Een pannenkoekplant stekken

De pannenkoekplant wordt in Nederland veelvuldig als kamerplant gebruik. Dit komt vooral vanwege zijn uitstraling. De plant heeft een mooie, groene kleur, waardoor jouw interieur een natuurlijk tintje krijgt als je een pannenkoekplant in huis haalt. Ben je groot fan van deze plant? Dan kun je hem verstekken. Doordat deze kamerplant een gulle gever is van nakomeling, kun je hem vrij makkelijk stekken. Hiervoor gebruik je gewoon één van de babyplantjes die naast de moederplant groeit. Wil je zelf een poging wagen om de pannenkoekplant te stekken? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles over het stekken van een pannenkoekplant.

Wat heb je nodig voor het stekken?

Heb je nog nooit eerder een plant gestekt? Dan weet je ongetwijfeld niet hoe je hierbij te werk moet gaan. Om te beginnen moet je de juiste benodigdheden in huis hebben. Voor het stekken van de pannenkoekenplant heb je een aantal dingen nodig. Omdat je bij het stekken van de pannenkoekenplant het babyplantje moet verwijderen, heb je in ieder geval een schaar nodig. In plaats van een schaar kun je ook een mesje gebruiken.

Nadat je een babyplantje van de moederplant verwijderd hebt, plaats je deze in een potje of glaasje. Ga je meerdere babyplantjes verstekken?  Zorg dan dat je meerdere potjes en glaasjes bij de hand hebt. Last but not least mag ook potgrond niet ontbreken als je een pannenkoekplant gaat stekken.

Het stekje van de moederplant verwijderen

Voordat je kunt beginnen met de pannenkoekplant stekken moet je het stekje allereerst van de moederplant verwijderen. Gelukkig is dit bij deze kamerplant niet betrekkelijk lastig. Naast de plant groeien namelijk diverse babyplantjes. Zo’n plantje is uitermate geschikt om te verstekken. Verwijder altijd eerst één van deze plantjes. Graaf het plantje hiervoor eerst enigszins uit, zodat je ziet waar hij aan de moederplant vastzit. Gebruik vervolgens een schaar of mesje om het plantje van de moederplant los te maken. Verwijder het plantje dit altijd zo kort mogelijk bij de basis. Op deze manier is de kans op een succesvolle stek namelijk een stuk groter.

Stekken in aarde

Heb je inmiddels één of meerdere babyplantjes van de pannenkoekplant geknipt of gesneden? Dan kan het verstekken beginnen. Je kunt de pannenkoekplant stekken op verschillende manieren. Eén van deze manieren is stekken in aarde. Dit kan alleen als het babyplantje al een paar wortels heeft. Vul een potje of glaasje met wat potgrond en plaats het stekje erin. Voeg vervolgens nog wat potgrond toe, zodat de wortels volledig bedekt zijn met aarde. Zorg er altijd voor dat de grond luchtig blijft. Druk de potgrond daarom niet (te hard) aan na het stekken van pannenkoekeplant.

Stekken met stekpoeder

Als het babyplantje wortels heeft, kun je hem stekken in aarde. Toch is dit niet altijd aan te raden. Waarom niet? Omdat de wortels misschien nog niet sterk genoeg zijn. Als je hieraan twijfelt, kun je de wortels allereerst in stekpoeder dopen voordat je het stekje in potgrond zet. Dit is verstandig omdat stekpoeder de wortelgroei stimuleert. Hierdoor is de kans op een succesvolle stek een stuk groter.

Stekken in water

Niet ieder stekje van de pannenkoekplant heeft al wortels als je hem van de plant knipt of snijdt. Dit betekent niet dat stekken niet mogelijk is. We raden je in dat geval alleen aan om niet direct te stekken in aarde. Zet het stekje liever eerst in het water. Doordat het plantje zo voldoende water krijgt, ontstaan er snel wortels. Als er redelijk wat wortels ontstaan zijn, kun je het plantje alsnog stekken in aarde. Stek je de pannenkoekplan eerst in water? Zorg er dan wel voor dat de bladeren niet in het water hangen. Een blad krijgt dan te veel vocht, waardoor het waarschijnlijk gaat rotten.

Jouw gestekte pannenkoekplant verpotten

Voor het stekken van een pannenkoekplant gebruiken de meeste mensen kleine potjes en/of glaasjes. In het begin is dit ideaal, maar na verloop van tijd worden deze mogelijk te klein. Dit komt doordat de plant steeds groter wordt. Niet alleen de plant zelf groeit, maar ook zijn wortels. In een potje of glaasje is hier misschien niet voldoende ruimte voor. Om verdere ontwikkeling niet in de weg te staan, raden wij je aan de pannenkoekplant te verpotten.

Wil je de plant verpotten? Gebruik hier dan altijd een pot voor die minimaal 20 procent groter is dan de huidige pot. Verpot de pannenkoekplant bij voorkeur in het voorjaar. Waarom? Omdat verpotten vaak gepaard gaat met schade aan de wortels. Aangezien de plant in het voorjaar in bloei staat, is hij in staat schade aan de wortels te herstellen. Dit is niet het geval als je de plant in de herfst of winter verpot.

 


We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]