Citrus

De Citrus, of Citrusboom is een prachtige boom voor in huis, in de tuin of voor op jouw balkon. Omdat de Citrus verschillende kleuren heeft fleurt dit jouw huis of tuin meteen op, en met een beetje geluk kun je jaarlijks van jouw Citrusboom de vruchten plukken! De plant houdt van warmte en heeft dan ook wat extra bescherming nodig in de winter maanden.

Elke kamer verdient een plant, welke Citrus past in jouw kamer?


De oorsprong van de Citrusplant

Net als veel andere mensen heb jij ongetwijfeld ook weleens gehoord van de Citrusplant. Deze plant is wereldwijd namelijk bekend vanwege de vruchten die aan de plant groeien. Aan Citrusplanten kunnen maar drie ‘echte’ citrusvruchten groeien, waarvan de mandarijn en de citroen de bekendste zijn. De derde vrucht is de pompelmoes.

De plant vindt zijn oorsprong in het zuidoosten van Azië en kent een lange geschiedenis. In de Chinese kronieken van 2200 jaar voor het begin van onze jaartelling staat de teelt van de Citrus namelijk al vermeld. Ook tegenwoordig komt de plant nog veelvuldig voor in Zuidoost-Azië, maar hij groeit ook in warme landen als Spanje en Portugal.

In veel warme landen groeit de Citrusplant buiten. Hierdoor denk jij mogelijk dat hij niet bestand is tegen het klimaat in Nederland. Dit is wel degelijk het geval. Een Citrus wordt in ons land namelijk vaak gebruikt als kamerplant. In de zomer kun je de plant overigens prima buiten zetten. ’s Winters is het verstandig om hem naar binnen te halen.

Hoe verzorg ik mijn Citrus?

Overweeg jij een Citrus te kopen? Dan moet je weten dat deze plant meer verzorging nodig heeft dan de gemiddelde kamerplant. Wanneer je deze plant in huis haalt en hem niet goed verzorgt, legt hij binnen de kortste keren het loodje. Ben jij benieuwd hoe je een Citrus verzorgt? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten hieronder namelijk de belangrijkste zaken met betrekking tot Citrus verzorging op een rijtje.

Citrus water geven

De Citrus is een plant die niet bijzonder veel water nodig heeft. Dit komt voornamelijk doordat hij gewend is aan droge periodes. Je moet de plant weliswaar water geven, maar waak ervoor dat je hem te veel water geeft. Dit kan namelijk wortelrot tot gevolg hebben. Twijfel jij of jouw Citrus water nodig heeft? Steek dan een vinger tot twee knokkels diep in de aarde. Wanneer de aarde hier droog aanvoelt, kun jij jouw Citrus water geven. Wacht nog even met water geven als de aarde nog vochtig aanvoelt. Groeien er vruchten aan de plant? Dan verbruikt hij meer water. Logischerwijs moet jij de Citrusplant dan ook meer water geven.

Sproeien

Heb je een Citrus in huis gehaald vanwege de vruchten die de plant produceert? Dan raden wij jou aan de kamerplant regelmatig te sproeien. Door een sproeibeurt stimuleer je het aanmaken van vruchten namelijk. Sproei de plant vooral in de winter, omdat de lucht in huis dan minder vochtig is dan in de zomer. Een draaiende verwarming verlaagt namelijk de luchtvochtigheid. Een sproeibeurt zorgt er overigens ook voor dat stof van de bladeren verdwijnt.

Licht en temperatuur

In de landen waar de Citrusplant groeit, staat hij vaak lange tijd in de volle zon. Dit komt de groei van de plant ten goede. Zet de Citrus daarom altijd voor een raam op het zuiden wanneer jij een geschikte plek in huis zoekt. In de zomermaanden kun je de plant bovendien buiten neerzetten. Laat de Citrus ’s winters nooit buiten staan. Hij kan namelijk niet tegen vorst. Zet jij de plant in de winter in huis voor een raam op het zuiden? Dan overleeft hij deze koude periode zonder problemen. Zorg er wel voor dat het overdag minimaal 15 graden is in de ruimte waar de kamerplant staat.

Verpotten van de Citrus

Wanneer jij jouw Citrus goed verzorgt, kan deze hard en snel groeien. Om te voorkomen dat de groei stagneert, doe je er goed aan de Citrusplant te verpotten. Om te bepalen wanneer dit nodig is, kun je het beste naar de omvang van de plant kijken. Is deze twee tot drie keer zo groot als de pot waarin hij staat? Verpot hem dan. Gebruik hiervoor een pot die minimaal 20 procent groter is dan de huidige pot. Ga altijd voorzichtig te werk bij een Citrus verpotten. In dat geval blijft de schade aan de wortels minimaal.
TOT HIER GELEZEN

Onderhouden van de Citrus

Een Citrusplant heeft meer verzorging nodig dan de gemiddelde plant. Hier houdt het niet bij op, want jij moet de plant ook onderhouden. Zo moet je bijvoorbeeld weten wanneer jij de plant moet bemesten en snoeien. Daarnaast is het handig om te weten wat de oorzaak is van verkleurde bladeren en wat je hiertegen kunt doen. Heb je hier geen weet van? Wij staan hieronder kort stilt bij de belangrijkste punten van Citrus onderhoud.

Bemesten van de Citrus


Aangezien er vruchten aan een Citrus groeien, verbruikt hij meer voedingsstoffen dan andere kamerplanten. Daarom doe jij er goed aan de plant bij te voeden wanneer er vruchten aan de plant groeien. Gebruik hiervoor altijd vloeibare voeding. Dien dit alleen toe in de periode van maart tot en met september. Waarom? Omdat de plant dan groeit. Pas op met de hoeveelheid mest die je toedient. Als de Citrus te veel extra voeding krijgt, kunnen zijn wortels beschadigen. Dit gebeurt ook bij bemesten in de winter.

Verkleurde bladeren


De bladeren van de Citrus horen mooi groen te zijn. Het kan gebeuren dat de bladeren van jouw kamerplant geelbruin worden. Dit is vaak een teken dat jij de plant te veel water geeft. Giet eens wat minder water in de pot van de Citrusplant en kijk wat dit doet met het blad. Check ook altijd even of er geen water onderin de pot blijft staan. Is dit wel het geval? Boor dan een gat in de pot. Op deze manier kan overtollig water eruit lopen, waardoor jij verkleurde bladeren voorkomt.

Snoeien


Het is belangrijk om de Citrus zo nu en dan te snoeien. Waarom? Allereerst omdat de plant zo mooi in vorm blijft. Daarnaast doe je de plant er een groot plezier mee. Na een snoeibeurt heeft de plant minder takjes dan voorheen. Hierdoor hoeft hij zijn energie over minder takken te verdelen. Wil jij jouw Citrus snoeien? Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. De energie van de plant gaat in dat geval met name naar de niet-gesnoeide takken, wat de groei doorgaans ten goede komt.

Citrus kopen

Het verzorgen en onderhouden van de Citrus vergt wat meer aandacht dan bij de gemiddelde kamerplant. Toch is het leuke plant om in huis te hebben. De Citrusplant heeft niet alleen mooie, groene bladeren, maar er groeien ook nog eens eetbare en kleurrijke vruchten aan. Ben jij gecharmeerd van de kamerplant? Dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk een Citrus kopen.

Wanneer jij een Citrus wilt kopen, ben je hier aan het juiste adres. Door online een Citrus te bestellen bespaar jij jezelf weer een ritje naar het tuincentrum. Nadat je de plant eenmaal besteld hebt, wordt deze binnen de kortste keren op het gewenste adres afgeleverd. Uiteraard versturen wij jouw Citrus op een zorgvuldige wijze. Hierdoor arriveert hij altijd in uitstekende staat bij jou en kun je hem direct een mooi plekje in huis geven.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]