Olifantspoot Beaucarnea

De Beaucarnea, Paardenstaartpalm of in de volksmond beter bekend als de Olifantspoot is een echt boompje voor in huis. Deze kamerplant heeft een mooie brede stronk die uit loopt op een wild groen blader kapsel. De naam Olifantspoot heeft deze plant te danken aan de vorm van de stam die inderdaad doet denken aan de brede poot van een olifant. In deze brede stam slaat de Beaucarnea water op voor drogere tijden, geef hem dus niet te veel water.

Elke kamer verdient een plant, welke Beaucarnea past in jouw kamer?


De oorsprong van de Olifantspoot

In menig huiskamer in Nederland komen we tegenwoordig een Olifantspoot tegen. Ondanks dat het een geliefde kamerplant is in ons land, groeit hij hier in het wild niet. Nee, de oorsprong van de Olifantspoot ligt namelijk in Mexico. Ook in het zuiden van de Verenigde Staten komt deze plant tegenwoordig steeds vaker voor. Belangrijkste vereiste voor een Olifantspoot om ergens te kunnen groeien, is een droge grond. En laat dit grote delen van Mexico en het zuiden van de VS nou net het geval zijn.

De officiële benaming van de Olifantspoot is overigens Beaucarnea. Toch wordt deze benaming nauwelijks gebruikt voor de plant. Het merendeel van de Nederlanders noemt het namelijk gewoon een Olifantspoot. Hoe deze plant aan zijn naam komt? Vanwege zijn uiterlijk. De kamerplant heeft namelijk een dik stam, met aan de voet een verdikte knol. Hierdoor heeft de plant wel wat weg van een Olifantspoot.

Hoe verzorg ik mijn Olifantspoot

Heb jij in het verleden al meermaals planten moeten vervangen omdat je ze vergat water te geven? Dan zoek je nu mogelijk een plant die niet veel verzorging nodig heeft. Wat dat betreft is een Olifantspoot een goede keuze. Maar hoe vaak moet je deze plant eigenlijk water geven? En hoe zit het met de hoeveelheid licht en de temperatuur van de ruimte waarin de plant staat? Wij vertellen jou hier alles wat je moet weten over de verzorging van een Olifantspoot.

Olifantspoot water geven

De Olifantspoot is een kamerplant die weinig water nodig heeft. De verdikte knol aan de onderkant van de stam is hier verantwoordelijk voor. Hierin wordt namelijk water opgeslagen, zodat hij ten tijde van droogte kan overleven. Mede hierdoor is het doorgaans voldoende om de Olifantspoot eens in de twee à drie weken een scheutje water te geven. Op warme zomerdagen doe je er goed aan de plant van wat meer water te voorzien. Weet je niet wanneer je jouw Olifantspoot water moet geven? Kijk dan naar de grond in de pot. Geef de plant pas water wanneer de grond volledig droog is. Pas op met te veel water, want dit kan wortelrot tot gevolg hebben.

Sproeien

Sommige planten moeten zo nu en dan gesproeid worden, maar dit is bij de Olifantspoot niet nodig. In de gebieden waar deze planten in het wild groeien, heerst een lage luchtvochtigheid. Wel kun je de kamerplant een paar keer per jaar afspoelen met lauwwarm water. Door zo’n douche spoel je het stof van de bladeren af, wat de groei van de plant ten goede komt.

Licht en temperatuur

Aangezien de Olifantspoot van nature in een droge omgeving groeit, doe je er goed aan hem op een zonnige plek in huis neer te zetten. Plaats de plant bijvoorbeeld voor een raam op het zuiden. Op deze manier valt er veel zon op de plant en dat vindt een Olifantspoot heerlijk. Je kunt hem ook op een donkere plek zetten, maar dan groeit de plant aanzienlijk minder snel dan wanneer hij in direct (zon)licht staat. Qua temperatuur hoef je maar met weinig rekening te houden. Wij raden je alleen aan ervoor te zorgen dat de temperatuur in de ruimte waarin de Olifantspoot staat, constant is.

Verpotten van de Olifantspoot

Een Olifantspoot groeit niet bijzonder snel. Hierdoor is verpotten zelden tot nooit nodig. Toch kan het wel handig zijn om de plant eens in de zoveel jaar in een grote pot te plaatsen. Wil je een Olifantspoot verpotten? Ga dan altijd voorzichtig te werk. De wortels zijn namelijk ontzettend gevoelig en beschadigen snel. Eenmaal beschadigd groeien ze ook niet of nauwelijks weer aan. Verpot de plant bij voorkeur in de lente. De Olifantspoot bevindt zich dan namelijk in het groeiseizoen, waardoor wortels sneller herstellen.

Onderhoud van de Olifantspoot

Wanneer je een plant zoekt die weinig verzorging behoeft, is een Olifantspoot een goede keuze. Maar hoe zit het met het onderhoud? Sommige planten moeten namelijk ook gevoed worden met mest. Daarnaast kun je te maken krijgen met verkleurde bladeren en moet je planten soms snoeien. Maar in hoeverre geldt dit voor de Olifantspoot? Wij zetten alles op het gebied van onderhoud van deze plant hier op een rijtje.

Bemesten van de Olifantspoot

Planten die snel groeien, verbruiken veel voedingsstoffen. Om de groei te stimuleren, kun je ze mest toedienen. De Olifantspoot groeit niet snel, waardoor hij ook niet veel voedingsstoffen verbruikt. Wil je de kamerplant toch van extra voeding voorzien. Doe dit dan alleen van maart tot augustus. Let goed op de hoeveelheid voeding die jij de plant geeft. Als een Olifantspoot te veel voeding krijgt, kan hij namelijk sterven.

Verkleurde bladeren

Krijgt jouw Olifantspoot bruine bladeren? Maak je dan niet direct druk. Dit is namelijk een normaal proces. Soms vallen ze vanzelf van de plant, maar dit gebeurt niet altijd. Gelukkig kun je ze ook zelf van de kamerplant verwijderen door er zachtjes aan te trekken. Heeft het blad enkel bruine randen? Dan kun je deze randen afknippen. Tot slot kan het blad van de Olifantspoot bruine plekjes krijgen. Dit is een teken van verbranding in de bladeren. Zet de plant in dat geval wat verder van het raam af.

Snoeien

Wordt jouw Olifantspoot te hoog? Of ontstaan er kale plekken in de kruin? Dan kun je de plant snoeien. Je moet hiervoor de stam bovenaan afzagen. Snoei de Beaucarnea alleen in het voorjaar. Geef hem in de periode na het snoeien niet tot nauwelijks water en zet hem op een zonnige plek neer. De Olifantspoot komt zodoende vanzelf weer tot bloei. De kans is aanwezig dat de plant een stuk mooier wordt dan hij was voordat jij hem ging snoeien.

Olifantspoot kopen

Zoek je een kamerplant die nauwelijks onderhouden en verzorgd moet worden? Dan is de Olifantspoot een uitstekende keuze. Je hoeft deze plant namelijk niet wekelijks water te geven. Daarnaast is het niet nodig om de plant van extra voeding te voorzien en hoef je hem niet per se te snoeien. Desondanks heb jij toch lange tijd plezier van deze kamerplant.

Je kunt een Olifantspoot kopen in een tuincentrum, maar ook op het internet. Wil jij online een Olifantspoot bestellen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij bieden deze kamerplant tegen een scherpe prijs aan. Bijkomend voordeel is dat wij hem bij jou thuis afleveren. Hierdoor hoef jij zelf niet te slepen met de plant. Bovendien kunnen wij de plant voor jou verpotten van de kweekpot naar een normale pot. Besluit jij een Olifantspoot bij ons te bestellen? Dan wordt deze niet alleen snel geleverd, maar jij zet hem ook direct in jouw huiskamer neer. Jij kunt dus een Olifantspoot kopen zonder zelf jouw handen uit de mouwen te steken.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]