plant dan nog geen water. In dat geval voorkom je dat er een laagje water in de pot blijft staan. Zo verklein je de kans op wortelrot. Geef de plant daarom alleen water als de grond droog aanvoelt.

Sproeien

Een juiste watergift is een belangrijk onderdeel van de verzorging van jouw Scindapsus. Daarnaast raden wij je aan deze kamerplant zo nu en dan te sproeien. Dit brengt namelijk meerdere voordelen met zich mee. Zo spoel je stof van het blad af met een sproeibeurt. Hierdoor valt er meer licht op de bladeren en bovendien verhoogt dit de sierwaarde. Sproeien is daarnaast goed voor de vitaliteit van de plant en bovendien werkt het preventief tegen ongedierte. Kortom: sproeien is een belangrijk onderdeel van de Scindapsus verzorging. 

Licht en temperatuur

Je moet een drakenklimop op de juiste plek in huis neerzetten. Zet de plant bij voorkeur op een lichte plek in huis. Kies alleen geen plek uit met te veel direct zonlicht, zoals een raam op het zuiden. Hier kan de Scindapsus namelijk niet tegen. Je kunt deze kamerplant ook op een plek met halfschaduw of op een donkere plek neerzetten. Als de plant op een plek met weinig licht staat, krijgen de bladeren wel minder bonte kleuren.

Kijk overigens niet alleen naar de hoeveelheid licht om de juiste plek voor jouw Scindapsus te bepalen. De temperatuur speelt namelijk ook een belangrijke rol. Zet de drakenklimop altijd in een ruimte neer waar het ’s nachts minimaal 12 graden is en overdag minimaal 16 graden. Zet de plant nooit op de tocht, want hier kan de Scindapsus niet tegen.

Verpotten van de Scindapsus

Als je een Scindapsus koopt, zit deze vaak in een kweekpot. In dat geval raden wij je aan de plant direct te verpotten. Waarom? Omdat de wortels in deze pot niet voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Verpot de plant daarom naar een pot die minimaal 20 procent groter is.

Je verpot de drakenklimop overigens niet alleen na aankoop. We raden je namelijk aan dit om de 2 à 3 jaar te doen. Verpot de kamerplant altijd in het voorjaar. In dit seizoen staat de plant namelijk in bloei. Als er schade ontstaat bij het verpotten, kan de plant dit waarschijnlijk nog herstellen.

Onderhoud van de Scindapsus

Om zo lang mogelijk van jouw Scindapsus te kunnen genieten, moet je de kamerplant goed verzorgen. Besteed je hier (redelijk) veel aandacht aan? Dan blijft de plant gezond. Naast verzorging is onderhoud ook aan te raden. Op deze manier behoudt jouw drakenklimop zijn mooie uitstraling. Bij onderhoud kun je denken aan bemesten, verkleurde bladeren en snoeien. Benieuwd hoe je jouw Scindapsus moet onderhouden? Wij zetten hier de belangrijkste zaken op een rijtje.

Bemesten van de Scindapsus

Vind je dat jouw Scindapsus niet snel genoeg groeit? Dan kun je hem hier een handje bij helpen door de plant extra voeding toe te dienen. Als je de drakenklimop wilt bemesten, raden wij je aan dit om de twee weken te doen. Doe dit alleen in de lente en zomer, omdat de plant dan in bloei staat. In de herfst en winter is de plant in rust. Bemesten kan er dan voor zorgen dat de wortels verbranden. Dit gebeurt ook als je de kamerplant te veel extra voeding geeft. Kijk daarom eerst op verpakking wat de juiste hoeveelheid voeding is voordat je begint met bemesten.

Verkleurde bladeren

Veel mensen kopen een Scindapsus vanwege zijn mooie bladeren. Helaas blijft het blad van deze kamerplant niet altijd mooi. De bladeren kunnen namelijk verkleuren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Krijgt de drakenklimop te weinig licht? Dan wordt het blad egaal en donkergroen. De bladeren kunnen ook geel worden of bruine vlekjes krijgen. In dat geval krijgt de kamerplant juist te veel licht. Het blad van de Scindapsus kan ook verkleuren als gevolg van een tekort of overschot aan water.

Snoeien

Waar veel kamerplanten zo nu en dan gesnoeid moet worden, is dit bij de Scindapsus geen noodzaak. Toch doen veel mensen dit wel. Als je de plant niet snoeit, kan deze namelijk verwilderen. Zo kunnen de bladslingers van de plant betrekkelijk lang worden. Vind je ze te lang? Knip ze dan gewoon af. Hier gelden geen specifieke regels voor. Ook verouderde of uitgedroogde bladeren kun je zonder problemen van de kamerplant knippen. Op deze manier behoudt jouw Scindapsus zijn mooie uitstraling.

Scindapsus kopen?

Zoals je hierboven kon lezen, zijn er verschillende redenen om een Scindapsus te kopen. Allereerst haal je met de drakenklimop een fraaie, kleurrijke plant in huis. De bladeren van deze kamerplant kunnen namelijk verschillende kleuren aannemen. Daarbij komt dat de plant een luchtzuiverende werking heeft. Hierdoor zorgt de kamerplant ook voor een prettig klimaat in huis. Reden genoeg om een Scindapsus te kopen.

Wil je een Scindapsus kopen? Dan kun je naar een tuincentrum gaan. De kans is groot dat je hier een drakenklimop tegenkomt. Toch hoef je de deur niet uit om deze plant in huis te halen. Je kunt in onze webshop namelijk ook een Scindapsus bestellen. Als je de bestelling geplaatst hebt, zorgen wij ervoor dat je deze plant zo snel mogelijk ontvangt. Voordat wij de drakenklimop naar jou verzenden, verpakken wij deze op zorgvuldige wijze. Hierdoor garanderen wij je dat je een fraaie Scindapsus geleverd krijgt. Ben je niet tevreden of is er iets mis met jouw kamerplant. Neem dan vooral contact met ons op, zodat we een samen een passende oplossing kunnen vinden.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]