Zamioculcas

De Zamioculcas heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen binnen Nederland. Hoe dit komt? Doordat het een plant is die relatief weinig verzorging en onderhoud nodig heeft. Dit maakt de Zamioculcas ideaal voor mensen die regelmatig vergeten hun plant water te geven. Deze kamerplant vindt het niet erg als hij een tijdje geen water krijgt. De Zamioculcas is namelijk in staat om water op te slaan in zijn wortels en stam. Hierdoor droogt hij niet snel uit.

Wil je een Zamioculcas kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In ons assortiment vind je namelijk verschillende varianten van deze plant. Wij bieden deze kamerplant in verschillende afmetingen aan. Je kunt bij ons een Zamioculcas bestellen in kweekpot, maar wij kunnen de plant ook alvast voor jou verpotten. Als je voor deze laatste optie kiest, kun je hem laten verpotten in een pot die bij jouw interieur past. De plant staat zo direct in een mooie pot en bovendien hoef je er zelf niet meer mee aan de slag.


De oorsprong van de Zamioculcas

Aangezien de Zamioculcas een exotische plant is, verbaast het je ongetwijfeld niet dat deze plant niet in het wild in Nederland groeit. Toch komt hij veelvuldig voor in ons land, zij het als kamerplant. Voor de oorsprong van de Zamioculcas moeten we naar Afrika, om precies te zijn naar Tanzania, Kenia en Madagaskar. In deze landen groeit de Zamioculcas in de laaglanden op rotsachtige grond, maar ook aan de voet van de bergen.

Wanneer we de botanische gegevens erop naslaan, zien we dat de Zamioculcas al sinds 1892 bekend is. Hierdoor vraag jij je mogelijk af waarom je nog nooit eerder van deze plant gehoord hebt. Dit is vrij simpel te verklaren, want de Zamioculcas kwam tot een aantal jaar geleden namelijk nog vrijwel niet voor als kamerplant. Rond 1996 ging een aantal Nederlandse kwekers met succes de uitdaging aan om deze plant te cultiveren. Hierdoor komen we de Zamioculcas tegenwoordig in menig huiskamer in ons land tegen.

Hoe verzorg ik mijn Zamioculcas?

Vergeet je kamerplanten vaak water te geven, maar wil je toch groen in huis? Dan kun je een Zamioculcas bestellen. In tegenstelling tot veel andere planten heeft deze plant namelijk niet bijzonder veel verzorging nodig. Uiteraard moet je wel het nodige doen om deze kamerplant in leven te houden. Zo heeft de Zamioculcas bijvoorbeeld water nodig. We lichten hier toe hoe vaak je de plant water moet geven en hoeveel water hij nodig heeft.

De watergift is van belang, maar er komt meer kijken bij de verzorging van een kamerplant. Je kunt jouw Zamioculcas bijvoorbeeld ook sproeien. Hieronder kijken we of dit noodzakelijk is. Daarnaast lichten we toe wat de beste plek in huis is voor deze plant. Tot slot besteden we ook nog aandacht aan verpotten. Hier ontkom je namelijk niet aan als je een Zamioculcas in huis haalt.

Zamioculcas water geven

Een groot voordeel van een Zamioculcas is dat deze plant niet veel water verbruikt. Als je hem water geeft, slaat hij dit op in zijn stam en in de wortels. Wil je jouw Zamioculcas water geven? Doe dit dan pas als de grond volledig is opgedroogd. Dit hoeft overigens niet direct. ’s Zomers mag de grond namelijk ongeveer een week droog zijn, in de winter zelfs twee tot vier weken.

Of de kamerplant water nodig heeft, kun je zelf achterhalen. Steek hiervoor een vinger tot twee knokkels diep in de aarde. Voelt de grond droog aan? Geef hem dan water. Waak ervoor dat je de plant te veel water geeft. Bij een wateroverschot blijft er namelijk een laagje water onderin de pot staan. Dit kan wortelrot tot gevolg hebben, waardoor jouw plant uiteindelijk het loodje legt.

Sproeien

Sommige planten moet je sproeien om ze mooi en vitaal te houden. Bij de Zamioculcas is dit geen noodzaak. Toch kan het geen kwaad om deze plant te sproeien. Als je deze kamerplant zo nu en dan sproeit, spoel je namelijk stof van de bladeren. Grote voordeel hiervan is dat het blad meer licht opneemt. Dit zorgt ervoor dat jouw Zamioculcas sneller groeit. Bovendien krijgt de kamerplant hier een mooie, groene uitstraling van. Voor het sproeien van de plant kun je het beste een plantenspuit gebruiken.

Licht en temperatuur

Als je een Zamioculcas koopt, is het belangrijk dat je deze op de juiste plek in huis neerzet. Je kunt deze plant prima voor een raam op het noorden plaatsen. Op deze plek valt er immers niet veel direct zonlicht op de kamerplant. Als de plant voor een raam op het zuiden komt, raden we je aan om 3 tot 4 meter afstand tot het raam te bewaren. Voor ramen op het oosten of noorden houd je 2 tot 3 meter afstand aan. Vergeet niet om de plant zo nu en dan een kwartslag te draaien. Waarom? Omdat de Zamioculcas naar het licht groeit.

Verpotten van de Zamioculcas

Verpotten is een belangrijk onderdeel voor wat betreft de verzorging van jouw Zamioculcas. Wij raden je aan de plant om de twee jaar te verpotten. De wortels van deze kamerplant zijn namelijk nogal sterk. Als je de plant nooit verpot, kan jouw pot op den duur sneuvelen. Verpot de plant bij voorkeur in de lente. In dit seizoen is de plant namelijk in staat om beschadigingen aan de wortels te herstellen. Gebruik voor het verpotten van een Zamioculcas altijd een pot die minimaal 20 procent breder is dan de huidige pot. Zit de plant bij aankoop in een kweekpot? Ook dan is verpotten aan te raden.

Onderhoud van de Zamioculcas

Om lange tijd van een plant te genieten, moet je hem goed verzorgen. Uiteraard wil je ook dat een plant er mooi uitziet. Daarom is onderhoud ook belangrijk. Dit geldt ook voor de Zamioculcas. Zo doe je er bijvoorbeeld goed aan de plant bij te voeden. Daarnaast is het handig om te weten hoe verkleurde bladeren ontstaan en wat je hiertegen kunt doen. Tot slot ontkom je ook niet aan het snoeien van deze plant. Hieronder staan we kort stil bij de belangrijkste zaken van Zamioculcas onderhoud.

Bemesten van de Zamioculcas

Zamioculcas (H3)
Het is niet noodzakelijk om jouw Zamioculcas te bemesten, maar het is wel aan te raden. Wij adviseren jou om deze kamerplant in de lente en zomer van extra voeding te voorzien. Op deze manier help je de plant namelijk een handje in zijn ontwikkeling. Dien de voeding nooit lukraak toe, maar kijk eerst op de verpakking hoeveel mest de Zamioculcas nodig heeft. Op deze manier voorkom je dat je de plant te veel voeding geeft. Een overdosis mest kan de wortels van de plant aantasten. Dit gebeurt ook als je jouw Zamioculcas in de herfst of winter bemest. In deze seizoenen verkeert de plant namelijk in rust, waardoor bemesten niet nodig is.

Verkleurde bladeren

Krijgen sommige bladeren van jouw Zamioculcas een gele of bruine kleur? Dan denk je mogelijk dat dit komt doordat de plant slecht verzorgd wordt. Dit kan, want het blad kan verkleuren als gevolg van een watertekort. Voel daarom altijd eerst of de grond nog vochtig is. Als dit niet het geval is, gaat het om oud blad Hier kun je zelf niets aan doen. Het blad van jouw Zamioculcas kan daarnaast een gele gloed krijgen. In dat geval raden wij je aan de plant ongeveer een meter verder van het raam af te plaatsen. Een gele gloed op het blad is namelijk het gevolg van te veel (zon)licht.

Snoeien

Als het blad van jouw Zamioculcas verkleurt, ziet de plant er minder mooi uit. Daarom raden wij je aan om deze bladeren van de plant te verwijderen. Dit doe je simpelweg door hem te snoeien. Gebruik hiervoor een snoeischaar. Knip het verkleurde blad altijd zo dicht mogelijk bij de basis af. Op deze manier steekt de kamerplant geen energie meer in dit blad. Beperk je bij het snoeien van jouw Zamioculcas vooral tot de bladeren en knip de stam niet af. Heb je de plant gesnoeid? Was jouw handen dan altijd zorgvuldig. Het gaat hier namelijk om een matig giftige plant.

Zamioculcas kopen?

Leggen kamerplanten bij jou vaak snel het loodje? Dan is een Zamioculcas een uitstekende keuze. Omdat deze plant niet veel verzorging en onderhoud behoeft, kun je er lange tijd van genieten zonder er veel aandacht aan te besteden. Wil je een Zamioculcas kopen? Dan ga je mogelijk naar het tuincentrum bij jou om de hoek. Dit behoort tot de mogelijkheden, maar bij ons kun je online een Zamioculcas bestellen.

Online een Zamioculcas bestellen brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst hoef je de deur niet uit om deze kamerplant te kopen. Je bestelt de plant niet alleen vanuit huis, maar wij leveren hem ook bij jou af. Voordat wij de Zamioculcas verzenden, verpakken wij de plant op zorgvuldige wijze. Hierdoor weet je zeker dat je een mooie kamerplant geleverd krijgt. Is de plant beschadigd of ben je niet tevreden over jouw Zamioculcas? Neem dan contact met ons op en we zoeken samen naar een passende oplossing.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]