7 weetjes over de Japanse Esdoorn

De Japanse Esdoorn. Je ziet ze steeds vaker opduiken, van klein tot groot. Wat voor planten zijn dit precies? We hebben het voor je op een rij gezet in deze 7 leuke weetjes over de Japanse Esdoorn! Direct bestellen? Dat kan hier.

  1. De Japanse Esdoorn geeft sfeer (door kleur)

Japanse Esdoorns, of Acer Palmatum zijn echte sfeermakers. Ze staan erom bekend dat ze vooral in het najaar veel bladeren met de prachtigste kleuren dragen. De Esdoorns zie je doorgaans in het rood, groen of oranje, maar hebben een breed scala aan kleuren die de handvormige bladeren kunnen aannemen. Sommige varianten krijgen in de herfst felrode bladeren. Dat fleurt wel op!

  1. De Japanse Esdoorn is winterhard

De Japanse Esdoorn is een sterke boom, die het prima in de buitengrond in de winter kan uithouden. Let er wel op dat de boom eerst kan aansterken; een piepjong boompje (tot ca. 30 cm) zal echte vrieskou misschien niet overleven!

  1. De Japanse Esdoorn is ZEN

Van oorsprong komt deze Esdoorn uit Japan en Korea en heeft sterke symbolische verwantschappen met rustplaatsen, meditatie tuinen en boeddhistische tempels. De bomen staan symbool voor de vlam van inspiratie. De Japanse Esdoorns staan dan ook vaak als prachtige (grote) bonsai bomen opgesteld.

  1. De Japanse Esdoorn is geen strandganger

Nee, de volle zon is niet echt geschikt voor deze plant. De bladeren zijn flinterdun (wat deels de reden is van hun prachtige kleuren) en zijn daarom ook gevoelig voor verbranding. Het liefst staat de Japanse Esdoorn op een plek met wat gefilterd licht door bladeren van andere bomen. Sterkere exemplaren kunnen natuurlijk de zon wel verdragen, maar zullen vaker bruine bladranden hebben.

Verschillende Japanse Esdoorn bij de kweker.
  1. De Japanse Esdoorn werd in 1850 naar Europa gebracht

En wel door Von Siebold, Botanicus en ontdekkingsreiziger, die vanuit Japan een hoop flora en fauna heeft meegebracht. Je ziet deze planten, waaronder de Japanse Esdoorn, terug in de Leidse Von Siebold Gedenktuin.

  1. Bonsai, struik en boom

De Japanse Esdoorn kent een groot geslacht, van maar liefst 125 verschillende soorten. Hieronder vallen struiken, bomen en natuurlijk ook bonsai bomen. In Nederland zie je vooral de struikachtige bomen terug, een boom met vele vertakkingen (maar één stam).

  1. De Japanse Esdoorn wordt soms verward met de Cannabis plant
Een typisch blad van een Japanse Esdoorn in het najaar.

De handvormige bladeren hebben een sterke vergelijking met de bekende cannabisplanten, zeker als ze groen zijn. Elke andere kleur verraad dan al snel dat het om een Esdoorn gaat, zoals je ziet op de afbeelding!

Wil jij je eigen Japanse Esdoorn in huis halen of in de tuin zetten? Kies hier dan jouw favoriet en laat deze spirituele boom gratis thuisbezorgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.