Kamerplanten verpotten, hoe werkt dat?

Er zijn veel verschillende meningen over het verpotten van kamerplanten. Sommige mensen vinden het hoog nodig, andere mensen laten hun plant het liefst zo lang mogelijk in de kwekerspot zitten. Beide opties zijn mogelijk. Het blijft jouw eigen kamerplant, uiteindelijk besluit jij wat ermee gebeurd. Echter zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. In dit artikel zijn de voordelen en benodigde stappen voor het verpotten van jouw favoriete kamerplant op een rijtje gezet.

Voor het verpotten van een kamerplant.

kamerplanten online
bestel deze Goudpalm in onze webshop

Het is erg belangrijk dat je van te voren kijkt of de plant gezond is. Dit is in een fysieke winkel makkelijk na te gaan. Om te kunnen zien of een plant echt gezond is kijk je niet alleen naar de bladeren. De wortels van een plant laten zien of hij echt gezond is. In de winkel kun je de kwekerspot rustig losmaken om de wortels te bekijken. De wortels van een gezonde kamerplant zijn wit en niet uitgedroogd. Als je oranje, rode of bruine wortels ziet, is de plant niet gezond. Het is aan te raden om kamerplanten met dit soort wortels niet te kopen! Ook als de wortels uit de kwekerspot steken en afgedroogde puntjes hebben zal het geen kamerplant in goede conditie zijn. Dit betekend dat de plant te lang in een te kleine pot heeft gezeten. Door het gebrek aan ruimte kunnen de wortels niet goed groeien en zal de plant minder sterk zijn.

Bij het bestellen van kamerplanten online is het helaas niet mogelijk om vooraf de wortels te bekijken. Toch wil je er graag verzekerd van zijn dat er een gezonde kamerplant geleverd word. Bij boompje voor thuis besteden wij extra aandacht aan de gezondheid van onze planten en boompjes. Naast dat wij de beste kwaliteit voor onze klanten willen leveren, willen wij ook graag dat mensen nog jaren plezier hebben van hun planten. Wij controleren dagelijks onze planten, vlak voor de verzending word er nog extra gecontroleerd of de jouw kamerplant in top conditie is!

Wanneer een kamerplant verpotten?

Er word vaak gedacht dat een kamerplant direct na aanschaf verpot moet worden, dit is niet het geval. Een kamerplant hoeft alleen verpot te worden als hij geen ruimte meer heeft om te groeien in zijn huidige pot. Het is dus niet erg om je nieuwe kamerplant een aantal weken in de kwekerspot te laten. Dit kan echter alleen als er nog ruimte in de pot is voor de wortels van de plant!

De voordelen van het verpotten van je kamerplant.

Het verpotten van je kamerplant heeft natuurlijk veel voordelen. Het is belangrijk dat de nieuwe pot iets groter is dan de huidige pot natuurlijk. Door je kamerplant meer ruimte te geven groeit hij sneller en is hij ook makkelijker te onderhouden. Door de extra ruimte en de nieuwe potgrond wordt het makkelijker voor jou kamerplant om water op te nemen en vast te houden. Een extra voordeel van verse potgrond is dat de kamerplant nieuwe voedingsstoffen binnenkrijgt en het waterbuffer van de plant groter word. Hierdoor stimuleer je de groei van de plant aanzienlijk en hoeft deze minder vaak water te krijgen.

‘’Waar je op moet letten is dat je jouw kamerplant niet te veel water geeft! Als er stilstaand water onderaan de pot ligt of de grond te veel water bevat kan dat na verloop van tijd de wortels laten rotten.’’

Waar let je op tijdens het verpotten van een kamerplant?

kattengras en de Croton

Kies een sierpot die op z’n minst een slag groter is dan de huidige pot van jouw kamerplant (2,5-4 cm). Als je een oude pot hergebruikt, maak deze dan eerst grondig schoon. In oude potten kunnen makkelijk bacteriën en ongedierte nestelen. Dit zou de gezondheid van je kamerplant kunnen aantasten. Borstel de oude aarde uit de pot en laat de gehele pot minstens 15 minuten weken in een mengsel van bleekmiddel en water (100ml bleekmiddel op 1 liter water). Na het weken spoel je de pot af met een mengsel van water en zeep. Dit is om het bleek weer uit de pot te halen, zodat dit de wortels van je kamerplant niet kan aantasten. Als laatste stap spoel je de pot nog eens grondig met water.

Vul de bodem van de pot met een laag nieuwe potgrond. De potgrond moet nieuw en vers zijn anders zullen de wortels van de kamerplant niet kunnen groeien of nieuwe voedingsstoffen kunnen opnemen. Ook zit er in verse potgrond meer lucht. Dit is belangrijk voor de wortels. Als de potgrond niet luchtig is hebben de zachte, nieuwe wortels niet de ruimte om te groeien en ontwikkelen. Een nieuwe wortel kan namelijk niet door compacte substanties (zoals klei) heen. Hier is hij nog te zwak voor. Voor bijna alle kamerplanten is normale potgrond goed om te gebruiken. Als jouw kamerplant een speciale soort grond nodig heeft word dit meestal van te voren aangegeven. De laag potgrond in de bodem van de nieuwe pot mag niet te hoog zijn. Als de kluit wortels van de kamerplant op de laag potgrond zit, moet er nog 3-4 cm van de pot uitsteken. Vul je potten nooit tot aan het randje! Dit kan veel geknoei veroorzaken met het water geven.                                                                          

Om ervoor de zorgen dat de wortels de nieuwe pot en potgrond accepteren kun je de uiteindes van de wortels iets korter knippen. Door een open wondje in de wortel te maken forceer je de wortel zich opnieuw te ontwikkelen. Deze nieuwe wortels zullen dan gewend raken aan de nieuwe potgrond en de plant zal zonder problemen verder kunnen groeien. Dit hoeft echter niet met alle wortels, een aantal knipjes hier en daar is voldoende.

Vul de zijkanten van de pot met verse potgrond tot de kluit van de kamerplant helemaal ingedekt is. Druk de aarde niet te hard aan! De luchtigheid in de aarde helpt de wortels met groeien. Geef de plant een goede hoeveelheid water na het verpotten. Dit activeert de wortels en de voedingsstoffen in de nieuwe potgrond. Je kunt de bovenkant van de pot bedekken met decoratiekorrels of decoratie mos. Dit is natuurlijk een voorkeur en niet noodzakelijk.

De beste tijd om een plant te verpotten is in het voorjaar. Door de toename in luchtvochtigheid en licht is de plant sterker in deze periode. Omdat de plant meer energie heeft kan hij het verpotten makkelijk overleven en zonder enige complicaties verder groeien in zijn nieuwe pot. Dit zal een stuk moeilijker gaan in de winter periode.

Dit zijn de belangrijkste zaken die je in gedachte moet houden bij het verpotten van je favoriete kamerplant. Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Op de website vind je een uitgebreide collectie met veel gestelde vragen of stuur ons een bericht voor advies op maat! 

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]