Clusia

Ben je op zoek naar een mooie, groene kamerplant? Dan is de Clusia een super optie voor jou. Deze plant is vandaag de dag ongekend populair, waardoor we hem in menig woonkamer terugzien. Dit komt niet alleen door de uitstraling van de plant, maar ook door de luchtzuiverende werking van de Clusia. De kamerplant filtert schadelijke stoffen uit de lucht, waardoor het binnenklimaat een stuk beter wordt.

De luchtzuiverende werking in combinatie met de uitstraling heeft er mogelijk voor gezorgd dat je enthousiast bent over de plant. Misschien wil je zelf ook wel een Clusia kopen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In ons assortiment tref je verschillende Clusia kamerplanten aan. Hierdoor is er voor jou ongetwijfeld ook een geschikt exemplaar te vinden. Wil je de plant zo snel mogelijk in huis hebben? Plaats jouw bestelling en wij gaan direct voor je aan de slag!


De oorsprong van de Clusia

Hoe hard je ook zoekt, je komt de Clusia niet in het wild tegen in Nederland. Wil je de plant wel in het wild zien? Dan moet je hier een behoorlijke reis voor maken. De Clusia groeit namelijk in het wild op de Caraïben. Hier groeit de plant op allerlei verschillende ondergronden. Hij komt niet alleen voor in de tropische bossen, maar ook in moerassen en aan de zoutwaterkusten. Je kunt de Clusia zelfs tegen het lijf lopen op lavalandschappen. Waar we deze plant in Nederland onder de naam Clusia kennen, is dit niet overal ter wereld het geval. Zo staat de plant in veel landen bijvoorbeeld ook bekend als Signature Tree. Deze naam dankt de plant – die overigens behoort tot de familie Clusiaceae – aan het feit dat er tekeningen in het blad gemaakt kunnen worden. Varkensboom is eveneens een benaming die veelvuldig gebruikt wordt voor de Clusia.

Hoe verzorg ik mijn Clusia?

Ondanks dat de Clusia in het wild voorkomt op de Caraïben, gedijt hij ook in Nederland goed. Dit doet hij overigens alleen als je hem in huis houdt. Omdat het klimaat hier wezenlijk anders is dan op de Caraïben, kan de Clusia alle hulp gebruiken om te overleven. Wanneer je lange tijd wilt genieten van deze kamerplant, moet je hem goed verzorgen. Als je nog niet eerder een Clusia in huis hebt gehad, weet je mogelijk niet hoe je dit moet doen. Daarom zetten wij hier de belangrijkste zaken met betrekking tot Clusia verzorging op een rijtje.

Clusia water geven

Om lange tijd van jouw Clusia te genieten, is een regelmatige watergift van belang. Maar hoe vaak geef je deze kamerplant eigenlijk water? Dat hangt af van de omvang van de plant en de plek waar hij staat. Zo heeft een grote plant meer water nodig dan een kleine plant. Ook de standplaats is van invloed op de watergift. Twijfel je of jouw Clusia water nodig heeft? Steek dan één vinger tot twee knokkels diep in de aarde. Geef de plant water als de grond hier droog aanvoelt. Voelt de aarde nog enigszins vochtig aan? Dan kun je nog even wachten met water geven. Laat de grond overigens nooit volledig uitdrogen, zeker in de lente en zomer niet. In de winter is het geen probleem als je de grond licht uit laat drogen.

Sproeien

Doordat de Clusia van oorsprong uit een subtropisch klimaat komt, denk je mogelijk dat je deze kamerplant moet sproeien. Toch is dit niet noodzakelijk. Wel zien we dat veel mensen zo nu en dan met de plantenspuit langs de Clusia gaan. Voordeel van een sproeibeurt is dat je stof en ongedierte van de bladeren spoelt. Dit is niet alleen goed voor de vitaliteit van de plant, maar ook voor de ontwikkeling. Door stof van de bladeren te spoelen, valt er namelijk meer licht op. Bovendien komt regelmatig sproeien de uitstraling van jouw Clusia ten goede.

Licht en temperatuur

In het wild groeit een Clusia op lichte plekken. Haal je hem als kamerplant in huis? Zet hem dan altijd op een plek neer met voldoende licht. Vermijd direct zonlicht, want hier kan de plant niet tegen. Als de kamerplant te veel direct zonlicht ontvangt, ontstaan er gele en bruine vlekken op de bladeren. Zet hem daarom nooit voor een raam op het zuiden neer. Een Clusia kan wel voor een raam op het noorden staan. Waar je bij sommige planten extra goed op de temperatuur moet letten, is dit bij een Clusia niet het geval. Deze plant overleeft ’s nachts bij een minimale temperatuur van 11 graden. Zorg er overdag voor dat het altijd minimaal 15 graden is in de ruimte waar de kamerplant staat.

Verpotten van de Clusia

Bij veel kamerplanten wordt aangeraden om ze jaarlijks of eens per twee jaar te verpotten. Koop je een Clusia? Dan is dit niet nodig. Omdat deze plant niet snel groeit, hoef je hem niet vaak te verpotten. Wanneer de plant in een kweekpot zit als je hem koopt, is verpotten wel aan te raden. Gebruik hiervoor altijd een pot die minimaal 20 procent groter is dan de huidige pot. Ga bij het verpotten altijd zo voorzichtig mogelijk te werk. Doe je dit niet? Dan ontstaat er mogelijk blijvende schade aan het wortelstelsel van de plant.

Bemesten van de Clusia

Als je een Clusia regelmatig water geeft, groeit de plant. Vind je dat de groei niet hard genoeg gaat? Dan kun je de kamerplant hier een handje bij helpen door hem extra voeding te geven. Gebruik hiervoor alleen voeding die geschikt is voor een Clusia. Bemest de plant overigens alleen in de lente en zomer en nooit in de herfst en winter. In laatstgenoemde twee seizoenen is de kamerplant namelijk in rust. Bemest je de plant toch? Dan kan dit schade aan het wortelstelsel tot gevolg hebben. Dit is eveneens het geval als je te veel mest toedient. Kijk daarom eerst op de verpakking hoeveel extra voeding jou Clusia mag hebben alvorens je begint met bemesten.

Verkleurde bladeren

In tegenstelling tot het blad van veel andere planten verkleurt de bladeren van de Clusia niet snel. Toch kan het wel voorkomen dat de bladeren bruine of gele vlekken krijgen. Daarnaast kan het blad een bruine rand krijgen. Dit gebeurt vaak als je de plant te veel water geeft. Minder in dat geval de watergift en de kans is groot dat het blad zijn vertrouwde kleur weer aanneemt. Heeft het blad van jouw Clusia een gelige gloed? Dan is dit een teken dat hij te veel direct zonlicht ontvangt. Zet de plant in dat geval op een plek met meer schaduw neer of plaats hem een meter verder van het raam af.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van Clusia onderhoud. Als je jouw plant regelmatig snoeit, zorg je ervoor dat deze mooi blijft. Heeft de kamerplant uitlopers? Dan kun je deze makkelijk zelf afknippen. Doe dit het liefst zo kort mogelijk boven het blad. Wanneer je de Clusia snoeit, merk je dat er vocht vrijkomt. Zorg ervoor dat je hier niet mee in contact komt. Het vocht van deze kamerplant is namelijk giftig voor zowel mensen als dieren.

Clusia kopen?

Ben je op slag verliefd geworden op de Clusia? Dan sta je ongetwijfeld te popelen om deze plant in huis te halen. Gelukkig hoef je hier niet lang voor te zoeken, want vrijwel ieder tuincentrum verkoopt deze kamerplant. Bovendien kun je tegenwoordig online een Clusia bestellen. Grote voordeel van een Clusia kopen op het internet is dat je de deur niet meer uit hoeft. Wij leveren de plant namelijk bij jou thuis af. Als je nog niet eerder planten online besteld hebt, twijfel je mogelijk of dit verstandig is. Zo denk je mogelijk dat je een minder mooie plant geleverd krijgt, omdat je hem niet zelf uitzoekt. Hier hoef je niet bang te zijn. Wij zorgen er namelijk voor dat jij altijd een mooie Clusia krijgt. Je hoeft ook niet bang te zijn dat jouw nieuwe kamerplant schade oploopt tijdens het transport. Wij verpakken jouw Clusia namelijk zorgvuldig, waardoor je binnen de kortste keren een prachtige kamerplant in huis hebt.    

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]