Polyscias

De Aralia, beter bekend als de Polyscias is een stoere plant met een gaaf karakter. Deze kamerplant is een echte schaduw liefhebber, je doet hem dan ook een plezier met een donkerdere plek in huis en door hem dan niet te veel te verplaatsen. Het woord Polyscias komt uit het Grieks en staat voor (Poly) veel en (Scias) schaduw, hiermee wordt bedoeld dat de Aralia veel schaduw biedt. Dit komt omdat de plant in het wild kan uitgroeien tot een behoorlijk grote boom!

Elke kamer verdient een plant, welke Polyscias past in jouw kamer?


De oorsprong van de Polyscias

De Polyscias wordt in Nederland veelvuldig als kamerplant gebruikt. Toch ligt de oorsprong van deze plant niet in ons land. Nee, want de Polyscias groeit namelijk in het gebeid rondom de Stille Oceaan. Zo kom je deze plant bijvoorbeeld in het wild tegen in Afrika en Azië. Eén van de kenmerken van de Polyscias is zijn stevigheid. Hierdoor wordt de plant in sommige delen van de wereld ingezet als omheining. Dit geldt niet alleen voor de grote, volgroeide planten, maar ook voor jonge, kleine exemplaren.

Polyscias is een Griekse naam. Vertaald naar het Nederlands is de naam ‘veel schaduw’. Gezien de grote, ronde bladeren van de plant – die vaak groen of paars van kleur zijn – is dit niet gek. Deze bladeren zorgen namelijk voor flink wat schaduw. Het kan overigens zijn dat jij nog niet eerder van de Polysicas gehoord hebt. Dit is niet gek, want sommige mensen kennen deze plant alleen onder de naam Aralia. De kamerplant behoort Araliaceae-familie.

Hoe verzorg ik mijn Polyscias?

Wanneer je een Polysicas in huis hebt, kun je hier jaren plezier aan beleven. Om zo lang mogelijk van deze kamerlant te genieten, is een goede verzorging belangrijk. Helaas weet niet iedereen hoe hij een Polyscias verzorgt. Om te voorkomen dat jouw plant snel het loodje legt, vertellen we je hieronder wat er bij de verzorging komt kijken. We gaan onder meer in op het water geven, maar ook op licht en temperatuur.

Polyscias water geven

Hoeveel water jij jouw Polyscias moet geven, hangt af van een aantal factoren. In de zomer heeft de plant bijvoorbeeld meer water nodig dan in de winter. Zorg er in de zomermaanden voor dat de grond waarin de kamerplant staat, altijd vochtig is. Wanneer het kouder wordt, verbruikt de plant minder water. Geef jouw plant op de koudere dagen daarom niet zoveel water als in de zomer. In de winter is het niet erg als de grond wat uitdroogt. Geef de plant bij voorkeur geen water met kalk, zoals kraanwater. Dit resulteert na verloop van tijd namelijk in kalkresten op de bladeren.

Sproeien

Om het jouw Polyscias zo aangenaam mogelijk te maken, raden wij je aan de plant regelmatig te sproeien. De plant houdt namelijk van een hoge luchtvochtigheid. Bovendien voorkom je op deze manier dat het blad van de Polyscias verkleurt. Sproeien helpt daarnaast tegen luis en spint en bovendien verwijder je op deze manier stof van de bladeren. Kortom: sproeien komt de gezondheid van jouw plant ten goede.

Licht en temperatuur

Zet een Polyscias altijd op een plek neer waar hij voldoende zonlicht opvangt. Kies bij voorkeur voor een plek waar de zon een paar uur direct op schijnt, bijvoorbeeld voor een raam. Verplaats de plant daarnaast zo min mogelijk. De Polyscias houdt er namelijk niet van om regelmatig op een andere plek te staan. Tot slot de temperatuur. Zorg overdag altijd voor een minimale temperatuur van 18 graden wanneer je deze kamerplant in huis hebt. ’s Nachts mag het niet kouder worden dan 12 graden op de plek waar de plant staat.

Verpotten van de Polyscias

Je kunt jouw Polyscias om verschillende redenen verpotten. Dit kan bijvoorbeeld direct na aankoop, wanneer de plant nog in de kweekpot zit. Verpotten kan ook als de huidige pot te klein is. Kies altijd voor een groter pot, zodat de groei van de plant gestimuleerd wordt. Wil jij jouw Polyscias verpotten? Doe dit dan altijd in de lente. Na een periode van rust komt de plant dan namelijk weer tot bloei.

Onderhoud van de Polyscias

Wie denkt dat het voldoende is om de Polyscias regelmatig water te geven en te sproeien, komt bedrogen uit. Naast verzorging is onderhoud van de Polyscias namelijk ook belangrijk. In tegenstelling tot veel andere planten is het onderhoud van deze kamerplant wat lastiger. Zo moet je over de nodige kennis beschikken. Wil jij de plant op de juiste manier onderhouden? Wij vertellen je hier wat je moet doen met bemesten, verkleurde bladeren en snoeien.

Bemesten van de polyscias

Net als bij veel andere planten kun je de Polyscias ook bemesten. Doe dit nooit in de winter, maar enkel in de lente of zomer. In de winter is deze kamerplant in rust, waardoor hij amper voedingsstoffen verbruikt. Wil je bemesten in de lente of zomer? Gebruik hier dan altijd vloeibare mest voor. Let goed op dat je de Polyscias niet te veel mest geeft, want hierdoor kan er schade ontstaan aan de wortels van de plant.

Verkleurde bladeren

Het blad van de Polyscias kan na verloop van tijd verkleuren van groen naar geel. Dit kan twee oorzaken hebben: te veel water of te weinig licht. Je kunt verdere verkleuring mogelijk tegengaan door de hoeveelheid water te verminderen of de plant op een plek met meer licht te zetten. Heb je jouw Polysicas langdurig te veel water gegeven? Dan stoot hij zijn bladeren mogelijk volledig af. Is het blad van de kamerplant nog wel groen, maar zit er witte aanslag op? Dan krijgt hij te veel kalk binnen. Geef de plant dan regenwater of ontkalkt water in plaats van kraanwater. Hierdoor verdwijnt de aanslag van de bladeren.

Snoeien

Vind je dat jouw Polyscias te groot of te vol wordt? Dan kun je de plant snoeien. Knip of zaag hiervoor de stengels af. Snoei de kamerplant altijd in de lente of zomer, maar bij voorkeur vlak voor de herfst. Hierdoor kan licht ook de kern van de Polyscias goed bereiken. Snoeien is daarnaast aan te raden wanneer je meer uitlopers wilt. Na een snoeibeurt brengt de Polyscias de wintermaanden in rust door, maar hij komt in de lente weer tot bloei.

<2>Polyscias kopen

Ben je op zoek naar een mooie, groene en volle plant voor in jouw woonkamer? Dan kun je een Polyscias kopen. Deze kamerplant is namelijk een echte toevoeging aan jouw interieur. Qua onderhoud vergt de plant misschien wat meer werk dan andere planten, maar dit is zeker de moeite waard. Jij krijgt er namelijk een mooie plant voor terug waar je jarenlang van geniet.

Jij kunt je tot een tuincentrum richten wanneer je een Polyscias wilt kopen. Vind je dit te veel moeite? Dan kun je een Polyscias bestellen op onze website. Wij zorgen ervoor dat jij jouw plant binnen de kortste keren in huis hebt. Indien gewenst verpotten wij deze kamerplant direct voor jou, zodat jij hier zelf niet meer mee aan de slag hoeft. Uiteraard versturen wij de Polyscias op vakkundige wijze, zodat jij deze schadevrij ontvangt.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]