Cactussen

Een cactus in je kamer geeft een mooie maar ook stoere uitstraling, het kan net dat verschil maken in je interieur! Als kamerplant is een cactus zeer geschikt, het scheelt dan ook dat cactussen niet veel water en onderhoud nodig hebben. Cactussen zijn, net als vetplanten, van nature ware kunstenaars in het overleven. Als kamerplant zullen ze dan ook geen moeite hebben met de huiselijke omstandigheden.

Elke kamer verdient een plant, welke cactus past in jouw kamer?


De cactus als kamerplant

De cactus, we kennen hem allemaal als de groene stekelige plant waar ook wel eens mopjes over gemaakt worden. Echter zijn ze de laatste jaren toch in populariteit gegroeid en worden ze steeds vaker als kamerplanten gebruikt. De cactus heeft namelijk meer te bieden en meer functies dan er gewoon te staan voor de sier. Overweeg jij ook om een cactus te kopen? Dan vind je hier wat algemene informatie over deze kamerplant in pot.

Verzorging in het kort

  • Hoe meer dag- of zonlicht hoe beter
  • Cactussen gelieve niet onder de 10°C laten komen
  • Geef ze niet te veel water, 1 keer per 3 á 4 weken is ruim voldoende

De meeste cactussen komen van oorsprong uit midden-, noord- en zuid-Amerika, waar de temperatuur soms wel kan oplopen tot 50°C! Je kunt dus gerust je cactus in de vensterbank, op het balkon of in de tuin laten staan tijdens de zomer. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten moet je de cactus niet veel water geven, net als in de woestijn kun je hem beter laten uitdrogen en eens per zoveel weken water geven om zo regen te imiteren.

De oorsprong van de cactus

Deze kamerplant in pot kent zijn oorsprong vooral in Amerika. Zowel in het noorden, het zuiden en het midden van Amerika groeien deze kamerplanten. De dag van vandaag zijn ze echter overal ter wereld te vinden en staan ze op onze vensterbanken te pronken. Niet alleen bij ons binnen staan ze, maar je kan ze ook terugvinden in allerlei parken en tuinen. Ze kunnen alle soorten klimaat overleven, enkel in de vrije natuur hebben ze het moeilijk gekregen om te overleven.

Welke functies heeft de cactus?

Wil je een cactus kopen, dan moet je weten dat hij eigenlijk voor meer dient dan alleen maar om op de vensterbank te staan pronken. De vruchten van de cactus kan je namelijk eten en deze worden ook op de markt verkocht. Daarnaast dienen ze ook als voedsel voor de schildluis. Er wordt een natuurlijke kleurstof uitgehaald en die wordt gebruikt in tal van cosmetische producten en de chemie. De houtige stengels van de cactus kunnen dan weer als bouwmateriaal dienen of zelfs als brandstof. Daarnaast heeft deze kamerplant ook een hallucinogene en geneeskrachtige werking. En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, biedt hij mensen een bijzondere hobby!

Waar komt cactus oorspronkelijk voor?

De cactus kent zijn oorsprong in verschillende klimaten, zowel tropische klimaten zoals de Caraïben, als de koudere gebergtes. Hij groeit voornamelijk in heel Amerika, zowel het noorden, het zuiden als het midden en ook een beetje in Afrika. Je zou het misschien niet zeggen, maar er zijn meer dan honderden soorten van deze kamerplant te koop. Ze zijn heel geliefd en populair, omdat ze onder andere zo gemakkelijk zijn in onderhoud.

Is de cactus een plant of een boom?

Zoals eerder gezegd zijn er veel soorten van deze planten en je ziet hier wel een verschil in wat maakt of het nou moeilijk te bepalen is of de cactus een boom of een plant is. Heel vaak zie je hem gewoon in een pot als kamerplant staan of in de tuin. Maar evengoed zijn er cactussen die als bomen groeien en die meer dan twaalf meter hoog kunnen worden. Dit zijn echter wel uitzonderingen wat de cactus is wel degelijk een plant. Meestal komt deze gewoon in het klein voor en hebben ze geen stengel met schors.

Welke soorten cactus zijn er

Cactussen, je zou het niet vermoeden als je ze ziet, maar er zijn echt wel gigantisch veel soorten van deze kamerplant. Als we deze allemaal moeten opnoemen dan zijn we wel een tijdje bezig. De bekende cactussoorten zijn:

  • De Echinocactus
  • De Euphorbia
  • De Cereus Forbesii
  • De Bolcactus
  • De Schijfcactus
  • De Wolfsmelkcactus

Soorten cactussen

Wil je deze kamerplanten online bestellen, dan zal je zien dat je een massa aan keuze hebt in cactussen. Er zijn er vele honderden soorten bekend waaronder de Cactus Opuntia, de Cactus Tricocereus Peruvianus, de Cowboycactus, de Cactus Polaskia ChipChip en de Echinocactus Grusonii. Deze laatste is beter bekend als de bolcactus. De Cowboycactus is een van de meest bekendste soorten dankzij zijn unieke en prachtige vertakkingen.

Waarom cactus in huis?

De cactus is een van de grappige kamerplanten waar soms al eens de spot mee gedreven wordt. Daarom is het soms moeilijk te achterhalen waarom je een cactus in huis zou willen hebben. Een van de voornaamste redenen daarvoor is, omdat deze kamerplant helemaal niet veel inhoud qua onderhoud en hij absoluut niet veeleisend is. Daarnaast groeit hij ook nog eens enorm traag waardoor hij heel oud kan worden. Je kan de cactus als huis plant dus eigenlijk heel je leven bij je hebben. Tegenwoordig worden ze steeds vaker door jongeren gekocht, omdat ze ook aanzien worden als perfect passend in een modern interieur. Hij komt de laatste jaren ook steeds meer vaker voor op de tafels als we in een restaurant zitten.

Wist je dit over de cactus?

Wanneer je in huis planten genoeg hebt staan of wanneer je deze kamerplanten wel vaker online bestelt, dan weet je hier misschien al wel wat over. Toch zijn er misschien nog wel een aantal geheimen die de cactus te bieden heeft. Waarom heeft deze kamerplant bijvoorbeeld stekels? Die zijn er natuurlijk niet zomaar en hebben wel degelijk een functie. Ze dienen om de plant te beschermen tegen hongerige dieren, maar evengoed tegen de kou of tegen felle zon. Ze zorgen daarnaast ook nog eens voor extra afkoeling want ze nemen dauwdruppels op en voeren neerslag af. Cactussen zijn over het algemeen helemaal niet moeilijk, maar toch hebben ze een favoriete keuze wat betreft de pot waar ze instaan. Zo staat de cactus het liefst in een terracottapot. Het materiaal zorgt ervoor dat het water sneller gaat verdampen. Wanneer je deze kamerplanten kopen gaat, verwacht je niet dat hij heel erg hard zal groeien. Echter is de grootste cactus ter wereld wel 1 meter dik en is hij tot 20 meter hoog. Dit is de Saguaro. Indrukwekkend, toch?

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]