4 tips: Verzorging van je planten in de winter

Met deze 4 tips verzorg je je kamerplanten in de winter

De koudste en donkerste periode van het jaar staat voor de deur. Voor mijn gevoel hebben we de herfst daarmee zo’n beetje overgeslagen. Door de kou, de korte licht-dagen en vooral door de droge lucht die wij creëren met onze verwarmingen, is het een stuk lastiger om goed voor je kamerplanten te zorgen. In dit artikel geef ik je 4 tips om je planten de winter door te helpen!

1. Houd de luchtvochtigheid in de gaten

Hiermee beginnen we direct bij het grootste probleem; de luchtvochtigheid. Doordat we intensiever gebruik maken van onze verwarmingen, wordt een groot gedeelte van het vocht uit je kamer onttrokken. De ideale omstandigheden voor planten en ook voor jezelf is een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Je kunt dit meten met een hygrometer, en veel weerstations hebben deze functie ingebouwd. Je zult al gauw merken dat dit percentage in de winter lager komt te liggen. Is het heel dramatisch gesteld met je kamer? Dan is een luchtbevochtiger wellicht een uitkomst voor je.

2. Geef je planten en stabiele temperatuur

Dit gaat voornamelijk om temperatuurschommelingen. Je kamerplanten vinden over het algemeen een temperatuur tussen de 15 en 25 graden het meest aangenaam. In de winter gebeurt het nog wel eens dat we in een koude opwelling de verwarming naar 30 graden draaien. De dag erna zijn we niet thuis en daalt het kwik tot aan 10-15 graden. Een gezonde schommeling (dag-nacht) is natuurlijk niet erg, maar probeer er een constante in te houden!
Onder dit punt hoort ook de verwarming en plekken in de tocht. Deze plekken zijn voor planten onaangenaam omdat dit de grootste boosdoeners van temperatuurschommelingen zijn. Let er dus goed op waar je je planten neerzet tijdens de winter!

3. Geef je plant extra aandacht

Als jij het fijn vind om een goed gesprek te voeren met je plant, kan dit vast geen kwaad. Maar met dit punt doel ik vooral op het herstellen van een tekort aan vocht en/of zonlicht. Pas op, extra water geven is niet nodig! Waar het hier om gaat is het sproeien van je planten, als een warme douche in de koude dagen. Verder is het goed om tijdens de zon-uren de planten (die het nodig hebben) zo neer te zetten dat ze er ook goed van kunnen genieten. Vergeet daarbij niet de plant om de zoveel tijd een kwartslag te draaien, zodat elke kant van de plant evenveel zonlicht ontvangt.

4. Let op bood blad en lange takken

Door een gebrek aan zonlicht kan het zijn dat takken lang doorgroeien, zonder dat het blad meegroeit. Als je een mooie volle plant wilt behouden kun je deze slungelige takken het best eraf knippen. Uiteraard verwijder je ook dood blad, zodat de rest weer genoeg aandacht krijgt!

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]