Een eigen ecosysteem maken in 6 stappen

Ecosystemen zijn de laatste tijd niet meer uit het interieur weg te denken. Workshops om je eigen ecosysteem te maken vallen uit de lucht en je kunt geen interieurwinkel of tuincentra inlopen zonder een kant en klaar ecosysteem tegen te komen. Het leukste? Je maakt een ecosysteem binnen 6 eenvoudige stappen al zelf. Boompje voor Thuis legt je uit hoe!

Jouw groene boodschappenlijstje

Voor het maken van een ecosysteem heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Afsluitbare glazen pot
  • Hydrokorrels
  • Actieve houtskool
  • Potgrond
  • Terrarium plantjes
  • Water met groene zeep
  • Plantenspuit met (regen)water

Alle benodigdheden verzameld? Perfect! Dan kun je direct aan de slag met het maken van je eigen ecosysteem. En dat is eenvoudiger dan je denkt. Binnen een half uur heb je een nieuwe leefomgeving gecreëerd.

Aan de slag

Stap 1: maak allereerst de glazen pot schoon met een mengsel van warm water en groene zeep. Hiermee voorkom je dat bestaande bacteriën zich in het ecosysteem gaan mengen.

Stap 2: Breng een laag hydrokorrels aan. Deze korrels gemaakt van klei nemen overtollig vocht op, wat wortelrot kan voorkomen.

Stap 3: Strooi een handvol met actieve houtskool uit bovenop de hydrokorrels. De houtskool neemt naast water ook bacteriën en schimmels op. Zo voorkom je dat je volledige ecosysteem gaat schimmelen!

Stap 4: Bedek de laag hydrokorrels en actieve houtskool met potgrond. Je kunt hierbij spelen met verschillende hoogtes. Denk aan een heuvel of juist een kuil.

Stap 5: Plaats de kleine kamerplanten in de glazen pot. Dit kan nogal een lastig klusje zijn afhankelijk van de grootte en vooral hals van de glazen pot. Je kunt optioneel ook steentjes en mos toevoegen.

Stap 6: Plantjes in de pot? Dan kun je het geheel besproeien met een plantenspuit. Het beste kun je regenwater gebruiken, omdat dit boordevol voeding zit. Geen regenwater bij de hand? Geen probleem! Kraanwater volstaat prima.

Deksel erop en klaar!

Ecosysteem
Een mooi voorbeeld van een eigen gemaakt ecosysteem.

Heb je je eerste ecosysteem af? Dan mag je de deksel of kurk op de glazen pot doen. De pot laat je de komende 3 dagen dicht en open je hierna weer voor 24 uur om te luchten. Dit proces van 3 dagen dicht en één dag open herhaal je voor een maand. Zo geef je de kleine plantjes, die eigenlijk als kamerplant waren gewend de tijd om te wennen aan de nieuwe leefomgeving. Die is nogal anders dan in je woonkamer! Een ecosysteem is namelijk bijna de gehele dag vochtig en lijkt meer op een tropisch regenwoud dan een huis.

Beschimmelde plantjes

Vormt er zich in de eerste maanden schimmel in je ecosysteem? Dan is geen probleem! De schok voor kamerplanten naar zo’n tropisch ecosysteem kan nogal een klap zijn. De plantjes weten niet wat ze met al dat vocht aanmoeten en gaan schimmelen. Dit gebeurt nou eenmaal ook in de natuur. Niets om je zorgen over te maken!

Het leukste? Dat je na de eerste maand niets aan het ecosysteem hoeft te doen. Super praktisch dus! Zelfs voor een plantenliefhebber zonder groene vingers.

 

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]