Alocasia

De Alocasia is een  prachtige kamerplant die beschikbaar is in verschillende soorten. Zo zijn er de Wentii, Cucculata, Lauterbachiana, Stingray en natuurlijk de prachtige Zebrina. Omdat de Alocasia mooie grote groene bladeren heeft is het een echte pracht pant om je interieur op te fleuren en jouw huis een groenere uitstraling te geven.

Elke kamer verdient een plant, welke Alocasia past in jouw kamer?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De oorsprong van de Alocasia

De Alocasia is een plant die wereldwijd bekend is. Van oorsprong komt hij uit de tropische regenwouden in het zuidoosten van Azië. Met name op het eiland Borneo komt de plant veel in het wild voor. Hier neemt de Alocasia soms grootste vormen aan, want de plant kan wel vier meter hoog worden. Vanwege deze omvang lijkt de plant misschien niet geschikt als kamerplant, maar toch komen we hem in menig Nederlands huishouden tegen.

Zegt de naam Alocasia jou niets? Dan vermoed je misschien dat je deze plant nog nooit gezien hebt. Dat hoeft niet, want deze plant is namelijk ook onder een aantal andere namen bekend. Zo worden de namen Taro en Reuzentaro ook vaak gebruikt om deze plant aan te duiden. Daarnaast kennen veel mensen hem als Olifantsoor. Deze laatste naam dankt de plant aan zijn grote bladeren, die wel wat weg hebben van het oor van een olifant.

Hoe verzorg ik mijn Alocasia?

Een Alocasia groeit in het wild in een tropisch regenwoud. Hij doet het dan ook goed in een vochtige omgeving. Daarom is het allereerst belangrijk dat je deze kamerplant regelmatig water geeft. Maar hoe vaak moet je de plant water geven en hoeveel water heeft hij nodig? En moet je de plant bijvoorbeeld ook sproeien? Hieronder gaan we verder in op de verzorging van de Alocasia. We vertellen je ook wat de beste plek in huis is om de kamerplant neer te zetten.

Alocasia water geven

In een tropisch regenwoud is de grond vrijwel altijd vochtig. Heb jij een Alocasia in huis? Dan raden wij jou aan om ervoor te zorgen dat de grond waarin de plant staat ook altijd vochtig is. Hiervoor moet je hem regelmatig water geven. Twijfel je of jouw Alocasia alweer toe is aan water? Steek je vingers dan eens tot twee knokkels diep in de aarde. Als de grond vochtig aanvoelt, kun je nog even wachten. Is de aarde droog? Geef de plant dan direct water. Gebruik alleen lauwwarm water. De plant is namelijk gevoelig voor koud water. Net als veel andere kamerplanten heeft deze plant in de winter minder water nodig dan in de zomer. Geef een Alocasia overigens nooit te veel water. Dit kan namelijk wortelrot tot gevolg hebben.

Sproeien

Van nature is de Alocasia niet alleen gewend aan een vochtige grond, maar ook aan een hoge luchtvochtigheid. Daarom doe je er goed aan de kamerplant regelmatig te sproeien. Dit kan met behulp van een plantenspuit. Wij raden je aan om de plant minimaal één keer per week te sproeien. Je houdt de plant zo gezond, spoelt stof van de bladeren en verkleint de kans op spint.

Licht en temperatuur

Wanneer jij een Alocasia in huis haalt, raden wij je aan de plant altijd op een zonnige plek neer te zetten. Zorg er altijd voor dat de plant op zijn plek minimaal 5 uur per dag direct zonlicht ontvangt. Je kunt de plant bijvoorbeeld direct voor een raam op het westen of oosten neerzetten. Betreft het een raam op het zuiden? Zet de plant dan zo’n twee meter van het raam af. Ramen op het noorden zijn niet geschikt. Vergeet de plant overigens niet regelmatig te draaien. Doe je dit niet? Dan groeit hij scheef. De plant groeit namelijk naar het licht toe. Zet een Alocasia overigens nooit naast een verwarming. De plant houdt weliswaar van warmte, maar bij een radiator is de lucht te droog.

Verpotten van de Alocasia

Wil jij jouw Alocasia de kans geven zich te blijven ontwikkelen? Zorg er dan altijd voor dat hij genoeg ruimte heeft om te groeien. Je doet er daarom goed aan de kamerplant zo nu en dan te verpotten. Ga jij een Alocasia verpotten? Zet deze dan altijd in een pot die minimaal 20 procent groter is dan de huidige pot. Op deze manier hebben de wortels genoeg ruimte om zich te ontwikkelen. Je kunt de Alocasia overigens ook direct na aanschaf verpotten. In de kweekpot hebben de wortels namelijk niet of nauwelijks ruimte om zich te ontwikkelen.

Onderhoud van de Alocasia

Wanneer je een plant in huis haalt, moet je deze niet alleen verzorgen. Nee, want onderhoud is in veel gevallen ook nodig. Bij de Alocasia ontkom je hier ook niet aan. Toch weten veel mensen niet hoe zij een Alocasia onderhouden. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder gaan we in op het bemesten en snoeien van de kamerplant. Ook vertellen we je wat de oorzaak is van verkleurde bladeren en wat je hiertegen kunt doen. Op deze manier geniet jij lange tijd van jouw Alocasia.

Bemesten van de Alocasia

De Olifantsoor maakt constant nieuwe bladeren aan. Als gevolg hiervan verbruikt deze plant flink wat voedingsstoffen. Om jouw Alocasia een handje te helpen bij zijn ontwikkeling, kun je hem extra voeden. Dit kan met behulp van mest. Voordat jij dit toedient, raden wij je aan de verpakking goed te lezen. Hier staat namelijk op hoeveel voeding jij jouw Alocasia moet geven. Geef liever te weinig dan te veel voeding. Bij een overschot aan mest kunnen de wortels namelijk verbranden. Het is vaak niet nodig om een Olifantsoor in de herfst en winter bij te voeden, omdat de plant dan in rust is.

Verkleurde bladeren

Bladeren van de Alocasia verkleuren vrij gemakkelijk. Aan verkleuring van het blad kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen. Zo krijgt de plant bijvoorbeeld bruingele bladeren wanneer jij hem te veel water geeft. Geef je de plant te weinig water? Dan gaan de bladeren hangen. Als gevolg hiervan kunnen stengels afbreken of kneuzen. De bladeren kunnen daarnaast verkleuren wanneer jij de plant koud water geeft. Gebruik daarom altijd lauwwarm water bij de watergift.

Snoeien

Net als bij andere planten, kan het blad van de Alocasia op den duur ook minder mooi worden. Dit gebeurt meestal bij de onderste bladeren. Vind jij het blad van de Olifantsoor niet meer mooi? Knip deze er dan af. Doe dit altijd op zo’n 4 centimeter van de basis. De plant steekt in dat geval geen energie meer in dit oude, lelijke blad, maar alleen in nieuwe bladeren. Je kunt de kamerplant ook snoeien als je vindt dat hij te breed wordt. Doe dit op dezelfde manier als het wegknippen van oude bladeren.

Alocasia kopen

Ondanks dat de Alocasia aardig wat verzorging en onderhoud behoeft, hebben veel Nederlanders er eentje in huis staan. De voornaamste reden hiervoor is dat de Olifantsoor gewoonweg een hele mooie kamerplant is. Dit komt vooral vangwege zijn grote, groene bladeren. Daarom besluit jij mogelijk ook wel een Alocasia te kopen.

Wil je niet naar een tuincentrum voor deze kamerplant? Dat hoeft gelukkig ook niet. Bij ons kun je namelijk online een Alocasia bestellen. Na het plaatsen en afrekenen van jouw bestellingen, gaan wij direct voor jou aan de slag. Wij versturen de Olifantsoor binnen de kortste keren. Uiteraard verpakken we hem op zorgvuldige wijze, zodat hij schadevrij bij jou arriveert. Door een Alocasia bij ons te bestellen heb jij snel een mooie kamerplant in huis.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]