Kentia Palm

De koning onder de palmen. Luchtzuiverend en elegant, een echte Hollywoord ster! De Kentia Palm komt oorspronkelijk van het Australische eiland Lord Howe en wordt door zijn luxe-palm uitstraling vaak op filmsets gebruikt. De Kentia palm komt uit een warm klimaat en houd daarom ook van warme plekken. Pas wel op dat de palm niet de hele dag in de volle zomerzon staat! Kies hier jouw Kentia palm van Boompje voor Thuis.

Elke kamer verdient een plant, welke Kentia Palm past in jouw kamer?


Waar komt de kentia palm oorspronkelijk vandaan?

Wij moedigen iedereen aan de Kentia palm te bezichtigen in zijn land van herkomst, namelijk het paradijselijke eiland Lord Howe. Dit prachtige stukje aarde ligt tussen Australië en Nieuw-Zeeland, hier bevindt de rietpalm zich in de heuvels en op de bergen van het eiland. Ook op het Norfolkeiland is de kentia palm terug te vinden. Dit zijn de enige twee eilanden waar de palm vrij groeit in het wild.

De ontdekking van de palm gaat terug tot het jaar 1788, in dit jaar werd het eiland Lord Howe ontdekt door luitenant Henry Lidgbird Ball die na de ontdekking het eiland vernoemde naar Admiraal Lord Howe. Eigenlijk heeft de Kentina palm zijn latijnse naam (Howea forsteriana) te danken aan drie mensen, dit zijn:

  • Admiraal Lord Howe, het eiland is van oorsprong vernoemd naar hem
  • Johann Reinhold Forster, een natuuronderzoeker
  • Georg Forster, de zoon van Johann Reinhold Forster (net als zijn vader natuuronderzoeker)

Zo is de naam Howea Forsteriana onstaan, ook wel Kentia palm of Rietpalm genoemd in de westerse wereld. De populaire kamerplant komt uit de palmfamilie, ook wel bekend als Arecaceae of Palmae. Er zijn wel tot 4000 verschillende soorten bekend van de familie, deze komen nagenoeg allemaal voor in de tropen of subtropen over de wereld. Palmen als de Kentia en de goudpalm zijn een van de favoriete kamerplant keuzes in de wereld, en ook niet voor niets! De plant is makkelijk te onderhouden en zeer sterk. Dit is ook de voornaamste reden dat je ze vaak terug ziet in kantoren en bij mensen thuis. Het is een mooie groene plant die veel sfeer geeft aan elke ruimte. Ook niet verkeerd om te weten; palmen zijn een van de meest luchtzuiverende kamerplanten wereldwijd!

Hoe snel groeit de kentia palm?

In het wild groeit de Howea forsteriana tot hoogtes van maar liefst 15 tot 18 meter, zo wordt hij in zijn natuurlijke omgeving  wel eens vergist met de kokospalm. In onze huiskamer zullen we deze hoogtes zeker niet halen. Gemiddeld wordt de Kentina palm bij jou thuis zo’n 2,5 meter max. Dit zal niet van de een op de andere dag gebeuren, de Kentia groeit namelijk op een normaal tempo. Het is een kamerplant die vanuit zijn hart nieuwe zogenoemde speren groeit. Als de nieuwe speren hun lengte hebben bereikt vouwen deze geleidelijk uit tot een prachtig groen blad. Het is niet specifiek te zeggen hoe snel de Kentia groeit, dit hangt ook af van de omstandigheden waar de palm zich in bevindt.

Hoe vaak geef je de kentia palm water?

De Kentia palm (ook wel Howea forsteriana of rietpalm genoemd) houdt net als alle andere palmen van vochtigheid, zorg er dan ook voor dat de grond van de plant niet uitdroogt! Als de Kentia te veel water krijgt is er een kans dat de wortels namelijk onder water komen te staan en gaan rotten, dit willen we natuurlijk graag voorkomen.

Het makkelijkste is om de palm eens per 4 á 5 dagen water te geven in de zomer, en ongeveer om de 10 dagen in de winter. Bij de aanschaf van een nieuwe kamerplant is het verstandig om de grond in de gaten te houden, want niet elke kamerplant reageert hetzelfde! Om te checken of de palm toe is aan een nieuwe scheut water kan je het beste je vinger in de aarde steken. Hierdoor kun je gemakkelijk aanvoelen of de Kentia toe is aan water, na enige tijd heb je dan wel door hoeveel water jouw palm nodig heeft om zich helemaal top te voelen. Begin eerst met kleine beetjes water en kijk dan hoe snel jouw palm water op neemt.

Moet ik de bladeren sproeien?

Je hoeft de Kentia palm niet persé te sproeien, maar fijn vindt hij het zeker! Hij kan goed tegen een lage luchtvochtigheid, maar in de winter als de centrale verwarming wat hoger staat is het zeker aan te raden om de plam eens per week te sproeien met een plantenspuit. Zorg er wel voor dat het water in de plantenspuit niet rechtstreeks uit de kraam komt. Kraanwater bevat veel kalk en dit blijft dan achter op de palm wat lelijke vlekken achter laat. Het beste kun je het water van te voren koken zodat de kalk uit het water is, als het water dan is afgekoeld tot kamer temperatuur zal de Kentia palm hier het beste van kunnen genieten!

Voordelen van het besproeien van de bladeren:

  • Minder verkleuring van de bladeren
  • Bladeren blijven schoon van vuil & stofdeeltjes
  • Vermindert de kans op spint (ook wel spintmijt genoemd); dit zijn kleine insecten die zich razendsnel vermenigvuldigen op de bladeren
  • De Kentia palm kan het licht beter opnemen in zijn bladeren, hierdoor maakt de palm meer glucose en zuurstof aan

Verzorging van de Kenita palm

Omdat de Kentia Palm in de natuur een groot deel van zijn leven in de schaduw staat houdt hij niet van veel direct zonlicht. Zorg er dan ook voor dat de palm niet langer dan 3 uur in de zon staat per dag. Hij staat het liefst op een halfschaduw plek met voldoende indirect zonlicht. Als de Kentia Palm te donker staat stopt hij met groeien, dus probeer de juiste balans te vinden!

Op de volgende plekken kan je de Howea forsteriana het beste neer zetten:

  • Direct voor het raam op het Noorden
  • Direct voor het raam op het Westen
  • Direct voor het raam op het Oosten
  • Minimaal 3 meter van het raam op het Zuiden

Voeding

Als de kamerplant in zijn rust-tijd zit tijdens de winter moet je ze minder water geven, 1 maal per 10 dagen volstaat. In de winter hoeft de Kenita ook geen voeding te hebben, hier kun je aan het einde van het voorjaar weer mee beginnen tot ongeveer eind september. Doe dit in de groeiperiode eens per 2 weken.

Gele of bruine bladeren

Als de Palm geel of bruin gekleurde bladeren krijgt betekent dit dat hij te dicht bij het raam staat. Zet de plant minimaal 1 meter verder op om verdere verkleuring tegen te gaan. Deze kleur kan overigens ook optreden als ze te weinig licht krijgen. Het is aan te raden dit altijd even in de gaten houden.

Is de kentia palm giftig voor huisdieren?

Nee, goed nieuws dus! Deze rietpalm is totaal niet giftig. Maak je dus geen zorgen over je huisdieren, deze zullen geen problemen ondervinden van jouw mooie kamerplant.

Leuke weetjes over de Rietpalm!

  • Een Kentia kan als kamerplant tot wel 2,50 meter hoog worden. Geef je plant dus genoeg ruimte om te groeien.
  • De plant is een van de meest luchtzuiverende kamerplanten. perfect voor een gezonde omgeving in huis.
  • Een Kentia Palm voelt zich helemaal thuis bij een temperatuur tussen de 20°C en 25°C.
  • De Kentia Palm behoort tot de Arecaceae, ook wel de Palmenfamilie. Deze familie is zo groot dat er wel 4000 soorten palmen bekend zijn.
  • Wist je dat de plant het fijn vind net als jij af en toe te douchen? Heb je hier geen ruimte voor vind hij de planten spuit ook heerlijk van tijd tot tijd.
  • Een cadeau nodig voor iemand zonder groene vingers? De Kentia is de perfecte uitkomst!
  • De Kentia Palm of Rietpalm heeft de latijnse naam Howea forsteriana. Deze naam heeft hij al sinds 1788.
  • In de VS heeft de Kentia een andere bijnaam gekregen, namelijk Hollywood Palm. Deze heeft hij te danken aan het feit dat hij zo vaak te zien is in films.
  • In de natuur kan de Kentia Palm tot wel 18 meter hoog worden! Dit duurt alleen wel 20 tot 25 jaar.
  • Deze kamerplant heeft veel voordelen in huis of op de werkvloer, hij zuivert de lucht namelijk van schadelijke stoffen en vermindert stress.
  • In het wild staat de palm een grote tijd van zijn leven in de schaduw, dit is ook waarom hij dit zo prettig vindt bij jou thuis.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]