De Rhipsalis familie geen kleine planten groep, er zijn namelijk enorm veel verschillende soorten. Op het eerste oog zou je niet zeggen dat deze kamerplant behoort tot de groep cactussen, maar dit is toch echt zo! Ze komen in veel verschillende maten en vormen voor, zo zijn er Rhipsalis met koraal achtige bladeren tot aan Rhipsalis platte bladeren met harige stekels. Het meest opvallende is dan ook wel dat de Rhipsalis in tegendeel tot zijn collega cactussen niet groeit in de woestijn maar in de tropische regenwouden tussen takken van verschillende bomen. Het andere grote verschil is dat deze soort cactus niet houd van volle zon, als je ze dan toch op een lichte plek neer zet kan je verwachten dat de bladeren een lichtere kleur zullen krijgen.
Hoe stek je de Rhipsalis?
Je begint het stekken van de Rhipsalis door een blad van de plant af te snijden. Veel soorten zijn erg vertakt, op deze manier kun je gemakkelijk uit de top een blad af snijden van zoon 10 centimeter. Vervolgens plant je de stek van de kamerplant in een klein potje met een combinatie van potgrond en zand. Houd er wel rekening mee dat de stek minimaal water nodig is, als hij droog komt te staan in de tussentijd is dit geen probleem.
Na een aantal weken geduld zal je naar alle verwachting al nieuwe groei zien ontstaan in de pot. Als je een Rhipsalis stekt met platte brede bladeren dan kun je de bladeren in meerdere stukken snijden, let wel goed op dat je onthoudt wat nou de bovenkant van het blad was en wat de onderkant van het blad was. Laat de gescheurde blaadjes vervolgens een paar uur opdrogen en steek ze vervolgens in de potgrond. Ook hier geldt dat de grond tussendoor mag opdrogen.
Extra tips voor jou Rhipsalis kamerplant
- De Rhipsalis kan enorm groot worden en vindt het daarom ook niet erg om gesnoeid te worden. De gesnoeide stukken kun ver vervolgens weer stekken om nog meer groen in huis te hebben. Je kunt ze natuurlijk ook cadeau geven!
- De plant is zeer gevoelig voor te veel water, je zult dit dan ook snel merken aan de kamerplant. Het komt voor dat hij dan hele plukken aan bladeren verliest, houd dit dus goed in de gaten.
- Deze kanjer van een groene kamerplant geeft duidelijke signalen af als hij te weinig water ontvangt. Dit kun je zien aan de bladeren van de plant. De gladde huid van de plant gaat dan namelijk rimpelen, als je dit ziet kun je er van uit gaan dat hij te weinig water heeft.