In de zomer zijn de dagen lang en is het licht fel. Vandaar dat planten zich in de zomermaanden (flink) ontwikkelen. Dit gebeurt overigens alleen bij een goede verzorging. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch weten veel mensen niet precies hoe zij hun plant verzorgen. Geldt dit ook voor jou? Dan is de kans aanwezig dat jouw kamerplant de zomer niet overleeft. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst vertellen wij je precies hoe je jouw kamerplanten in de zomermaanden verzorgt.
Geef je planten voldoende water
Omdat het in de zomer aanzienlijk warmer is dan in de herfst en winter, hebben jouw kamerplanten in dit seizoen meer water nodig. Zo verdampt er meer water via de bladeren en de grond als het warm is. Daarbij komt dat jouw planten in de zomer meer water verbruiken bij de fotosynthese. Controleer daarom extra vaak of een kamerplant water nodig heeft.
Als jouw plant te weinig water krijgt, kunnen bladeren gaan hangen. Dit is voor veel mensen een signaal om kamerplanten water te geven. In principe ben je dan al te laat. Vind je het lastig om in te schatten of jouw plant water nodig heeft? Steek je vinger dan eens tot twee knokkels diep in de aarde. Als de grond hier droog aanvoelt, heeft jouw plant water nodig. Is de aarde nog (enigszins) vochtig? Dan kun je nog even wachten met water geven.
Zet kwetsbare planten op een andere plek
Het licht is in de zomer een stuk feller dan in de winter. Niet iedere plant kan hier even goed tegen. Zo kunnen bladeren bruine plekken krijgen als een plant te veel direct (zon)licht ontvangt. Deze plekken ontstaan niet aan de rand, maar juist in het midden van het blad. Dit komt de uitstraling van jouw plant niet ten goede. Zet kwetsbare planten in de zomermaanden daarom op een andere plek in huis neer. Kies bij voorkeur een plek in de (half)schaduw. Hier krijgt de plant voldoende licht, maar nooit te veel.
Vermijd direct zonlicht, niet alle planten vinden dit fijn
Heb je kamerplanten in huis die van oorsprong uit warme, droge gebieden komen? Dan vermoed je mogelijk dat je dergelijke planten zonder problemen in direct zonlicht kunt plaatsen. Toch zijn de meeste kamerplanten hier niet tegen bestand. Staan er één of meerdere kamerplanten voor een raam op het oosten, zuiden of westen? Dan raden wij je aan deze in de zomermaanden wat verder van het raam af te zetten. Heb je geen andere plek voor de planten. Gebruik dan eventueel een gordijn om het zonlicht tegen te houden.
Houd je huis wat koeler
Onder invloed van de zon kan de temperatuur in huis in de zomermaanden flink oplopen. Dit zorgt mogelijk voor een benauwd gevoel. Voor jezelf niet prettig, maar ook niet voor jouw planten. Als het warm is in huis verbruikt een plant namelijk meer water. Zowel het water in de bladeren als in de grond verdampt dan een stuk sneller dan in de herfst en winter. Wil je dit voorkomen? Dan raden wij je aan jouw huis wat koeler te houden in de zomermaanden. Zonwering biedt in dat geval uitkomst. Doordat je hiermee de zon buiten houdt, wordt het in huis minder warm. Bijkomend voordeel van zonwering is dat jouw planten ook niet langer in direct zonlicht staan.
Sproeien
De watergift is een belangrijk onderdeel van het verzorgen van kamerplanten in de zomer. Veel mensen geven hun planten in dit seizoen meer water dan in de herfst en de winter. Helaas zijn er niet veel mensen die kamerplanten in de zomer sproeien. Zonde, want dit is juist goed voor jouw plant. Door te sproeien voorzie je de bladeren namelijk van extra vocht. Dit kunnen ze goed gebruiken, want door de warmte verdampt vocht uit het blad. Met een sproeibeurt breng je het vochtgehalte weer op peil. Bovendien is de kans op uitdroging kleiner. Door te sproeien spoel je daarnaast vocht van de bladeren en het helpt ook preventief tegen ongedierte. Wil je jouw planten sproeien? Gebruik hier dan een simpele plantenspuit voor.
Extra voeding of niet?
Om jouw kamerplanten een handje te helpen in hun ontwikkeling, kun je ze extra voeding toedienen. Ook in de zomer kun je dit doen. Net als in de lente staan jouw planten in de zomer ook in bloei. Ze verbruiken in dit seizoen extra energie voor het vormen van nieuwe bloemen en/of bladeren. Door jouw planten extra voeding toe te dienen, krijgen jouw planten extra energie en dat helpt bij de ontwikkeling.
Wil je jouw kamerplanten in de zomer bemesten? Dan vraag jij je mogelijk af hoeveel voeding je toe moet dienen. Dit verschilt per plant. Daarom raden wij je aan tot de verpakking van de voeding te richten voordat je begint met bemesten. Hier staat namelijk op hoeveel voeding een kamerplant nodig heeft. Geef jouw planten nooit te veel voeding, want bij een overschot kunnen de wortels van de plant verbranden. Deze kans is ook groot als je jouw plant bemest in de herfst of winter. In deze seizoenen verkerende meeste kamerplanten namelijk in rust.