Ctenanthe

Ben je op zoek naar een leuke kamerplant om jouw woonkamer wat meer kleur te geven? Dan ontdek je snel genoeg dat je nogal wat te kiezen hebt. Eén van de kamerplanten waaruit je kunt kiezen, is de Ctenanthe. Waarom je juist voor deze plant zou kiezen? Omdat hij een echte blikvanger is in jouw interieur. Dit komt voornamelijk door de kleuren van de bladeren. De bovenkant van het blad van de Ctenanthe is lichtgroen en heeft een donkergroene bladtekening, terwijl de onderkant juist een rode gloed heeft.

Wil je een Ctenanthe bestellen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In ons assortiment tref je verschillende exemplaren van deze kamerplant aan. Zodra je een mooie Ctenanthe gezien hebt, voeg je deze toe aan jouw winkelwagen en reken je af. Als wij jouw bestelling ontvangen hebben, gaan we direct voor je aan de slag. Hierdoor duurt het nooit lang alvorens je een Ctenanthe in huis hebt.


De oorsprong van de Ctenanthe

Net als veel andere planten groeit de Ctenanthe eveneens niet in het wild in Nederland. Nee, deze plant vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. Hij groeit voornamelijk in het wild in Brazilië.  De Ctenanthe  groeit vooral tussen de grote en hoge bomen in tropische gebieden. Hier ontvangt de plant veel licht, maar weinig direct zonlicht. Ondanks dat de Ctenanthe In Nederland niet in het wild groeit, komt hij toch veelvuldig voor in ons land. We zien hem vooral terug in huis, waar hij dienst doet als kamerplant.

De Ctenanthe lijkt qua uiterlijk veel op de Calanthea. Beide planten hebben lichtgroene bladeren met een donkergroene bladtekening en bovendien heeft ook de onderkant van het blad van de Calanthea een rode gloed. De reden dat de Ctenanthe zoveel gelijkenissen vertoont met de Calanthea, is dat beide planten tot dezelfde familie behoren. Zowel de Calanthea als de Ctenanthe behoort namelijk tot de familie Marantaceae.

Hoe verzorg ik mijn Ctenanthe?

Veel mensen kopen een Ctenanthe omdat deze plant weinig verzorging nodig heeft. Toch heeft ook deze plant wel degelijk zorg en aandacht nodig. Wanneer je er niet of nauwelijks naar omkijkt, gaat hij op den duur dood. Hier zit je uiteraard niet op te wachten, want een dode Ctenanthe ziet er een stuk minder mooi uit dan een levende.

 Heb je nog niet eerder een Ctenanthe in huis gehad? Dan weet je waarschijnlijk niet hoe je deze kamerplant moet verzorgen. Wij helpen jou hier graag een handje bij. Hieronder kijken we eerst hoe het zit met de watergift. Aansluitend gaan we in op de vraag of het sproeien van de Ctenanthe al dan niet verstandig is. Tot slot besteden we ook nog aandacht aan de beste standplaats in huis en kijken we of en hoe vaak verpotten nodig is. Zodoende weet jij straks precies hoe jij jouw Ctenanthe verzorgt.

Ctenanthe water geven

Om te kunnen leven, heeft een plant water nodig. Dit is voor een Ctenanthe niet anders. Omdat deze plant van origine groeit in de bossen in Midden- en Zuid-Amerika, is hij gewend aan een vochtige omgeving. Daarom houdt de kamerplant ervan om zo nu en dan een flinke slok water te krijgen. Geef jouw Ctenanthe bij voorkeur minimaal één keer per week water. Twijfel je of de plant water nodig heeft? Steek dan eens en vinger tot twee knokkels diep in de aarde. Geef de plant water als de aarde droog aanvoelt, wacht nog even als de grond vochtig aanvoelt.

Sproeien

Voor de ontwikkeling van sommige planten is het goed om ze zo nu en dan te sproeien. Bij een Ctenanthe is sproeien niet noodzakelijk. Toch is het wel verstandig om af en toe met de plantenspuit langs deze kamerplant te gaan. Je zorgt er namelijk voor dat het stof van de bladeren spoelt door de plant te sproeien. Op deze manier vangt het blad van de Ctenanthe meer licht op en dat komt de ontwikkeling van de plant ten goede.

Licht en temperatuur

Wil je een Ctenanthe kopen? Dan is de kans groot dat deze in jouw woonkamer of keuken komt te staan. Kies de standplaats van deze kamerplant altijd zorgvuldig uit. Zet hem bij voorkeur op een plek neer waar de plant voldoende licht ontvangt. Vermijd plekken met direct zonlicht, want hier kan de Ctenanthe niet tegen. Qua temperatuur heeft deze plant niet bijzonder veel eisen. Wanneer je ervoor zorgt dat het niet kouder dan 13 graden wordt in een ruimte, overleeft een Ctenanthe zonder problemen.

Verpotten van de Ctenanthe

Er zijn genoeg mensen die een Ctenanthe kopen en deze jarenlang in dezelfde pot laten staan. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van de plant. Daarom raden wij jou aan om de plant eens in de twee jaar te verpotten. Gebruik hiervoor altijd een pot die in doorsnee minimaal 20 procent groters is dan de huidige pot. Op deze manier heeft een Ctenanthe voldoende ruimte om zich verder te ontwikkelen. Zit de kamerplant na aankoop in een kweekpot? Verpot hem dan direct.

Bemesten van de Ctenanthe

Wil je de groei van jouw Ctenanthe stimuleren? Dan is het belangrijk om de plant voldoende water te geven. Wanneer de groei je niet snel genoeg gaat, kun je mest toedienen. Doe dit niet vaker dan eenmaal per maand. Koop nooit lukraak voeding voor jouw Ctenanthe, maar zoek deze zorgvuldig uit. Verkeerde voeding kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de plant. Bemest de plant overigens alleen in het voorjaar en de zomer, want dan staat hij in bloei. Als je de Ctenanthe bemest als hij in rust is, kan dit blijvende schade aan de wortels tot gevolg hebben.

Verkleurde bladeren

De bladeren van een Ctenanthe kunnen er ’s avonds anders bij staan dan overdag. Dit is niet iets om je zorgen over te maken. Deze plant trekt namelijk iedere avond zijn blad omhoog. Zie het als een soort ritueel voor het slapengaan. Als je de volgende ochtend beneden komt, is het blad waarschijnlijk alweer geopend en omlaag gezakt.

Is het blad van jouw Ctenanthe van de ene op de andere dag een stuk lichter dan gebruikelijk? Dan komt dit mogelijk doordat hij te veel direct zonlicht ontvangt. Zet de plant in dat geval eens iets verder van het raam af en kijk of het beter wordt. De bladeren van deze kamerplant kunnen ook verkleuren als gevolg van een overschot of tekort aan water. Let daarom extra goed op de watergift.

Snoeien

Sommige planten moet je snoeien om ze mooi te houden. Dit is bij een Ctenanthe niet het geval. Toch zijn er veel mensen die zo nu en dan bladeren van deze kamerplant verwijderen. Dit doen zij vooral wanneer bladeren afsterven. Dergelijke bladeren gaan hangen en hebben vaak een donkere kleur. Dit komt de uitstraling van een Ctenanthe niet ten goede. Om jouw plant mooi te houden, doe je er goed aan dode bladeren van de plant te knippen.

Ctenanthe kopen?

De Ctenanthe is een vrij onderhoudsvriendelijke plant. Zo hoef je deze plant maar één keer in de week water te geven. Bovendien hoef je de kamerplant niet jaarlijks te verpotten en is snoeien niet noodzakelijk. Ben je overtuigd en wil je een Ctenanthe kopen? Dan kun jij je tot een tuincentrum in de buurt richten. De kans is groot dat zij deze plant verkopen. Heb je geen zin om de deur uit te gaan om een plant te kopen? Of zit er geen tuincentrum bij jou om de hoek? Geen probleem, want bij ons kun je online een Ctenanthe bestellen.

Heb je nog niet eerder online een plant besteld? Dan twijfel je mogelijk of dit verstandig is. Wij nemen deze twijfel graag weg, want online een Ctenanthe kopen brengt de nodige voordelen met zich mee. Grootste voordeel is dat je de deur niet uit hoeft. Je bestelt jouw Ctenanthe in onze webshop en wij leveren deze binnen de kortste keren bij jou thuis af. Bovendien verpakken wij jouw kamerplant uiterst zorgvuldig, zodat deze ongeschonden bij jou arriveert. Kies je ervoor om online een Ctenanthe te bestellen? Dan ben je niet alleen verzekerd van een snelle levering, maar ook van een mooie plant.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]