Yucca Palmlelie

Een echt Boompje voor Thuis, de Yucca, ook wel bekend als de palmlelie. Een prachtige kamerplant met een stoer en ruig uiterlijk, ook niet verkeerd om te weten dat deze plant zeer makkelijk is in onderhoud, omdat de Yucca water opslaat in zijn stam hoef je deze enkel 1 keer peer 2 weken een klein scheutje water te geven. De naam Palmlelie is een beetje misleidend aangezien de plant niet eens een palm is, hij is namelijk familie van de succulenten! Zet hem op een plek met veel zonlicht en je zult nog jaren van deze kanjer kunnen genieten.

Elke kamer verdient een plant, welke Yucca past in jouw kamer?


Waar komt de Yucca Palmlelie vandaan?

Voor de herkomst van de Yucca moeten we naar Midden-Amerika. Hier groeit de Palmlelie namelijk in het wild. In Nederland kom je deze plant niet tegen in de (wilde) natuur. Dit komt voornamelijk vanwege het klimaat. De Yucca Palmlelie aardt namelijk het beste bij veel zon en een hoge temperatuur. In Midden-Amerika is het warm en schijnt de zon volop, maar in Nederland zeker niet.

De plant behoort tot de plantenfamilie Asparagaceae, ook wel bekend als de apsergefamilie. Vanwege de naam Yucca denken veel mensen dat het een palmboom is. Qua naam lijken ze misschien op elkaar, maar de planten hebben geen gelijkenissen. Zo groeien de palmbomen voornamelijk buiten, terwijl Yucca’s veelvuldig als kamerplant gebruikt worden. Daarbij komt dat er ook geen (kokos)noten aan een Yucca groeien.

Hoe verzorg ik mijn Yucca Palmlelie?

Wanner je een Yucca Palmlelie in huis haalt, moet je deze uiteraard verzorgen. Toch kost het verzorgen van deze plant je aanzienlijk minder tijd dan het verzorgen van andere planten. Het is namelijk een makkelijke kamerplant waar jij niet of nauwelijks naar om hoeft te kijken. Dit is direct ook de voornaamste reden waarom steeds meer mensen een Yucca in huis houden. Uiteraard moet je de plant wel enigszins verzorgen. We lichten hieronder de belangrijkste zaken uit.

Yucca water geven

De Yucca Palmlelie is een plant die lang zonder water kan. Dit is niet gek, want hij komt immers uit Midden-Amerika. In de wintermaanden volstaat het om de plant eenmaal per 4 à 6 weken wat water te geven. Stijgt de temperatuur? Dan raden wij je aan de Yucca wat frequenter van water te voorzien. Pas wel op dat je de kamerplant niet te veel water geeft. Wanneer de plant te veel water krijgt, kunnen de wortels namelijk gaan rotten.

Sproeien

In tegenstelling tot veel andere planten is het niet noodzakelijk om de Yucca te sproeien. De plant kan namelijk goed tegen de droge lucht waar in huis vaak sprake van is. Sproeien kan overigens geen kwaad. Hiermee verwijder je namelijk stof van de bladeren. Wil je jouw Yucca sproeien? Gebruik hier dan een plantenspuit voor. Vul deze bij voorkeur met regenwater of water dat vrij is van kalk. Zodoende voorkom je kalkaanslag op de bladeren.

Licht en temperatuur

Een Yucca kun je zonder problemen op een lichte plek in huis neerzetten. Wanneer de bladeren van de plant voldoende licht krijgen, blijven ze hard. Dit komt de uitstraling van de Yucca Palmlelie ten goede. Zet je de plant voor een raam op het zuiden? Plaats hem dan 2 à 3 meter van het raam af. Bij ramen op het oosten of westen kan de Yucca dichter bij het raam geplaatst worden, namelijk op 1 à 2 meter. Zodoende ontvangt de Yucca minimaal 5 uur direct licht per dag en dat heeft de plant nodig.

Verpotten van de Yucca

Wanneer jij een Yucca wilt verpotten, raden wij je aan dit in de lente te doen. Waarom? Omdat de plant dan begint aan het groeiseizoen. Wortels die beschadigd zijn, herstellen dan sneller dan wanneer je de Yucca verpot in een ander seizoen. Is jouw Yucca Palmlelie al behoorlijk oud? Dan is het niet nodig om de plant te verpotten. In dat geval is het voldoende om de bovenste laag grond te vervangen door nieuwe grond.

Onderhoud van de Yucca

Om lang te kunnen genieten van jouw Yucca, is er meer nodig dan verzorging alleen. Je moet hem namelijk niet alleen water geven en verpotten, maar ook onderhouden. Zo doe je er goed aan de Yucca Palmlelie zo nu en dan te bemesten. Ook het verwijderen van verkleurde balderen en snoeien van de plant is aan te raden. Wij staan hieronder kort stil bij Yucca onderhoud.

Bemesten van de Yucca


Een Yucca hoeft niet veel water te hebben. Daarnaast verbruikt hij weinig voeding. Je hoeft de plant hierdoor niet veel mest te geven. Wil je jouw Yucca Palmlelie toch bemesten? Doe dit dan in de lente en de zomer en niet in de winter. ’s Winters bemesten kan namelijk schade aan de plant veroorzaken. Let altijd goed op de hoeveelheid mest die je gebruikt. Door een te grote hoeveelheid mest toe te dienen kan jouw Yucca Palmlelie namelijk ook beschadigen.

Verkleurde bladeren


Net als de bladeren van andere planten, kunnen de bladeren van een Yucca ook verkleuren. Heeft jouw Yucca Palmlelie gele bladeren? Dan heeft de plant te veel water gekregen. Geef de plant de aankomende tijd eens geen water. Hierdoor nemen de bladeren waarschijnlijk hun vertrouwde groene kleur weer aan. De bladeren kunnen daarnaast een bruine kleur krijgen. Dit duidt op verbranding. Jouw Yucca staat in dat geval te dicht bij het raam.

Snoeien


De bladeren van een Yucca kunnen afsterven. Dit gebeurt vaak bij de onderste bladeren. Het is verstandig om dode bladeren te verwijderen. Trek ze hiervoor naar beneden. Dit kan zonder problemen, want er groeien voldoende nieuwe bladeren voor terug. Wil je de stam van de plant snoeien? Gebruik hier dan een zaag voor. Zaag te lange stammen bij voorkeur in het najaar af. Smeer vervolgens speciale wax op de bovenkant van de stam om bacteriën buiten te houden.

Yucca Palmlelie kopen

Ben je op zoek naar een kamerplant om wat meer groen in huis te halen? Dan kun je een Yucca kopen. Grote voordeel van een Yucca is dat deze plant weinig onderhoud en verzorging nodig heeft. Zo hoef je een Yucca Palmlelie bijvoorbeeld niet vaak water te geven. Dit maakt deze plant ideaal voor mensen die vaak vergeten hun planten water te geven.

Wanneer je een Yucca wilt kopen, heb je hier verschillende opties voor. Zo kun je een Palmlelie kopen bij een tuincentrum. Heb je geen zin om de deur uit te gaan om een Yucca te bestellen? Dat is ook niet nodig. Jij kunt namelijk ook online een Palmlelie bestellen. Niet alleen hoef je hier de deur niet voor uit, de plant wordt ook nog eens aan huis afgeleverd. Daarbij komt dat wij jouw Yucca verpotten voordat wij deze versturen. Hierdoor heb je snel een Yucca Palmlelie van hoogwaardige kwaliteit in huis waar jij niets meer aan hoeft te doen.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.