Philodendron

De Philodendron is een kamerplant die je vaak terug ziet in verschillende huizen en kantoren, dit omdat deze plant zeer gemakkelijk is in onderhoud. De meest populaire soorten zijn de Philodendron Monstera, Philodendron Imperial en de Philodendron Xanadu. Wat deze kamerplant zo makkelijk maakt is dat deze weinig licht nodig is en een matige water gift. De Philodendron komt is vele soorten en maten, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat deze prachtige licht tot donker groene bladeren hebben om veel sfeer af te geven. Ze komen over het algemeen als hangplant, op mosstok of als prachtige struik.

Elke kamer verdient een plant, welke Philodendron past in jouw kamer?


De oorsprong van de Philodendron

Een kamerplant die veel voorkomt in ons land, is de Philodendron. Deze plant vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. Hier groeit hij voornamelijk in de regenwouden. Philodendron planten gedijen goed in de vochtige omgeving aldaar. De plant klimt in het wild bovendien vaak tegen bomen op. Waarom? Omdat het onder de hoge bomen in het regenwoud nogal donker kan zijn. Door tegen de bomen op te klimmen, vangen deze planten meer licht op, waardoor ze makkelijker groeien.

Net als menig ander plantensoort is de naam van de Philodendron afkomstig uit het Grieks. Philo staat voor ‘houden van’ en dendron betekent ‘boom’. De Philodendron plant houdt inderdaad van bomen, want in het regenwoud klimt hij hier graag tegenop. De plant behoort overigens tot de aronskelkfamilie. Binnen ons land kent de Philodendron een aantal varianten. Imperial Green, Xanadu en Philodendron Scandens zijn de bekendste voorbeelden.

Hoe verzorg ik mijn Philodendron?

De Philodendron vindt zijn oorsprong in het vochtige regenwoud in Midden- en Zuid-Amerika. Om ervoor te zorgen dat de plant ook in jouw kamer goed gedijt, moet jij hem op de juiste manier verzorgen. Lang niet iedereen die een Philodendron als kamerplant heeft, weet wat er komt kijken bij verzorging van de plant. Daarom helpen wij jou een handje. Wij staan hieronder kort stil bij het water geven van de Philodendron en het sproeien van de plant.

Philodendron water geven

Omdat de plant uit een vochtige omgeving komt, moet jij deze voldoende water geven. Zorg er in de lente en zomer altijd voor dat de grond in de pot lichtvochtig is. Pas wel op dat je de plant niet te veel water geeft, want hier kan de Philodendron niet tegen. In de winter hoef je de grond waarin de kamerplant staat overigens niet vochtig te houden. De grond mag dan zelfs een weekje droog aanvoelen. Geef de Philodendron vervolgens wel weer water, want anders legt hij mogelijk het loodje.

Sproeien

Aangezien de Philodendron van origine een vochtige omgeving gewend is, doe jij er goed aan de plant regelmatig te sproeien. Wij adviseren jou om dit minimaal één keer per week te doen. Door de Philodendron te sproeien, blijft de plant gezond. Je spoelt namelijk stof van de bladeren af. Bovendien kan ongedierte van de plant verdwijnen wanneer je deze geregeld sproeit.

Licht en temperatuur

In het regenwoud groeit de Philodendron voornamelijk onder grote bomen, dus in de schaduw. In huis gedijt de kamerplant dan ook het beste op een plek met weinig direct (zon)licht. Je kunt hem bijvoorbeeld prima op een plek plaatsen waar hij (half) in de schaduw staat. Zet de Philodendron in ieder geval nooit en te nimmer in direct zonlicht. Wat temperatuur betreft moet je overdag zorgen voor minimaal 15 graden. ’s Nachts is een minimale temperatuur van 12 graden voldoende.

Verpotten van de Philodendron

Heb je net een Philodendron gekocht? Dan zit deze mogelijk nog in de kweekpot. In dat geval moet je hem verpotten. Plaats de plant hiervoor altijd in een grotere pot, zodat hij kan blijven groeien. Ook wanneer je de kamerplant al enige tijd hebt, kun je hem verpotten. Doe dit altijd in het voorjaar. In deze periode kan de plant eventuele schade aan het wortelstelsel namelijk makkelijk herstellen. Je hoeft oudere Philodendron planten overigens niet per se te verpotten. Het vervangen van de bovenste laag grond volstaat namelijk ook. Toch raden wij je aan de plant eens in de twee jaar in een grotere pot te zetten.

Onderhoud van de Philodendron

Wie denkt dat het voldoende is om een Philodendron regelmatig water te geven, komt van een koude kermis thuis. Naast het verzorgen van de kamerplant moet je hem namelijk ook onderhouden. Zo kun je de plant bijvoorbeeld bemesten. Daarnaast moet je in actie komen wanneer de bladeren van de Philodendron plant verkleuren. Tot slot is het zo nu en dan nodig om de plant te snoeien. We vertellen je hier wat meer over onderhoud aan Philodendron planten.

Bemesten van de Philodendron


Een Philodendron heeft voldoende voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Deze zijn vaak al snel verdwenen uit de grond waarin de plant staat. Daarom doe je er goed aan de Philodendron te bemesten. Ben je dit van plan? Doe dit dan altijd in de lente of zomer. Bemest je de kamerplant in de winter? Dan ontstaat schade aan de wortels. De Philodendron is in de wintermaanden namelijk in rust, waardoor hij geen voedingsstoffen nodig heeft.

Verkleurde bladeren


Verkleuren de bladeren van jouw Philodendron? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo krijgen de bladeren van de plant bijvoorbeeld bruine of gele randen wanneer je hem te veel water geeft. Geef de plant voorlopig geen of minder water en kijk of het probleem verdwijnt. Het blad kan ook een gele gloed krijgen en gaan hangen. In dat geval heeft jouw Philodendron waarschijnlijk te veel licht gekregen. Zet de kamerplant in dat geval wat verder van het raam af.

Snoeien


Om een Philodendron in vorm te houden, moet jij de plant zo nu en dan snoeien. Knip hiervoor de uitlopers af. Doe dit bij voorkeur bij het uitlooppunt van de bladeren. Pas wel op dat je niet te veel bladeren van de plant knipt, dit kan namelijk onherstelbare schade tot gevolg hebben. Bevat een Philodendron plant lelijke bladeren? Of wil je de oude stengels verwijderen? Gebruik dan een schaar of mesje om deze te verwijderen.

Philodendron kopen

Zoek je nog een mooie kamerplant? Dan is een Philodendron een uitstekende keuze. Door zijn groene kleur is deze plant een aanvulling op vrijwel ieder interieur. Bovendien is een Philodendron plant betrekkelijk makkelijk te verzorgen en onderhouden. Jij hebt hierdoor een mooi plant in huis zonder dat je er zelf veel tijd in moet steken.

Een Philodendron kopen kan tegenwoordig op verschillende plekken. Veel mensen gaan hiervoor naar een tuincentrum, maar jij kunt op onze website ook een Philodendron bestellen. Ten opzichte van een Philodendron kopen in een tuincentrum brengt dit een aantal voordelen met zich mee. Zo kunnen wij de kamerplant direct voor jou verpotten. Daarbij komt dat wij de plant bij jou thuis afleveren. Wij versturen hem altijd op een zorgvuldige manier, waardoor jij binnen de kortste keren een prachtige Philodendron in huis hebt.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]