Planten poetsen? Een biertje?

Na een tijd worden blaadjes van kamerplanten bedekt met een laagje stof. Dan kan het bladgroen (chlorofyl) het zonlicht niet goed meer opnemen, waardoor de plant gaat verkommeren. Evenmin kan de plant haar luchtzuiverende activiteit nog goed uitvoeren.
Wanneer je mooie kamerplant eruit gaat zien als een stoffig exemplaar, is het dus tijd om in te grijpen. Ideaal is een reinigingsbeurt om de twee weken.

Zo ga je tewerk:

Eerst haal je de verwelkte bladeren weg.
Vervolgens neem je een doekje. Voor de meeste planten is een zacht doekje goed, of een spons.
Gaat het om een plant met kleine haren op de blaadjes, neem dan geen doekje maar een spons of, nog beter, een borsteltje met zachte haren (zoals een grote make-upkwast).
Om te reinigen gebruik je bij voorkeur regenwater of mineraalwater. Maar zeker voor je planten met glanzende blaadjes komt nu het biertje eraan te pas.

De planten van mijn grootmoeder zagen er altijd stralend uit en ze heeft me verteld hoe dat kwam: ze poetste hun bladeren met bier!
Het moet wel blond bier zijn. Bruin bier is gebrouwen op basis van donker mout en bevat soms ook karamel en andere toevoegingen. Rosébier bevat dan weer toevoegingen van rood fruit. Dat alles is niet bevorderlijk voor schone blaadjes!

Een gewoon pilsje is het beste. Heb je eenmaal het flesje geopend, dan volstaat het om je doekje te bevochtigen met bier en van binnen naar buiten over de bladeren te wrijven.
Blijft er achteraf wat bier over op de bladeren, maak je geen zorgen, het droogt snel. Let er niettemin toch voor op dat je tijdens het reinigen de blaadjes niet laat verzuipen in het drankje. Om dat te verhinderen verkiezen sommigen geen zuiver bier te gebruiken, maar een deel bier te vermengen met een deel water.
Wat je ook kiest: na afloop staat je plant te glimmen in je kamer!

Niet alleen bier

Ook melk staat bekend als een goed glansmiddel. Verder worden het binnenste deel van een bananenschil en een doekje met een druppel glycerine of met enkele druppels olie ook vermeld.

Niet voor alle kamerplanten

Bovengenoemde trucjes werken niet bij planten met gekrulde bladeren, noch bij planten met kleine haartjes op de bladeren. Voor hen kun je een sopje gebruiken (niet veel zeep, en liefst biologisch) of enkele druppels olie.

En nu… genieten maar!

Ziezo, je planten staan te glimmen van blijdschap omdat ze zo goed verzorgd worden. Jij kan genieten van een omgeving met frisgroene planten die de lucht weer optimaal zuiveren… en daarbij de rest van je biertje nuttigen.
Gezondheid!

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]