Japanse Esdoorn

De Japanse Esdoorn, ook wel Acer palmatum genoemd zijn een echte sfeer maker in elke tuin. De bladeren zijn mooi ingesneden en zijn bijna in elke kleuren variatie mogelijk, zo heeft Boompje voor Thuis een ruime selectie aan Japanse Esdoorns in de kleuren rood, groen, oranje en geel. Op deze manier is er voor ieder wat wils! Aan het einde van het jaar heeft de Japanse Esdoorn nog een prachtig toegift, de bladeren kleuren in deze periode naar een mooie herfst kleur.

Elke tuin verdient een plant, welke Japanse Esdoorn past in jouw tuin?

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De oorsprong van de Japanse Esdoorn

Het zal je niet verbazen dat de Japanse Esdoorn zijn oorsprong vindt in Japan. Dit maakt de naam al wel duidelijk. Toch vindt de tuinplant zijn oorsprong niet alleen in het land van de rijzende zon, maar ook in Korea. Door de jaren heen heeft deze plant zich steeds verder over de wereld verplaatst, waardoor hij ook in Nederland veelvuldig voorkomt. Hier groeit hij weliswaar niet in het wild, maar wordt hij voornamelijk als tuinplant gebruikt. De Japanse Esdoorn behoort tot de zeepboomfamilie (Sapindaceae) en is meestal een struik of boom met een dicht bladerdak.

Binnen de Japanse cultuur ziet men een Japanse Esdoorn als bescherming tegen onheil. In de Keltische cultuur is de tuinplant juist het symbool voor onafhankelijkheid. Vandaar dat je de Japanse Esdoorn veelvuldig terugziet bij rustplaatsen of boeddhistische tempels. De tuinplant wordt ook vaak gezien als een vlam van inspiratie. Dit komt voornamelijk door de groeivorm en de kleuren en vormen van het blad.

Hoe verzorg ik mijn Japanse Esdoorn

Een Japanse Esdoorn is een mooie verschijning, voornamelijk vanwege het gekleurde blad. Daarom is het niet gek dat menig Nederlander hem als tuinplant in zijn/haar tuin heeft staan. Heb jij ook een Japanse Esdoorn in jouw tuin staan? Dan moet je deze goed verzorgen. Zonder de juiste verzorging houdt de plant het namelijk niet lang vol. Hieronder gaan we in op de watergift, sproeien en de beste plek in de tuin voor een Japanse Esdoorn.

Japanse Esdoorn water geven

In Nederland valt op jaarbasis behoorlijk wat water. Hierdoor denk jij mogelijk dat jij jouw Japanse Esdoorn geen water hoeft te geven wanneer deze in de tuin staat. Toch wordt dit wel aangeraden. Nederland kent immers ook genoeg warme dagen. Geef de tuinplant daarom eenmaal per week water. Op warme dagen raden we aan de Japanse Esdoorn minimaal driemaal per week water te geven. Zorg er altijd voor dat de plant op een plek staat waar het water goed in de grond kan trekken. Als de wortels van de tuinplant in het water blijven staan, kan er namelijk wortelrot optreden. Geef de plant daarom ook nooit te veel water. Maak eventueel en gat in de onderkant van de pot, zodat overtollig water weg kan lopen.

Sproeien

Heb jij een Japanse Esdoorn in jouw tuin staan? Dan raden wij jou aan om deze regelmatig te sproeien. Door de plant te besproeien, spoel je stof van de bladeren en bescherm je hem tegen ongedierte. Sproei bij voorkeur minimaal één keer per week. Let op warme dagen goed op dat je de plant niet overdag sproeit. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bladeren verkleuren of zelfs verbranden. Wil je de plant toch sproeien op een warme dag? Doe dit dan in de avond, wanneer de zon minder fel is.

Licht en temperatuur

Ben jij van plan om een Japanse Esdoorn in jouw tuin neer te zetten? Dan is het belangrijk dat je hiervoor de beste plek uitkiest. Zorg er bij voorkeur voor dat de plant altijd in de volle zon of in de halfschaduw staat. Op deze manier valt er dagelijks voldoende (zon)licht op de Japanse Esdoorn. Daarnaast moet je de tuinplant op een plek met weinig wind neerzetten. De tuinplant verliest zijn blad een stuk sneller wanneer je deze op een plek met veel wind neerzet. Qua temperatuur stelt de Japanse Esdoorn weinig eisen. Hij heeft het namelijk nooit te warm en is daarnaast bestand tegen temperaturen tot -23 graden.

Verpotten van de Japanse Esdoorn

Heb jij de Japanse Esdoorn niet in de vaste grond staan, maar in een pot in de tuin? Dan moet je hem regelmatig verpotten. Een Japanse Esdoorn verpotten is nodig omdat de wortels dan voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Doordat de wortelkluit groeit, is de plant bovendien beter bestand tegen lage temperaturen. Wij raden jou aan de tuinplant eens in de twee à drie jaar te verpotten. Weet je niet wanneer je jouw Japanse Esdoorn moet verpotten? Doe dit dan altijd in de lente. Bij het verpotten kunnen de wortels namelijk schade oplopen. In de lente herstelt deze schade snel. Zet de plant bij het verpotten altijd in een pot die minimaal 20 procent groter is dan de huidige. Zo heeft de wortelkluit voldoende ruimte om zich te ontwikkelen.

Onderhoud van de Japanse Esdoorn

De gemiddelde Nederlander denkt dat het voldoende is om een Japanse Esdoorn water te geven. De plant blijft er dan inderdaad redelijk mooi uitzien, maar hij ontwikkelt zich niet of nauwelijks. Daarom is het belangrijk de tuinplant zo nu en dan van extra voeding te voorzien. Dit is niet het enige wat jij op het gebied van onderhoud moet doen. Zo moet jij de plant ook snoeien en moet je weten wat je moet doen wanneer de bladeren van de Japanse Esdoorn verkleuren. Meer weetjes over de Japanse Esdoorn? Klik hier.

Bemesten van de Japanse Esdoorn

Wil je de ontwikkeling van jouw Japanse Esdoorn stimuleren? Dan moet je hem van extra voeding voorzien. Er zitten weliswaar voedingsstoffen in de potgrond waarin je hem zet, maar hier heeft de tuinplant niet genoeg aan. Vaak zijn deze voedingsstoffen binnen een paar weken uit de grond verdwenen. Wanneer je de tuinplant gaat bemesten, moet je allereerst zorgen voor de juiste mest. Heb je voeding gevonden? Kijk dan goed op de verpakking hoeveel je precies toe moet dienen. Twijfel je? Geef de Japanse Esdoorn dan liever te weinig dan te veel voeding. Een overschot aan mest kan er namelijk voor zorgen dat de wortels verbranden. De plant loopt hierdoor mogelijk onherstelbare schade op.

Verkleurde bladeren

Net als bij andere tuinplanten kan ook het blad van de Japanse Esdoorn verkleuren. Heeft jouw tuinplant zwarte bladpunten? Dan heb je hem te veel water gegeven. Ook bij te weinig water kan het blad van de Japanse Esdoorn verkleuren. De bladeren nemen dan vaak een gele tot bruine kleur aan. Om dit probleem te verhelpen, dien je de watergift aan te passen. De bladeren van de tuinplant kunnen eveneens verkleuren als gevolg van het licht. Je hoeft dan niet direct iets te doen. Nee, want na een tijdje is de plant vaak gewend aan het licht op zijn (nieuwe) plek.

Snoeien

In sommige gevallen doe je er goed aan een Japanse Esdoorn te snoeien. Doe dit bijvoorbeeld wanneer verkleurde bladeren niet meer herstellen. Ze worden dan dor en dat is geen fraai gezicht. Knip het blad in dat geval van de tuinplant af. Doe dit altijd zo kort mogelijk bij de stam, zodat de plant geen energie meer spendeert aan het afgeknipte blad. Je het blad ook samen met de stengel van de plant knippen of snijden.

Japanse Esdoorn kopen

Zoek je nog naar een mooie, grote plant voor in jouw tuin? Dan kun je een Japanse Esdoorn kopen. Deze plant kun je in de vaste grond zetten, maar veel mensen verpotten hem van de kweekpot in een mooie sierpot. Wanneer jij een Japanse Esdoorn wilt kopen, kun je naar een tuincentrum gaan. Is dit je te veel moeite? Geen probleem, want bij ons kun je online en Japanse Esdoorn bestellen.

Online een Japanse Esdoorn bestellen brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst hoef jij er de deur niet meer voor uit. Je bestelt de tuinplant namelijk vanuit huis. Ten tweede hoef je de plant niet zelf op te halen. Nee, want wij zorgen ervoor dat deze bij jou wordt afgeleverd. Wij verpakken de plant zorgvuldig, zodat deze niet beschadigd raakt tijdens het transport. Bestel je deze tuinplant bij ons? Dan heb je binnen de kortste keren een mooie Japanse Esdoorn in jouw tuin staan.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]