Livistona Rotundifolia – Waaierpalm

Wil je meer groen in huis halen? Dan is een Waaierpalm een uitstekende keuze. De mooie groene bladeren van deze plant lijken op een waaier, vandaar de naam. Veel mensen halen en waaierpalm overigens niet alleen in huis vanwege zijn kleur en mooie bladeren. Nee, want de palm heeft ook een luchtzuiverende werking. De plant is dus niet alleen een blikvanger in huis, maar zorgt ook voor een gezonder binnenklimaat.

Als je op zoek bent naar een mooie Waaierpalm voor in huis, ben je hier aan het juiste adres. In ons assortiment kom je een aantal van deze kamerplanten tegen. Bestel je een Waaierpalm in onze webshop? Dan leveren wij deze bij jou thuis af. Hierdoor heb je binnen de kortste keren een mooie, groene Waaierpalm in huis staan.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De oorsprong van de Waaierpalm

Als je een blik werpt op de Waaierpalm, verbaast het je ongetwijfeld niet dat deze plant bij de palmenfamilie hoort. Dit komt vooral door de bladeren. Het blad van deze kamerplant lijkt namelijk veel op de bladeren van andere palmsoorten. Toch verschilt het blad van de Waaierpalm enigszins van de bladeren van andere soorten binnen deze familie. Zo heeft deze plant handvormig gelobde bladeren, waar veel andere palmen juist vedervormige bladeren hebben. Daarbij komt dat alle bladeren aan één stengel gezamenlijk op een waaier lijken.

Het merendeel van de palmsoorten vindt zijn oorsprong in de warmere landen. Dit is voor de Waaierpalm niet anders. Deze plant komt van origine namelijk uit Californië en Mexico. Doordat deze plant in het wild groeit in droge gebieden denk je mogelijk dat hij niet veel water hoeft te hebben. Toch is dit een misvatting. De Waaierpalm gedijt namelijk het beste wanneer hij in een vochtige grond staat. Wanneer je deze palm als kamerplant in huis haalt, kun je hier gelukkig betrekkelijk eenvoudig voor zorgen.

 

Hoe verzorg ik mijn Waaierpalm?

Veel planten die hun oorsprong vinden in droge gebieden kunnen betrekkelijk lang zonder water. De Waaierpalm gaat niet direct dood als hij een tijdje geen water krijgt, maar we raden jou wel aan hem regelmatig water te geven. Water geven alleen is overigens niet voldoende. Zo moet je de plant ook op de juiste plek in huis neerzetten. De temperatuur en de hoeveelheid licht is namelijk ook van belang voor deze kamerplant. Daarbij komt dat je de Waaierpalm zo nu en dan moet verpotten. Op deze manier kunnen de wortels van de plant zich blijven ontwikkelen.

Waaierpalm water geven

Je moet een Waaierpalm regelmatig nieuw water geven. Omdat de plant in de zomer in bloei is, verbruikt hij in dit seizoen meer water dan in de andere seizoenen. Geef hem ’s zomers daarom eens per 5 à 6 dagen nieuw water. In de winter is het genoeg om de plant om de 10 dagen van nieuw water te voorzien. Zorg er te allen tijde voor dat de grond waarin de Waaierpalm staat vochtig is. Controleer dit door een vinger tot twee knokkels diep in de aarde te steken. Geef de plant water wanneer de grond droog aanvoelt. Pas op dat je de plant niet te veel water geeft. In dat geval kan er namelijk water in de pot blijven staan. Dit kan op den duur wortelrot tot gevolg hebben.

Sproeien

Een plant water geven is iets wat veel mensen doen, maar sproeien doet lang niet iedereen. Haal je een Waaierpalm in huis? Dan raden wij e aan de bladeren van de plant zo nu en dan te sproeien. Waarom? Omdat je op deze manier de droge lucht in huis compenseert. Sproei de kamerplant vooral in de winters. De lucht in huis is in dit seizoen namelijk aanzienlijk droger, omdat de verwarming dan brandt. Daarnaast werkt sproeien preventief tegen ongedierte en spoel je hiermee het stof van de bladeren. In de zomermaanden kun je jouw Waaierpalm ook buiten neerzetten tijdens een regenbui.

Licht en temperatuur

Omdat de Waaierpalm van origine uit een zonnig gebied komt, raden wij je aan om deze plant op een zonnige plek in huis te zetten. Deze kamerplant kun je bijvoorbeeld prima voor een raam op het zuiden zetten. Zet hem hier niet direct neer als je hem gekocht hebt. De Waaierpalm moet namelijk aan het zonlicht wennen. Plaats hem daarom eerst op enige afstand van het raam en schuif hem iedere week wat dichter naar het raam toe. Zet je de kamerplant op een plek neer waar geen direct zonlicht komt? Dan groeit de plant niet goed. Qua temperatuur stelt de Waaierpalm niet veel eisen. ’s Nachts moet het minimaal 2 graden zijn, overdag minimaal 10 graden.

Verpotten van de Waaierpalm

Nadat je een Waaieralm gekocht hebt, doe je er goed aan deze direct te verpotten. De pot waarin je de plant koopt is namelijk te klein voor de Waaierpalm. Hierdoor hebben de wortels niet voldoende ruimte om te groeien, wat de ontwikkeling van de plant in de weg staat. Verplaats de Waaierpalm daarom naar een pot die minimaal 20 procent groter is dan de kweekpot. Herhaal dit vervolgens iedere twee jaar. Verpot de plant bij voorkeur in de lente. In dit seizoen staat de kamerplant namelijk in bloei, waardoor eventuele beschadigingen aan de wortels sneller herstellen.

Onderhoud van de Waaierpalm

Veel mensen verwachten dat hun Waaierpalm mooi blijft door hem water te geven, te sproeien en te verpotten. Dit kan, maar vaak moet je meer doen om de plant mooi te houden. Onderhoud is namelijk ook van belang. Zo kun je jouw Waaierpalm bijvoorbeeld bemesten. Daarnaast moet je weten wat je kunt doen tegen verkleurde bladeren en of snoeien al dan niet nodig is. Om jou een handje te helpen, zetten we hier de belangrijkste zaken met betrekking tot Waaierpalm onderhoud op een rijtje.

Bemesten van de Waaierpalm

In de lente en zomer staat de Waaierpalm in bloei. Om de plant een handje te helpen bij het groeien, kun je hem bemesten. Als extra voeding voor de kamerplant gebruik je vloeibare voeding. Pas op dat je jouw Waaierpalm niet te veel mest toedient. Hierdoor kan er namelijk blijvende schade ontstaan. Een overdosis mest kan ervoor zorgen dat de wortels van de plant verbranden. Bemest jouw Waaierpalm overigens niet in de winter of herfst. In deze seizoenen verkeert de plant namelijk in rust. Dien je toch mest toe in de herfst of winter? Dan is de kans op een overdosis groot, waardoor schade aan de wortels ontstaat.

Verkleurde bladeren

De bladeren van een Waaierpalm kunnen verkleuren. Heeft jouw kamerplant bruine puntjes? Maak je dan niet direct zorgen, want dit is een normaal proces. De bladeren van de plant kunnen ook een gelige kleur krijgen. Dit gebeurt vaak na het verplaatsen van de palm naar een plek waar de plant meer direct licht ontvangt. De kans is aanwezig dat het verkleurde blad na verloop van tijd van de kamerplant valt. In dat geval ontstaat er doorgaans een nieuw blad dat beter bestand is tegen direct zonlicht.

Snoeien

Als gevolg van het verplaatsen kan het blad van jouw Waaierpalm verkleuren. Dit draagt niet bij aan een mooie uitstraling van de plant. Gelukkig groeit er vanzelf weer nieuw blad bovenaan de kern. De onderste bladeren sterven op den duur af. Om te voorkomen dat de plant hier nog energie aan besteedt, knip je de oude bladeren af. Doe dit zo kort mogelijk bij de stam. Richt je overigens alleen tot het snoeien van de bladeren en niet tot de stam. Jouw Waaierpalm sterft namelijk als je de stam snoeit.

Waaierpalm kopen?

Ben je een groot fan van palmen? Dan kun je een Waaierpalm kopen. Zo’n palm geeft jouw interieur kleur en zorgt voor een frisse uitstraling. Je kunt een Waaierpalm kopen bij het tuincentrum bij jou in de buurt. Toch heeft niet iedereen zin om de deur uit te gaan voor deze kamerplant? Geldt dit ook voor jou? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In onze webshop kun je namelijk online een Waaierpalm bestellen.

Lang niet iedereen ziet in wat het nut van een Waaierpalm bestellen via internet is. Je moet weten dat dit een aantal voordelen met zich meebrengt. Zo leveren wij deze kamerplant bij jou thuis af als je deze bij ons bestelt. Wij verpakken hem zorgvuldig, zodat de Waaierpalm niet beschadigt. Tweede voordeel is dat wij geen kosten in rekening brengen voor het verzenden van deze plant. Tot slot planten wij een boom voor iedere Waaierpalm die je bij ons bestelt. Je doet dus niet alleen jezelf een groot plezier door een Waaierpalm bij ons te kopen, maar ook de natuur.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]