De Olifantspoot: een sterke amigo

De Olifantspoot, officieel bekend als de Beaucarnea, is een unieke plant vergeleken met vele andere kamerplanten die we tegenwoordig in onze kamers zetten. Maar wat is het verhaal achter deze plant, en wat maakt deze plant zo bijzonder?

Oorsprong van de Olifantspoot

De Olifantspoot (zo blijven we de plant voor het gemak maar noemen) heeft zijn naam natuurlijk te danken aan de enorme stam die de plant heeft, die van breed naar smal afloopt, als een poot van een olifant. Dankzij de naam denken we ook snel aan Afrika, maar de Olifantspoot komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Je vindt ze tegenwoordig veel terug in Mexico en de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. In deze warme gebieden groeien de Olifantspoten vaak in bergachtige gebieden, tegen rotsen aan. Dat maakt de Olifantspoot ook zo’n sterke plant; veel zon en ook veel droogte is deze plant van nature gewend. Net als een cactus slaat de plant zoveel mogelijk water op in zijn enorme stam, om beetje bij beetje verder te kunnen groeien. Zo groeit de Olifantspoot uit tot daadwerkelijke olifant-hoogtes. In deze gebieden vindt je tot wel 20 varianten van deze soort en zijn er hoogtes tot 8 meter gemeten.

File:Beaucarnea gracilis Puebla.jpg - Wikimedia Commons
De Olifantspoot in het wild in Puebla, Mexico

De Olifantspoot is jouw huis

De Olifantspoot past goed in elk interieur; hij is sierlijk, blijft het jaar door groen en is een echte eye-catcher door de fel groene toef bladeren op z’n kop. De verzorging van de plant is relatief eenvoudig. Deze plant blijft groeien en kan dus na jaren en heuse boom voor thuis worden, hier heb je wel wat geduld voor nodig. Om de groei mogelijk te maken is het verstandig om elke 2 á 3 jaar de plant te verpotten in een iets grotere pot. Dit doe je het beste net voor het groeiseizoen (maart t/m augustus).

Verzorging van de Olifantspoot

Waar moet je op letten als het gaat om de verzorging van de Olifantspoot als kamerplant?

  • Veel licht, zelfs direct in de zon doet deze plant het prima
  • Weinig water, pas als de potgrond kurkdroog aanvoelt moet je weer wateren. Vergeet niet dat de plant veel water opslaat in de stam
  • Geef hem ruimte, zo kan de plant groeien en zal die op den duur zelfs vertakken
  • Snoeien is niet nodig, de plant maakt constant nieuwe bladeren aan, en de oude bladeren verdorren. Je kunt deze natuurlijk wel eerder afknippen om de plant mooier te houden. Knip dan alléén de kurkdroge bladeren af.
  • Kan buiten staan, bij minimale temperaturen van 15 graden overdag en 10 graden ‘s nachts
De Olifantspoot voor in je huis

Samengevat; een ideale plant voor de pronkers met weinig tijd. Een paar weken op vakantie? Dan hoef je voor deze plant geen oppas te regelen. Een pracht plant met een karakteristieke naam. Wil jij ook zo’n grote amigo in je huis? Bestel hier de Olifantspoot!

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website.

[]