Calathea

De Calathea is een mooie plant om te zien met een unieke bijnaam, hij wordt ook wel de living plant genoemd. Deze bijnaam heeft de Calathea gekregen omdat hij ‘s nachts zijn bladeren optrekt en overdag weer laat zakken. Als je de Calathea in je huis hebt staan kun je dit zelfs zien gebeuren, in sommige gevallen kun je hem ook horen ritselen als hij deze pracht plant zijn bladeren optrekt.

Elke kamer verdient een plant, welke Calathea past in jouw kamer?


De oorsprong van de Calathea

Van oorsprong groeit de Calathea in de bossen in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Toch heeft de plant zich in de loop der jaren ook verspreid over de rest van de wereld. In sommige landen groeit hij inmiddels ook in het wild, maar de Calathea wordt daarnaast veel vaak als kamerplant gebruikt. Ook in Nederland zien we deze plant steeds vaker terug in huis.

Calathea behoort tot de familie Marantaceae. In het Grieks heet te plant ‘kalathos’, wat korf of mandje betekent. Deze naam dankt de plant aan zijn bladeren. De bladeren van de Calathea ‘leven’ namelijk. In de avonduren sluit de kamerplant zijn bladeren, ’s ochtends opent hij ze weer. Wanneer de bladeren gesloten zijn, hebben ze wel wat weg van een korf of mandje, wat de naam verklaart. Door het openen en sluiten van de bladeren staat de Calathea in veel landen ook wel beken als ‘the living plant’.

Hoe verzorg ik mijn Calathea?

Wil je een kamerplant die makkelijk te verzorgen is? Dan is het niet verstandig een Calathea te kopen. Nee, want het verzorgen van deze plant is niet de makkelijkste taak. Zo moet je de plant bijvoorbeeld anders water geven dan de gemiddelde kamerplant. Hoe vaak je de Calathea dan wel water moet geven? Dat lichten we hieronder toe. Daarnaast gaan we in op het sproeien van de plant, licht en temperatuur.

Calathea water geven

In vergelijking met veel andere planten verbruikt de Calathea relatief veel water. Wij raden je daarom aan de plant in de zomer twee keer per week water te geven. In de winter volstaat eenmaal per week. Geef de plant altijd kleine hoeveelheden water per keer. Zorg er wel voor dat de grond waarin de plant staat altijd vochtig is. Pas wel op met te veel water geven. Als de wortels onder water staan, kunnen ze namelijk gaan rotten. Weet je niet zeker of jouw Calathea al water moet hebben? Steek je vingers dan tot twee knokkels diep in de aarde. Voelt de grond droog aan? Geef de kamerplant dan water. Wacht nog even als de grond vochtig is.

Sproeien

De Calathea groeit van oorsprong in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. In de gemiddelde huiskamer is de lucht een stuk droger, waardoor het verstandig is de plant te sproeien. Doe dit vooral in de winter, want dan staat de verwarming in huis aan. De lucht is dan een stuk droger. Sproeien werkt daarnaast om spint en ongedierte te voorkomen. Tevens spoel je het stof van de bladeren door jouw Calathea regelmatig te sproeien.

Licht en temperatuur

In de bossen in het Amazonegebied groeit de Calathea van nature in de schaduw. Zet de plant thuis daarom ook niet in direct zonlicht neer, want hier heeft hij een hekel aan. De kamerplant staat liever op een plek met (half) schaduw. Zet de plant ook niet op de tocht of in de buurt van radiatoren. Hier is de luchtvochtigheid namelijk hoger en daar houdt de Calathea niet van. Zorg er daarnaast voor dat de temperatuur in de ruimte waar de plant staat overdag nooit lager is dan 17 graden. ’s Nachts mag het kwik in de ruimte dalen tot minimaal 14 graden.

Verpotten van de Calathea

Je doet er goed aan de Calathea te verpotten wanneer de huidige pot te klein wordt. De meeste mensen hebben geen idee wanneer dit het geval is. Daarom houden wij als maatstaf eenmaal per twee à drie jaar aan. Ga je de Calathea verpotten? Doe dit dan altijd in de lente. Omdat de plant in dit seizoen groeit, herstelt schade die bij het verpotten aan de wortels ontstaat sneller. Als je gaat verpotten is het verstandig hier altijd een pot voor te gebruiken die minimaal 20 procent groter is. Zodoende geef jij de kamerplant de mogelijkheid om zijn wortelstelsel uit te breiden.

Onderhoud van de Calathea

Het is niet voldoende om jouw Calathea wekelijks water te geven en zo nu en dan te sproeien. Nee, want je moet de plant ook onderhouden. Zo is het bijvoorbeeld wenselijk om de plant van extra voeding te voorzien. Daarnaast moet je weten wat moet doen bij opkrullende of uitdrogende bladeren. Tot slot is het verstandig de Calathea zo nu en dan te snoeien. Hieronder staan we stil bij de belangrijkste zaken met betrekking tot Calathea onderhoud.

Bemesten van de Calathea

Bij sommige kamerplanten is bijvoeden niet nodig, maar bij de Calathea raden wij dit wel aan. Je kunt de plant het beste bemesten wanneer deze in bloei staat, dus in de lente en zomer. De plant maakt dan namelijk nieuwe bladeren aan en kan hier wel wat extra voedingsstoffen bij gebruiken. De mest zorgt er daarnaast voor dat de bladeren hun kleur behouden. Gooi nooit zomaar wat mest bij de plant, maar kijk altijd goed op de verpakking voor de dosering. De wortels van de plant beschadigen namelijk bij een te grote hoeveelheid mest. Dit gebeurt overigens ook wanneer je jouw Calathea in de herfst of winter bemest.

Verkleurde bladeren

In tegenstelling veel andere bladeren verkleurt het blad van de Calathea niet bij te weinig water of te veel licht. Toch kunnen de bladeren jou wel een signaal geven dat ze te veel water of licht ontvangen. Het blad droogt namelijk uit of krult op wanneer je hem te weinig water geeft of hij op een te zonnige plek staat. Geef de plant in dat geval iets meer water of zet hem op een plek neer met meer schaduw. De kans is groot dat de bladeren na een tijdje weer normaal worden.

Snoeien

De bladtekeningen van de bladeren van de Calathea kunnen na verloop van tijd vervagen. Dit is een teken dat het blad ouder wordt. Een plant met vervaagde bladtekeningen ziet er niet bijzonder fraai uit. Knip deze blaadjes daarom af om de kamerplant mooi te houden. Doe dit altijd zo laag mogelijk bij de grond. Op deze manier steekt de plant zijn energie niet meer in deze afgeknipte delen. Je hoeft de Calathea niet te snoeien omdat deze te groot wordt. De plant neemt namelijk geen grootse vormen aan, waardoor hij nooit te groot wordt voor jouw huiskamer.

Calathea kopen

Een Calathea heeft wat meer verzorging nodig dan de gemiddelde kamerplant. Draai jij jouw hand hier niet voor om? Dan wil je mogelijk een Calathea kopen. Je kunt hiervoor in de auto stappen en naar het dichtstbijzijnde tuincentrum rijden. Hier vind je ongetwijfeld een Calathea. Het kan ook een stuk makkelijker. Bij ons kun je namelijk online een Calathea bestellen.

Heb jij nog niet eerder een plant besteld op het internet? Dan twijfel je mogelijk of je dit moet doen. Toch is dit zeker het overwegen waard. Online een Calathea bestellen brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee. Zo hoef jij de deur niet meer uit om een Calathea te kopen. Jij bestelt hem op onze website en wij leveren de plant bij jou thuis af. Hierdoor heb jij binnen de kortste keren en mooie Calathea in jouw huiskamer staan. Bang dat deze minder mooi is dan wanneer je hem in de winkel koopt? Dat is niet nodig, want wij versturen jouw Calathea met de grootst mogelijke zorg. Hierdoor komt hij onbeschadigd aan op de plaats van bestemming.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]