Vingersboom Schefflera

De Schefflera is een sierlijke kamerplant die in Nederland ook wel de naam Vingersboom draagt. Waar dit vandaan komt? De bladeren van de Schefflera lijken namelijk om handen met vingers! Deze kamerplant komt in verschillende soorten voor, zo kun je de plant verkrijgen als boompje, liaan of als struik. Het typerende blad van de Schefflera is misschien nog wel het mooiste van deze kamerplant, deze komen namelijk in de kleuren groen en gouden, totaal gele bladeren of met diep groene bladeren. De plant verbruikt niet zo veel water en staat het lieft niet in de volle zon, dus is ook nog eens gemakkelijk in onderhoudt.

Elke kamer verdient een plant, welke Schefflera past in jouw kamer?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De oorsprong van de Schefflera

Schefflera is een plant afkomstig uit de plantenfamilie Araliaceae. Bij de meeste mensen staat deze familie beter bekend als de klimopfamilie. Wereldwijd komt de Schefflera veelvuldig voor. Hij groeit namelijk niet alleen in de tropen, maar ook in de warme, gematigde gebieden. Hierdoor is de kans groot dat jij weleens een Schefflera gezien hebt. Dit kan in kleine vorm zijn, maar zeker ook in grote vorm. De lengte van deze planten varieert namelijk van 1 tot wel 30 meter. Bovendien komen ze in allerlei varianten voor, zoals bomen, struiken en lianen. De variant die als kamerplant gebruikt wordt, komt vaak uit Australië of Nieuw-Zeeland.

De naam Schefflera doet bij jou mogelijk niet direct een belletje rinkelen, maar de naam Vingersboom mogelijk wel. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om dezelfde plant. Toch is de naam Vingersboom bij de meeste mensen bekender dan Schefflera. Waarom de plant Vingersboom genoemd wordt? Dat is niet zo lastig wanneer je hem bekijkt. De groepjes bladeren lijken namelijk een hand te vormen, de afzonderlijke bladeren zien er hierdoor uit als vingers.

Hoe verzorg ik mijn Schefflera

Wil jij meer groen in huis halen, maar heb je niet bepaald groene vingers? Dan is de Vingersboom voor jou een ideale plant. Waarom? Omdat het verzorgen van deze kamerplant betrekkelijk eenvoudig is. Hierdoor is het zelfs voor mensen zonder groene vingers betrekkelijk eenvoudig om de Schefflera in leven te houden. In de onderstaande alinea’s gaan we kort in op het water geven, de hoeveelheid licht die de plant nodig heeft en de ideale kamertemperatuur.

Schefflera water geven

Het gebeurt regelmatig dat mensen hun planten vergeten water te geven. Dit kan ervoor zorgen dat de plant snel het loodje legt. Wanneer jij een Schefflera als kamerplant hebt, hoef je hier niet bang voor te zijn. Deze plant heeft namelijk niet veel water nodig. In de zomer is het voldoende om voor een lichtvochtige grond te zorgen. Geef de Vingersboom hiervoor eens per week water. ’s Winters mag de grond zelfs een beetje indrogen en is het voldoende de plant eens per tien dagen water te geven. Geef de Vingersboom nooit te veel water, want dit kan wortelrot tot gevolg hebben.

Sproeien

Als jij lange tijd wilt genieten van jouw Vingersboom, raden wij je aan de plant regelmatig te sproeien. Aangezien het een kamerplant is, gebruik je hiervoor een plantenspuit. Vul deze met water en besproei de bladeren. Op deze manier verdwijnt het stof, waardoor er meer licht op de bladeren valt. Bovendien is de kans op ongedierte kleiner wanneer je jouw Schefflera regelmatig sproeit.

Licht en temperatuur

De Vingersboom is een plant die van licht houdt. Wanneer jij hem als kamerplant in huis hebt, raden wij je aan hem op een lichte plek te zetten. Zorg er wel voor dat er niet te veel direct licht op de plant valt. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de plant. Naast de hoeveelheid licht is ook de temperatuur belangrijk. Zet de Vingersboom in een ruimte waar het overdag minimaal 14 graden is en ’s nachts minimaal 10 graden.

Verpotten van de Schefflera

Heb je een Schefflera gekocht en zit deze nog in een kweekpot? Verpot deze dan. Dit is belangrijk voor de groei van de kamerplant. Ook naderhand is het belangrijk de Vingersboom te verpotten. Doe dit bij voorkeur eens per drie jaar. Verplaats de plant dan ook naar een grotere pot, zodat hij kan blijven groeien. We raden jou wel aan om ieder jaar de bovenste laag grond te vervangen door verse potgrond. Het beste moment om dit te doen, is in de lente. Dit is namelijk het groeiseizoen van de Schefflera.

Onderhoud van de Schefflera

Wanneer je de Vingersboom goed verzorgt, blijft de plant er mooi en goed uitzien. Helaas is verzorging alleen niet voldoende. Nee, want je moet deze kamerplant namelijk ook onderhouden. Zo kun je hem bijvoorbeeld bemesten, zodat hij goed blijft groeien. Daarnaast kun je te maken krijgen met verkleurde bladeren. Wat doe je in dat geval? En wanneer moet je jouw Vingersboom snoeien?

Bemesten van de Schefflera


Een Vingersboom heeft niet alleen water nodig om te groeien, maar ook voedingsstoffen. Om ervoor te zorgen dat de plant genoeg van deze stoffen krijgt, kun je de Schefflera bemesten. Doe dit bij voorkeur in de lente of zomer, want in deze seizoenen groeit de plant. Bemest jouw kamerplant nooit en te nimmer in de herfst of winter. Hierdoor kan de plant namelijk onherstelbare schade oplopen. Let daarnaast goed op de hoeveelheid mest die je toedient. Bij een mestoverschot kunnen de wortels verbranden, waardoor de plant mogelijk sterft.

Verkleurde bladeren


Als de bladeren van jouw Schefflera bruin of geel worden, gaan ze hangen. Na verloop van tijd vallen ze vanzelf van de plant af. De oorzaak van verkleurde bladeren van de Vingersboom is meestal een tekort aan zonlicht. Dit probleem verhelp je door de kamerplant dichter bij het raam te zetten. Heeft het blad een gelige gloed? Dat is vaak een teken van overmatige blootstelling aan zonlicht. Zet de kamerplant dan juist wat verder van het raam af.

Snoeien


Om de Schefflera mooi te houden, doe je er goed aan deze ieder najaar te snoeien. Door de bladeren te kortwieken, krijgt de kern van de kamerplant in de winter namelijk voldoende licht. Hierdoor loopt de Vingersboom in het voorjaar opnieuw uit. Grote voordeel van snoeien is dat de plant gaat vertakken. Hierdoor wordt de kamerplant een stuk voller wanneer deze straks weer tot bloei komt. Snoei ook eventuele uitlopers terug. Op deze manier blijft de Schefflera altijd mooi van vorm.

Schefflera Vingerboom kopen

Zoek je een kamerplant die weinig onderhoud en verzorging behoeft? Dan kun je een Vingersboom kopen. Deze plant hoef je namelijk maximaal eenmaal per week water te geven, waardoor jij er niet veel naar om hoeft te kijken. Daarnaast hoef je vaak maar eenmaal per jaar onderhoud uit te voeren, zoals snoeien en bemesten.

Wil je een Schefflera kopen? Dan kun jij je hiervoor tot een tuincentrum richten. Heb je geen tijd om hier naartoe te gaan? Dan kun je online een Vingersboom bestellen. In dat geval regel je alles vanuit jouw luie stoel. Nadat jij de plant betaald hebt, sturen wij deze zo snel mogelijk naar jou toe. Wij kunnen de Schefflera verpotten, zodat jij dit zelf niet meer hoeft te doen. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw Vingersboom beschadigd arriveert als je deze bij ons bestelt. Wij staan namelijk garant voor een veilige verzending. Hierdoor heb jij binnen de kortste keren een mooie Vingersboom in jouw huis staan.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]