Monstera (Gatenplant)

De Monstera, ook wel de gatenplant genoemd herken je direct aan zijn opvallende bladeren met gaten. Vandaar ook de bijnaam gatenplant! De Monstera is de ideale kamerplant omdat hij minimale verzorging vraagt. Deze mooie plant komt in vele verschillende soorten zoals de Deliciosa en de hangplant Monkey Leaf. De Monstera is een echte klimplant en kan dan in het wild tot wel 20m hoog groeien.

Elke kamer verdient een plant, welke Monstera past in jouw kamer?


De oorsprong van de Monstera

Een plant die we veelvuldig terugzien in huizen in ons land is de Monstera. Deze plant groeit in het wild in de tropische regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. In deze omgeving kan de plant grootste vormen aannemen. Zo kunnen de bladeren bijvoorbeeld enkele meters hoog worden en een doorsnede van wel één meter hebben. De plant beweegt zich in het regenwoud niet alleen voort over de grond, maar groeit ook tegen bomen aan.

Ondanks dat de Monstera uit een tropische omgeving komt, kan hij ook prima aarden in Nederland. Althans, als kamerplant. Hier neemt hij niet zulke grootse vormen aan als in het wild. Het kan overigens zijn dat jij deze plant onder een andere naam kent. De Monstera staat namelijk ook wel bekend als de gatenplant. Dit komt door de openingen in de bladeren. Een Monstera er overigens in allerlei verschillende soorten. Kortom: iedereen kan een Monstera kopen die aan zijn/haar wensen voldoet.

Hoe verzorg ik mijn Monstera?

De meeste planten leggen snel het loodje wanneer jij ze lange tijd geen water geeft. Dit is bij de Monstera niet anders. Ondanks dat deze plant van oorsprong uit een tropische omgeving komt, hoeft hij niet bijzonder veel water te hebben. Naast water spelen de hoeveelheid licht en de temperatuur in een ruimte ook mee bij de verzorging van een Monstera. Om te voorkomen dat jij deze kamerplant op de verkeerde manier verzorgt, zetten we hier de belangrijkste zaken met betrekking tot de verzorging op een rijtje.

Monstera water geven

Als je een Monstera in huis hebt, doe je er goed aan deze regelmatig water te geven. De plant slurpt het water niet snel op, maar het is belangrijk dat de grond waarin hij staat altijd vochtig is. Om te bepalen of de plant alweer water nodig heeft, steek je een vinger tot twee knokkels diep in de aarde. Voelt het droog aan? Giet dan wat vers water in de pot. Als de grond nog vochtig is, kun je nog even wachten. Net als bij andere planten is het verstandig de Monstera in de zomer meer water te geven. In de herfst en winter heeft de plant minder water nodig, omdat hij dan in rust is.

Sproeien

In een tropisch regenwoud is de luchtvochtigheid hoog. In de gemiddelde Nederlandse huiskamer is hier alleen geen sprake van. Daarom kan het geen kwaad jouw Monstera zo nu en dan te sproeien. Zo wordt het voor de plant makkelijker om zijn vochtgehalte op peil te houden. In de winter is één keer sproeien vaak voldoende, maar in de zomer raden wij je aan de plant tweemaal te besproeien. Je kunt hier het beste een plantenspuit voor gebruiken.

Licht en temperatuur

Een Monstera houdt niet van direct zonlicht. Zet hem daarom niet pal voor een raam op het zuiden neer. In dat geval is de kans op schade aan de plant groot. Voor ramen op het noorden, oosten en westen kan de plant vaak prima staan. Het is ook niet erg om de kamerplant in de schaduw te zetten. Zet je hem voor het raam? Draai hem dan wel regelmatig bij. Zodoende groeit de plant niet scheef. Wanneer jij de plant in jouw woonkamer hebt staan, is de temperatuur prima. Een Monstera gedijt doorgaans namelijk prima bij een kamertemperatuur.

Verpotten van de Monstera

Verzorg je jouw Monstera goed? Dan kan deze groeien als kool. Hierdoor kan de pot waarin hij momenteel staat snel te klein worden. Verplaats de kamerplant daarom eens in de paar jaar naar een pot die ongeveer 20 procent groter is dan de huidige. Hierdoor geef jij de plant de kans om verder te groeien. Verpot een Monstera bij voorkeur in het begin van de lente. De plant gaat dan het groeiseizoen in, waardoor eventuele schade aan wortels snel herstelt.

Onderhoud van de Monstera

Wil je dat jouw Monstera er altijd mooi en groen bij staat? Dan is water geven alleen niet voldoende. Nee, want in dat geval moet je de plant ook onderhouden. Zo kun je de kamerplant bijvoorbeeld van extra voeding voorzien. Ook is het niet verkeerd de Monstera zo nu en dan te snoeien. Jouw plant kan bovendien te maken krijgen met verkleurde bladeren. Wil je precies weten wat je in welke situatie moet doen? Wij lichten het hier kort toe.

Bemesten van de Monstera


Heb jij de Monstera als kamerplant in huis staan? Dan zijn de voedingsstoffen binnen een paar weken uit de aarde in de pot verdwenen. Dit bemoeilijkt de groei van de plant. Je kunt hem een handje helpen door voeding (mest) toe te dienen. Gebruik hier bij voorkeur vloeibare kamerplantenvoeding voor en dien dit alleen in de lente en zomer toe. De plant is in de herfst en winter namelijk in rust, waardoor extra voeding niet nodig is. Bemest je jouw Monstera in deze jaargetijden toch? Dan kan dit de wortels van de plant onherstelbaar beschadigen. Dit risico loop je ook wanneer je te veel voeding toedient. Kijk daarom goed op de verpakking hoeveel voeding je maximaal toe moet dienen.

Verkleurde bladeren


Net als bij iedere andere plant het geval is, kunnen ook de bladeren van de Monstera verkleuren. Dit betekent niet direct dat de plant ten dode is opgeschreven. Zijn de bladeren van de kamerplant bruin? Dan geef je hem waarschijnlijk te veel water. Geef de plant daarom een tijdje geen water of pas de hoeveelheid aan. De bladeren van de Monstera verkleuren ook als er te veel licht op valt. Ze worden dan vaak geel van kleur en gaan hangen. Zet de plant in dat geval wat meer uit het licht of vergroot de afstand tot het raam enigszins. De kans is groot dat de bladeren na een tijdje hun normale kleur weer aannemen.

Snoeien


Er zijn verschillende reden om een Monstera te snoeien. De voornaamste reden is vanwege de omvang van de plant. Vind jij dat de kamerplant te grote vormen aanneemt? Dan kun je de bladeren afknippen. Gebruik hier bij voorkeur een snoeischaar of een scherp mesje voor. Snoei de plant bij voorkeur aan het begin van de lente. De kamerplant begint dan namelijk net met groeien, waardoor jij snel weer een mooie, volle Monstera hebt. Je kunt een Monstera ook snoeien wanneer het verkleurde blad niet verdwijnt. Mogelijk kun je de lelijke bladeren wel met de hand verwijderen. Lukt dit niet? Dan biedt een mesje of snoeischaar uitkomst.

Monstera kopen

Een Monstera kopen kan tegenwoordig op verschillende plekken. Veel mensen denken direct aan een tuincentrum. Hier kun je inderdaad een Monstera kopen, maar het kan ook een stuk makkelijker. Hoe? Door online een Monstera te bestellen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres.

Kies je ervoor om een Monstera te bestellen in onze webshop? Dan krijg je hier geen spijt van. Wij zorgen er allereerst voor dat de plant binnen de kortste keren bij jou thuis afgeleverd wordt. Ten tweede verpakken wij de kamerplant op een hoogwaardige manier. Hierdoor hoef jij niet bang te zijn dat je een beschadigde plant geleverd krijgt. Ben jij niet tevreden over jouw Monstera? Laat ons dit dan weten en wij kijken wat we voor jou kunnen doen.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]