Anthurium

De Anthurium, ook we bekend als de flamingo plant is een prachtige plant om te zien. Wat de Anthurium zo speciaal maakt zijn de mooie bloemkelken die in verschillende kleuren voorkomen. Naast dat deze kamerplant een echte blikvanger is valt het onderhouden van de Anthurium ook reuze mee, een top keuze voor de beginnende planten liefhebber die zijn of haar huis wil opfleuren.

Elke kamer verdient een plant, welke Anthurium past in jouw kamer?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De oorsprong van de Anthurium

Voor de oorsprong van de Anthurium moeten we naar Zuid-Amerika. De plant werd namelijk in 1876 in Colombia en Ecuador ontdekt door Eduard André, een Franse botanicus. Naast Colombia en Ecuador komt deze plant in het wild ook voor in Brazilië, Peru en Venezuela. Nadat André de Anthurium ontdekte, nam hij de plant mee naar Europa. Hier komt hij tegenwoordig voornamelijk als kamerplant voor.

Ondanks dat de plant al heel wat jaren voorkomt in Europa, doet de naam Anthurium bij jou mogelijk geen belletje rinkelen. Dat is goed mogelijk, want bij ons staat deze plant ook wel bekend als de Flamingoplant. Deze benaming dankt de Anthurium aan zijn bloemen, die soms roze van kleur zijn. De plant kent overigens verschillende soorten. Hierdoor kunnen de bloemen van de Anthurium ook andere kleuren aannemen, zoals rood, wit, paars, groen en bruin.

Hoe verzorg ik mijn Anthurium

Om ervoor te zorgen dat een Anthurium blijft bloeien, moet je deze verzorgen. Zo is het onder meer nodig om de plant water te geven. Maar hoeveel water heeft de kamerplant eigenlijk nodig? En hoe vaak geef jij hem water? Daar geven wij je hieronder antwoord op. Het verzorgen van de Anthurium bestaat overigens niet alleen uit water geven. Nee, want zo moet jij de plant ook op de juiste plek in huis neerzetten. Daarom gaan we hier ook in op licht en temperatuur.

Anthurium water geven

Wanneer jij een Flamingoplant in huis haalt, hoef je niet bang te zijn dat je deze dagelijks water moet geven. Nee, want de kamerplant verbruikt niet veel water. Toch heeft hij regelmatig behoefte aan vers water. Zo moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de grond waarin de plant staat altijd vochtig is. Dit is zeker in de zomer belangrijk, in de winter mag de grond iets uitdrogen. Pas goed op met de hoeveelheid water die jij jouw Anthurium geeft. Als de plant te veel water krijgt, kan er een laagje water in de pot blijven staan. Dit kan ervoor zorgen dat de wortels verrotten, waardoor de plant beschadigd raakt.

Sproeien

Naast water geven raden wij jou aan een Anthurium regelmatig te sproeien. Waarom? Omdat de plant zijn oorsprong vindt in de tropen. Hier is de luchtvochtigheid nogal hoog. Dit is in menig huiskamer niet het geval, zeker niet als in de wintermaanden de kachel brandt. Door de plant regelmatig te sproeien, vergroot je de kans op nieuwe bloemen. Bovendien houdt een sproeibeurt de kamerplant gezond, want je spoelt onder andere het stof van de bladeren. Voor het sproeien van de Anthurium kun je het beste een plantenspuit gebruiken.

Licht en temperatuur

De Anthurium houdt ervan om op een lichte plek in huis te staan. Zet hem alleen niet pal voor het raam neer, want dan valt er te veel direct zonlicht op de plant. Een overschot aan direct zonlicht zorgt ervoor dat de plant minder goed tot bloei komt. Als je hem toch voor een raam wilt zetten, kies dan voor een raam op het noorden. Hier schijnt de zon immers niet of nauwelijks op. Naast licht speelt de temperatuur ook mee. Zorg er altijd voor dat het in de ruimte waarin een Anthurium staat overdag minimaal 16 graden is. ’s Nachts volstaat een minimale temperatuur van 10 graden.

Verpotten van de Anthurium

Heb jij jouw Anthurium in een pot in de woonkamer staan? Dan doe je er goed aan de plant eens in de twee jaar te verpotten. Plaats de plant altijd in een pot die minimaal 20 procent groter is dan de huidige pot. Op deze manier bied je jouw Anthurium voldoende kans om zich verder te ontwikkelen. Wij raden jou overigens aan om de Anthurium in de lente te verpotten. Waarom? Omdat er bij verpotten schade aan de wortels kan ontstaan. Aangezien de plant in de lente in bloei staat, herstelt deze schade sneller.

Onderhoud van de Anthurium

Om lang van de Anthurium te kunnen genieten, moet jij de plant goed verzorgen. Regelmatig water geven en sproeien is belangrijk, maar ook de plek in huis speelt een rol. Denk overigens niet dat jij de plant enkel moet verzorgen. Nee, want je ontkomt er ook niet aan om de Anthurium te onderhouden. Zo is het handig om te weten of en hoe je de plant moet bemesten en wanneer snoeien noodzakelijk is. Daarnaast moet je weten wat je moet doen bij verkleurde bladeren. Dergelijke zaken behandelen we hieronder.

Bemesten van de Anthurium

Heb je een Anthurium in huis? Dan doe je er goed aan deze na zes tot acht weken te bemesten. Waarom? Omdat de voedingsstoffen dan uit de aarde verdwenen zijn. Je kunt hiervoor het beste speciale plantenvoeding gebruiken. Op de verpakking staat precies aangegeven hoeveel je plant maximaal toe mag dienen. Dien vooral niet te veel voeding toe. Wanneer je dit wel doet, kunnen de wortels van de plant namelijk verbranden. Bemest de plant bij voorkeur in de lente of zomer en nooit in de herfst of winter. In deze laatste twee seizoenen is de plant namelijk in rust, waardoor hij weinig voedingsstoffen verbruikt.

Verkleurde bladeren

De bladeren van een Anthurium kunnen verkleuren. Dit gebeurt wanneer je de plant te veel of te weinig water geeft. De randen en punten van het blad krijgen dan een bruine kleur. Pas in dat geval de watergift aan. Hebben de bladeren van jouw Anthurium een gele gloed? Dan krijgt de kamerplant te veel zonlicht. Zet hem dan wat verder van het raam af. Blijven de bloemen van jouw plant groen? Zet hem dan juist wat dichter bij het raam. Groene bloemen zijn namelijk een teken van te weinig licht.

Snoeien

Het is niet noodzakelijk om een Anthurium te snoeien. Toch zijn er genoeg mensen die dit doen. Waarom? Om de plant mooi te houden. Zo kun je bijvoorbeeld de uitgebloeide bloemen van de plant knippen. Doe dit altijd zo laag mogelijk. Dit geldt eveneens wanneer je oude bladeren van de kamerplant af wilt knippen. Hoe lager jij de bloem of het blad afknipt, des te meer energie de plant bespaart. Hierdoor blijft zijn sierwaarde langer behouden. Hij verspilt namelijk niet langer energie bloemen en bladeren die kort bij de basis zijn afgeknipt.

Anthurium kopen

Ben je op zoek naar een kleurrijke kamerplant? Dan is de Anthurium mogelijk iets voor jou. De bloemen van deze plant kunnen namelijk allerlei mooie kleuren aannemen. Wanneer jou dit als muziek in de oren klinkt, kun je een Anthurium kopen. Je kunt hiervoor langs een tuincentrum gaan, maar online een Anthurium bestellen behoort ook tot de mogelijkheden.

Als jij online een Anthurium wilt bestellen, ben je bij ons aan het juiste adres. Jij hoeft de plant enkel in jouw winkelmandje te plaatsen en af te rekenen, wij doen de rest. Nadat de bestelling is afgerond, gaan wij direct voor jou aan de slag. Wij versturen jouw Anthurium binnen de kortste keren, waardoor het niet lang duurt voordat jij de plant in huis hebt. Uiteraard verpakken wij de plant op hoogwaardige wijze. Bij ons ben je daarom altijd verzekerd van een mooie Anthurium.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]