Pannekoekenplant

De Pilea peperomioides, ofwel; Pannekoekenplant. Verzorging? Weinig! Zet de plant op een plek met redelijk wat lichtinval en wekelijks een scheutje water. Op deze manier zul je nog vele jaren kunnen genieten van jouw plantje. Je kunt de Pannekoekenplant ook makkelijk stekken! Zo heb jij binnen no time van 1 Pannekoekplant, een heel huis vol kamerplanten.


De oorsprong van de Pannekoekenplant

Eén van de kamerplanten die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, is de Pannenkoekenplant. Het is overigens niet de eerste keer dat we deze plant terugzien in menig huiskamer in ons land, want ook in de jaren ’70 was hij al populair. Van origine komt de Pilea Peperomioides, zoals de Pannenkoekenplant officieel heet, uit China. Toch deed de plant al in 1946 zijn intrede in Europa. Een Zweedse missionaris nam de Pannenkoekenplant destijds mee vanuit het Aziatische land. De Pannenkoekenplant dankt zijn naam aan de vorm van zijn bladeren. Deze zijn namelijk rond van vorm. Hierdoor hebben ze wel wat weg van pannenkoeken. In het buitenland staat deze kamerplant ook wel bekend onder de naam Chinese Money Plant. Deze benaming dankt de Pannenkoekenplant eveneens aan zijn bladeren. Door de ronde vorm hebben ze namelijk ook wel wat weg van munten.

Waarom is de Pannekoekenplant zo populair?

Je ziet ze steeds meer, maar waarom? Een paar simpele redenen:

Hoe verzorg ik mijn Pannekoekenplant?

Ben jij op zoek naar een kamerplant, maar wil je niet veel tijd steken in de verzorging ervan? Dan is de Pannenkoekenplant een uitstekende keuze. De Pilea Peperomioides is namelijk een makkelijke kamerplant. Uiteraard moet je ook deze plant zo nu en dan wel verzorgen om er lange tijd van te genieten. Zo ontkom je er bijvoorbeeld niet aan om de Pannenkoekenplant zo nu en dan water te geven. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de plant voldoende licht krijgt en de temperatuur aangenaam is.

Pannekoekenplant water geven

In tegenstelling tot veel andere planten heeft de Pannenkoekenplant niet veel water nodig. Heb jij deze plant in huis? Dan is het voldoende om hem eenmaal per week een klein beetje water te geven. Zorg er altijd voor dat de grond waarin de plant staat lichtvochtig is. Geef de Pannenkoekenplant nooit te veel water, want hier kan hij niet tegen. Laat de grond ook niet uitdrogen, want hierdoor kan de kamerplant beschadigen. Om te bepalen of de grond nog vochtig genoeg is, steek jij een vinger tot twee knokkels diep in de aarde.

Sproeien

Het is niet noodzakelijk om een Pannenkoekenplant te sproeien. Toch kan het wel verstandig zijn. Waarom? Omdat het stof van de bladeren verdwijnt wanneer je de plant zo nu en dan sproeit. Daarbij komt dat een Pannenkoekenplant sproeien preventief helpt tegen ongedierte. Je kunt de plant het beste sproeien met behulp van een plantenspuit. Heb je deze niet in huis? Dan kun je een nat doekje over de bladeren halen. Ga er vervolgens wel even achteraan met een droge doek.

Licht en temperatuur

De Pannenkoekenplant is een plant die houdt van zonlicht. Zet hem daarom in de buurt van een raam neer. Zo vangt hij voldoende licht op. Pas hier in de zomer wel mee op. Het is namelijk niet goed voor de kamerplant wanneer hij langdurig in direct zonlicht staat. Zet hem op warme zomerdagen daarom liever op een plek met minder zon. Heb je een Pannenkoekenplant in huis? Zorg er dan voor dat het overdag minimaal 14 graden is in de ruimte waar hij staat. ’s Nachts volstaat een temperatuur van 12 graden.

Verpotten van de Pannekoekenplant

Bij de aankoop zit een Pannenkoekenplant vaak in een kweekpot. Het geniet de voorkeur hem direct te verpotten naar een grotere pot. Je doet er daarnaast goed aan de kamerplant eens per twee jaar te verpotten. Hierdoor heeft de Pannenkoekenplant altijd voldoende ruimte om te groeien. Verpot de plant altijd in de lente. De plant zit in dit jaargetijde namelijk vol energie, waardoor eventuele beschadigingen aan de wortels snel herstellen.

Onderhoud van de Pannekoekenplant

Jij moet een Pannenkoekenplant niet alleen verzorgen, maar ook onderhouden. Met onderhoud bedoelen we in dit geval onder meer het bemesten en snoeien van de kamerplant. Daarbij komt dat jouw Pannenkoekenplant ook te maken kan krijgen met verkleurde bladeren. In dat geval is onderhoud eveneens noodzakelijk. Wij lichten hieronder kort toe wat er komt kijken bij onderhoud van een Pannenkoekenplant.

Bemesten van de Pannekoekenplant

Om ervoor te zorgen dat een plant blijft groeien, kun jij deze bemesten. Bij een Pannenkoekenplant is dit alleen niet noodzakelijk. Wil je kamerplant toch bemesten? Doe dit dan in lente of de zomer. De plant staat dan namelijk in bloei, waardoor hij wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken. Voeg in de herfst en winter geen mest toe aan jouw Pannenkoekenplant. Waarom niet? Omdat de plant dan in rust is. Bemesten kan er in dat geval voor zorgen dat de wortels van de plant onherstelbare schade oplopen.

Verkleurde bladeren

Heb je thuis een Pannenkoekenplant staan? Dan krijg je ongetwijfeld te maken met verkleurde bladeren. Het gaat hierbij vaak om de onderste bladeren van de plant. Wanneer deze verkleurd zijn, trek jij ze simpelweg van de kamerplant af. Hebben de bladeren van de gehele plant een gele kleur? Dan valt er te veel of te weinig licht op de Pannenkoekenplant. Zet hem in dat geval eens op een andere plek en kijk wat dit met de kleur van de bladeren doet.

Snoeien

Waar menig kamerplant jaarlijks minimaal één keer gesnoeid moet worden, geldt dit niet voor een Pannenkoekenplant. Deze plant neemt namelijk geen grootse vormen aan, waardoor een snoeibeurt niet per se noodzakelijk is. Wel raden wij je aan in de gaten te houden of de plant oude bladeren krijgt. Deze hangen vaak slap en hebben meestal een andere kleur. Vaak vallen de oude bladeren vanzelf van de plant af. Gebeurt dit niet? Verwijder ze dan handmatig door ze van de plant te trekken.

Pannenkoekenplant kopen

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die een Pannenkoekenplant kopen. Dit komt voornamelijk doordat het een plant betreft die weinig verzorging en onderhoud behoeft. Je geeft hem eens per week een klein beetje water en daarnaast is bemesten en snoeien niet noodzakelijk. Jij moet zo nu en dan alleen de verkleurde bladeren verwijderen. Heb jij geen zin om de deur uit te gaan, maar wil je wel een Pannenkoekenplant kopen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op onze website kun jij namelijk een Pannenkoekenplant bestellen. Je kunt deze plant in kweekpot bestellen, maar wij kunnen hem ook direct voor jou verpotten. Nadat jij jouw bestelling geplaatst hebt, zorgen wij ervoor dat de kamerplant zo snel mogelijk bij jou thuis bezorgd wordt. Hierdoor duurt het nooit lang voordat jij een Pannenkoekenplant in jouw huiskamer hebt staan.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]